• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #85228  autor: Michu
 11 lip 2006, 20:29
Słuchajcie mam problem ;-) pewnie nowosc na tym forum :P
Jako ze opuszczam szanowne orange szukam nowej oferty, tym razem tylko i wylacznie PREPAID wchodzi w gre - mam dosc abo i olewania klientow.
Czego potrzebuje
- tanich polaczen do wszystkich
- moga byc pakiety na stacjonarne
- mniej zalezy na smsach za 1gr bo mam znajomych rozsztrzelonych we wszystkich sieciach - glownie smsy sle z netu - tylko na uczelni wysylam z komorki(albo w terenie)
- niezawodnej sieci - a nie jak orange co 2 dzien cos....

teraz przedstawie plusy i minusy
Sim+ .... (-) denerwuje mnie rozliczanie w pakietach, ze najpierw leci cena cennikowa potem po rozlaczeniu dopiero dostaje zwrot
(+) latwo ludzie moga do mnie napisac smsa z internetu
(+) dostepna karta o małym nominale - 10zł

TAK TAK (0) nie wiem jak sie sprawuja pakiety i na jakich zasadach jest rozliczanie
(-) szalenie utrudnione wysylanie smsow z netu
(+) bardzo dobra lokalizacja - co do ulicy (lubie miec na wyswietlaczu)
(+) bardzo dobre ceny polaczen - po 8 miesiacach jest bardzo tanio - na samym poczatku tez dosc konkurencyjnie
(-) w simplusie jednak wiecej znajomych - era ma opinie malo przyjaznej ofert wsrod studentow!

Jak to wyglada w Waszej opinii moze jeszcze jakas inna opinia?
Nie boje sie wyzwań:) Nie boje sie pakietów - ale rozsadnych, Jestem dosc zaawansowanych uzytkownikiem tel. wiec nie straszne mi skomplikowane oferty.

Ps zalozylem temat bo nie znalazlem podobnego. Ja pomimo dostrzegania roznic nie moge sie zdecydowac.

Pozdrawiam i licze na pomoc

MICHU

#85231  autor: kameT
 11 lip 2006, 20:51
Hmmm... ja poleciłbym Ci Tak Taka ze względu:
- na sumowanie ważności konta (do roku czasu)
- bonus Tak Tak (2 min. odebrane z poza sieci = 1 min. do sieci = 4 smsy do Ery i Heyah)
- pakiety, które nigdy nie przepadają i wymieniają się na smsy! I tu w zależności od pakietu:
*pakiet za 7,32zł (25/100) obniża nam cenę rozmów do 29gr a smsa do 7gr
*pakiet za 50zł (250/1000) obniża nam cenę rozmów do 20gr a smsa do 5gr
Pakiety mogą być wykorzystywane do Ery, Heyah i stacjonarne! ^^
- no zdrapka za 20zł przedłuża nam ważność konta już o 1 miesiąc (w Simplusie 30zł)

Nie ukrywam, że Simplus też ma ciekawą ofertę, ale tu już wypowiedzą się zwolennicy tego Opa :D Hehe.

3510i --> T630i--> 6230i --> 6230i / 3310 --> 6230i / 6060
--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .
"The future starts today, not tomorrow!"

#85234  autor: Michu
 11 lip 2006, 20:56
Planuje kupowanie zdrapek 150/180 na allegro jest taniej troche. W erze mam malo znajomych dlatego pakiety na ere mnie nie interesuja. Podobaja mi sie tanie numerki bo czesto dzwonie do domu na stacjonarke. W plusie koszt to 25gr/min, tutaj 19gr.

A jak jest z jakoscia rozmow bo z tgo co pamietam to byla tragedia bo nie stosowali kodowania rozmow.

#85260  autor: kameT
 11 lip 2006, 22:27
Michu pisze:Planuje kupowanie zdrapek 150/180 na allegro jest taniej troche. W erze mam malo znajomych dlatego pakiety na ere mnie nie interesuja. Podobaja mi sie tanie numerki bo czesto dzwonie do domu na stacjonarke. W plusie koszt to 25gr/min, tutaj 19gr.

A jak jest z jakoscia rozmow bo z tgo co pamietam to byla tragedia bo nie stosowali kodowania rozmow.
Hehe, jak będziesz doładowywał za taką kwotę to Tanie Numerki kompletnie Ci sie nie opłacą, bo masz 19gr tylko do 5 osób i dodatkowe koszty za uruchomienie. A jak wykupisz pakiet za 50zł to minuta będzie po 20gr, ten grosz chyba Cie nie zbawi, a tu przynajmniej bedziesz mógł dzwonic nie tylko do tych 5 osób, ale do całej Ery, Heyah i na wszystkie nr stacjonarne :) i do tego wysyłać esemesy po 5gr do znajomych w sieci :)

--> 6300 / 6230i --> 6300 / W580i --> N82 / 6300 --> N82/ 6303 --> S8500(Wave) / N82 .

#85280  autor: orB
 11 lip 2006, 23:04
Simplus jest dobry tylko jak masz większość znajomych w Plusie. Jeśli ma się zamiar pisać do wielu sieci to najlepszy jest abonament, bo tam dają minuty do wszystkich i wychodzą one w miarę tanio.
(-) denerwuje mnie rozliczanie w pakietach, ze najpierw leci cena cennikowa potem po rozlaczeniu dopiero dostaje zwrot
Nie ma takiego czegoś już - wystarczy przejść na nową platformę.
w simplusie jednak wiecej znajomych
Patrz pierwsze zdanie.

Co do niezawodności to sytuacja się uspokoiła w sim+ ;-)

#85295  autor: D@rio
 11 lip 2006, 23:36
Michu pisze:Planuje kupowanie zdrapek 150/180 na allegro jest taniej troche. W erze mam malo znajomych dlatego pakiety na ere mnie nie interesuja. Podobaja mi sie tanie numerki bo czesto dzwonie do domu na stacjonarke. W plusie koszt to 25gr/min, tutaj 19gr.

w każdej sieci rozmowy są zabezpieczane odpowiednim algorytmem kodującym ;) Natomiast ja bym Ci polecił mimo wszystko TakTak'a. W ofertcie lojalnościowej + pakiety będzie Ci naprawdę taniej! :)

Obrazek

#85297  autor: Michu
 11 lip 2006, 23:38
Posciagalem z orange on line bilingi z pol rocznego okresu. Jutro zabawie sie w analityka i podsumuje co i jak. Powiem tak. Dzwonie wszedzie. Mam w plusie troche ludzi ale tez sporo w orange. Nie interesuje mnie pakiet za 50zł w erze - bo na stacjonarny nr dzwonie jeden i dosc duzo, ale nie tyle zeby wydzwonic 50zł, za to znajomych w PTC jak na lekarstwo.

Jesli chodzi o rozliczanie to tak jest zaznaczone w regulaminie promocji Easy Gadka ze zwrot nastepuje po zakonczeniu polaczenia.

Kazda siec ma zalety, ja mam dosc zmieniania nr, i sieci chce wybrac jedna z ktorej bede zadowolony. Bylem kiedys w erze (abo) i ucieklem bo to byla kanalizacja (ERA MOJA), o plusie tez lepiej powiedziec nie moge. Narazie szanse sa wyrownane. Czekam na dalsze wskazówki i informacje które mogłyby przechylić szale na korzyść Polkomtela badz PTC

D@rio - sam psioczylem na erke, teraz sam naprawde nie wiem. Jutro wieczorkiem zamieszcze rankingi roznego rodzaju - na wakacjach mam duzo czasu wiec moge sie pobawic. Wiem jedno znajomi dominuja w plusie i erze plus dzwonie na jeden nr stacjonarny.

Ps pozdrowienia ze slonecznego u upalnego Gdanska
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, 23:43 przez Michu, łącznie zmieniany 1 raz.

#85299  autor: D@rio
 11 lip 2006, 23:42
Michu pisze:Posciagalem z orange on line bilingi z pol rocznego okresu. Jutro zabawie sie w analityka i podsumuje co i jak. Powiem tak. Dzwonie wszedzie. Mam w plusie troche ludzi ale tez sporo w orange. Nie interesuje mnie pakiet za 50zł w erze - bo na stacjonarny nr dzwonie jeden i dosc duzo, ale nie tyle zeby wydzwonic 50zł, za to znajomych w PTC jak na lekarstwo.

Jesli chodzi o rozliczanie to tak jest zaznaczone w regulaminie promocji Easy Gadka ze zwrot nastepuje po zakonczeniu polaczenia.

Kazda siec ma zalety, ja mam dosc zmieniania nr, i sieci chce wybrac jedna z ktorej bede zadowolony. Bylem kiedys w erze (abo) i ucieklem bo to byla kanalizacja (ERA MOJA), o plusie tez lepiej powiedziec nie moge. Narazie szanse sa wyrownane. Czekam na dalsze wskazówki i informacje które mogłyby przechylić szale na korzyść Polkomtela badz PTC
Tak. tak mówi regulamin. Ale jak przejdziesz na nową platformę OCP to już żadnych zwrotów nie ma.
Natomiast tak, jeśli stawiasz na technikę sieci to wybierz Polkomtel'a (zwłaszcza w abonamencie, bo ten pre-paid Polkomtela taki niepewny). A jeśli stawiasz na traktowanie klienta, solidną pomoc i dobre ceny to wybierz PTC ;)

Obrazek

#85303  autor: Michu
 11 lip 2006, 23:47
Stawiam na pewnosc oferty, nowosci ktorych brakowalo mi w orange, powazne traktowanie klientow. Moze wtedy sie wreszcie uspokoje bo jak narazie zmieniam telefony jak rekawiczki i numery tez:) Abo sie boje. Mam dosc po orange - dobrze ze moj ojciec bierze - zero nowosci, zero jakis uslug obnizajacych koszta nic:/

W takim razie jutro przechodze na nowa platforme bo mam zestaw simplusa rowniez.

#85306  autor: D@rio
 11 lip 2006, 23:51
Michu pisze:Stawiam na pewnosc oferty, nowosci ktorych brakowalo mi w orange, powazne traktowanie klientow. Moze wtedy sie wreszcie uspokoje bo jak narazie zmieniam telefony jak rekawiczki i numery tez:) Abo sie boje. Mam dosc po orange - dobrze ze moj ojciec bierze - zero nowosci, zero jakis uslug obnizajacych koszta nic:/

W takim razie jutro przechodze na nowa platforme bo mam zestaw simplusa rowniez.
To w takim razie ja bym Ci Ere proponował powiem Ci jeśli jakichś UMTSów, PTT i innych bajerów nie potrzebujesz a chcesz mieć pewną i dobrą ofertę oraz poważnie traktowanie klientów...

Obrazek

#85307  autor: Michu
 11 lip 2006, 23:55
Czekam na mojego k750 (kolezanka ma mi w anglii kupic). Mowila ze tam juz nawet na karte sprzedaja bez simlockow - a gwarancja jest uwzgledniana w polsce (w se mnie tak zapewniono) jesli sie tak okaze moge wybierac siec. Jesli bede musial kupic na allegro/ebay wtedy bede musial +, bo d750 nie zdzierże.:)

W Tak Taku boje sie jednego- ze znajomi ktorzy maja plusa nie beda do mnie pisac - szczerze powiem ze odkad mam simplusa jak 2gi nr siec w moim rejonie jest bardziej obciazona;)

#85308  autor: D@rio
 11 lip 2006, 23:59
Michu pisze:Czekam na mojego k750 (kolezanka ma mi w anglii kupic). Mowila ze tam juz nawet na karte sprzedaja bez simlockow - a gwarancja jest uwzgledniana w polsce (w se mnie tak zapewniono) jesli sie tak okaze moge wybierac siec. Jesli bede musial kupic na allegro/ebay wtedy bede musial +, bo d750 nie zdzierże.:)

W Tak Taku boje sie jednego- ze znajomi ktorzy maja plusa nie beda do mnie pisac - szczerze powiem ze odkad mam simplusa jak 2gi nr siec w moim rejonie jest bardziej obciazona;)
No wiesz, to już decyzja należy do Ciebie...

Obrazek

#85310  autor: Michu
 12 lip 2006, 00:06
najchetniej to wlozylbym rownoczesnie 2 karty, 2 sieci z jednym i tym samym numerem:D Jutro podlicze wszystko i Telepolis'ianie pomoga mi mam nadzieje wybrac bo bedzie lepsze. Jutro rowniez powienienem wiedziec co z telefonem.

Edit

Oto rankingi

LUTY
SMS -
O- 65
PL- 30
ERA- 15

ROZMOWY - promocja "prezent na start" nie zliczalem, bo wyniki bylyby zaklamane

MARZEC
SMS
O-120
PL- 40
E-10

ROZMOWY - jw

KWIECIEN
SMS
O-70
PL-60
ERA-15

Rozmowy
O-130min
PL-32min
ERA-10min
TP-30min

MAJ
SMS
O-90
PL-51
E-7

Rozmowy
O-50min
PL-10min
E-5min
Tp- 15

CZERWIEC
SMS
O-60
PL-25
E-6

Rozmowy
O-50min
PL-25min
ERA-11min
TP- 20min

NIe wliczalem rozmow i smsow z darmowych wieczorow i weekendow. PREPAID francuzow odpada.
Moje wnioski sa nastepujace. Najwiecej polaczen jest wykonywanych w orange. Na drugim miejscu plus. Era znikome wyniki. Przy wyborze Tak Taka po 4 miesiacach cena polaczenia spadnie i bedzie mi sie najbardziej oplacalo. DObrze rozumuje?!:)

Ps - jak jest w erze z doladowaniem za 150zł. W plusie jest tak ze dostaje 180 i moge gadac za te 30zł gdzie chce a w erze?bo jakos nie rozumiem co oni popisali

#85367  autor: kameT
 12 lip 2006, 11:02
No, przyzanm, że w Erze doładowanie za 150zł jest mniej opłacalne niż w Plusie, bo tu zamiast 30zł dostajesz bodajże 140 smsów do sieci :roll:

Rzeczywiście dzwonisz mało do sieci, ale w 8 miesiącach poza sieć będą obowiązywały Cię niskie stawki (59gr minuta, 16gr sms) Porównaj sobie je z Simplusem czy Popem.
Era to porządna sieć, poważnie taktują klientów i dość często zaskakują nowymi, trafnymi promocjami ;) Jeśli masz tak dużo znajomych poza siecią i częto do Ciebie dzwonią to włacz sobie Bonus Tak Tak, będziesz sobie dzięki nim nabijał darmowe minuty.

Pamiętaj, że w Simplusie i Popiepakiety na rozmowy i esemesy musisz wykupywać osobno i streszczać się z ich wykorzystaniem po po 30 dniach Ci je kasują.
Podobnie z doładowywaniem konta, wykorzystasz środki na końcie wcześniej, doładujesz powiedzmy po 2 tyg. znów konto, ale jego ważność będziesz mieć przedłużaną od momentu doładowania, a nie jak w Erze, od poprzedniej daty.

Lol, ale to tylko Twój wybór, ja też mam dużo znajomych w Plusie i nie wychodziłem z takiego założenia, że oni nie będą do mnie pisać, bo ja mam Erę i nie będą mieć do mnie esów po 1gr. Jak komuś zależało to napisał, zresztą teraz większość tych ludzi sama jest już w Tak Taku :P

#85377  autor: Michu
 12 lip 2006, 11:43
zakladam ze raz na 3-4 miesiace bede doladowywal karta 150/180. Taka karta na allegro kosztuje 135. Czyli mam 180 za 135zł. Wychodzi ze place 75% tego czego dostaje. Idac dalej 78gr/min x 75% = 58gr czyli na dzien dobry w simplusie juz dostaje stawke nizsza niz w tak taku po 9 miesiacach. W zadne pakiety smsowe nie bede sie bawil, bo tak jak widac nie wysylam jakis ogromnych ilosci smsow- poza tym wole dzwonic. Boje sie jednego w sim+; olewania klientow i slabszych promocji w stosunku do tak tak. W koncu to tak tak stoi gorzej od sim+ i to oni beda walczyc o klientow:/ ehhh

narazie: 1:0 dla Simplusa (ekonomia wygrywa)- rozgrywka trwa!

#85381  autor: kameT
 12 lip 2006, 12:06
To idźmy twoją metodą.

Za 135zł będziesz mieć 150zł w Tak Taku, + 140 esów, czyli
0.59zł * 90% = 0.53zł + 140 darmowych esemesów :twisted:

#85422  autor: Pawrzes
 12 lip 2006, 16:13
Jak wykupisz pakiet w Tak Tak-u to jest on wieczny, nigdy nie przepadnie! W Simplusie pakiety mają poważną wadę, nie chodzi nawet o to że przepadają po 30 dniach ale kiedy w pakiecie Easy Gadka zostanie Ci niewykorzystana 1 sekunda rozmowy to nie będziesz mógł zamówić następnego :!:

Możesz za grosze kupić kartę TT która leżakowała 8 miesięcy i dzwonić od razu za 59 gr do wszystkich.
TT ma nie tylko atrakcyjne ceny ale też sporo usług dodanych i jest najmniej awaryjnym prepaidem, polecam dokładną lekturę: http://www.era.pl/index.php?id=dsatt&section=taktak

Najlepszym rozwiązaniem będzie posiadanie dwóch numerów, jeden w Tak Tak-u a drugi w Simplusie :wink:

Pozdrawiam

#85431  autor: orB
 12 lip 2006, 17:00
To może ja trochę wyjdę dalej:

> w Erze masz chyba 3 czy tam 7gr(nie wiem dokładnie ale dużo) za SMS, poza sieć najdrożej 22gr i programy lojalnościowe nie mają nic do rzeczy bo 4 miesiące się trzeba przemęczyć
> w Plusie masz po groszu do sieci i poza sieć 20gr
Ale... najwięcej SMS-ów piszesz do Orange.
> w Orange masz SMS za 1 grosz do sieci, 20 poza sieć

> w Erze masz 20gr za minutę do sieci, poza sieć 77gr
> w Plusie masz minutę w sieci za 25gr, poza sieć 78gr
Ale... najwięcej dzwonisz do Orange i na stacjonarne
> w Orange(Pop) masz minutę do sieci i na stacjonarne(czego nie ma w Erze i Plusie) po 30gr, poza sieć 80gr

Przecież jak wół widać że Orange wyjdzie najtaniej. Nie sugeruj się programami lajalnościowymi bo one są dla starych użytkowników, dla Ciebie na razie nie. chyba że za nic sobie masz 4(!) miesiące drożyzny ;)

Nie słyszałem o jakichś matactwach w ich prepaidzie(w abo za to ładnie oszukują), przejrzyj na spokojnie swoje billingi i przemyśl to sobie jeszcze raz ;)

#85436  autor: Michu
 12 lip 2006, 17:37
Widze ze wsrod uzytkownikow panuje przekonanie ze Tak Tak bedzie lepszym rozwiazaniem, gdzie obroncy simplusa? Orange nie chce za zadne skarby. Wg moim wyliczen rozmowy do tej sieci beda malec - po wakacjach nawet o 30-40% bo znajomi mi sie rozjezdzaja.
Co do doladowan to ja tego bonusika 140 smsow nie bede mial gdzie wydzwonic bo nie dzwonie zazwyczaj na PTC chyba ze na TP. Wiecej znajomych mam w plusie i kusza mnie te pakiety za 1gr, ale faktycznie nie slyszalem zeby w TakTaku byly jakies zgrzyty.
Odpowiadajac na propozycje kupna ORANGE PREPAID - jestem w stanie placic wiecej na orange polaczenia ale za to miec taniej do wszystkich ! To chyba na tyle - temat rosnie i bardzo dobrze czekam na mocne argumenty.
kameT - bede mial tak ale dopiero po 9 miesiacach! a w sim+ mam na start
Pozdrawiam

#85439  autor: orB
 12 lip 2006, 17:48
http://allegro.pl/item115033451__taktak ... oclaw.html

Kup coś mniej więcej takiego - są na allegro czasami i 5-6 miesięczne. Skoro nie chcesz Orange to taki mały "wałek" możesz zrobić. Opłaca się.