Loginek pisze:Czy brak mozliwosci wymiany baterii w smartfonie to duzy minus ? Zwracac przy zakupie uwage na ten szczegol ?
Tak, zwracać...

...ale niektóre specyfikacji smartfonów nie są dostępne z taką baterią wyjmowalną - chodzi tu przede wszystkim o wymiary urządzenia.
Od pewnego czasu w zasadzie należałoby się przestawiać na podejście typu - telefon na 2 lata, lub ewentualnie do tego czasu aż bateria będzie w stanie ten jeden dzień pociągnąć...
Na początku jak wchodziły takie 'niewymienialne" myślałem, że jest jeszcze dodatkowy problem, iż w przypadku zwiechy na maxa nie możemy wyjąć baterii i co? czekać do rozładowania czy co?
Jednak w takich wszystkich podejrzewam modelach zastosowano możliwość resetu przy trzymaniu ok10s włącznika urządzenia.
Także moje podejście jest takie (nie muszą się tu wszyscy ze mną zgadzać):
- kupujesz smartfona z niewymienialną baterią i konfigurujesz je pod swoje używanie.
- używasz w miarę możliwość podobnie i w tych samych momentach ładując baterię.
- jeśli po 5 miesiącach bateria nie traci na właściwości nie ma w zasadzie czym się przejmować (nie trafiłeś na felerny egzemplarz)
- ale jeśli urządzenie wykazuje ewidentne odchyły od normy (nagłe spadki %, problemy z doładowaniem na oryginalnej ładowarce) to należy takie urządzenie reklamować do tych wspominanych wyżej 6 miesięcy.
Jedną taką baterię wychwyciłem i wymienioną mi na nową.