Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 wrz 2018, o 19:22

Dzięki, super robota :-)
Widzę, że u Ciebie w jednym sektorze też pojawił się nowy heksaband Kathrein zamiast anten Huawei... :-)

To ja dla odmiany dam przykład stacji full wypas ze strefy Nokia.
Stacja Orange/N! Kołobrzeg, ul. Piastowska 5
Po dwa tribandy Huawei (1x700-900MHz, 2x1700-2600MHz) na sektor.
Z jednego leci: U2100 jednego operatora zmieszane ze wspólnym L1800, G/U900, U2100 drugiego operatora zmieszane z G1800.
Z drugiego leci L2600 podłączone w trybie MIMO 4x4 oraz L800. MIMO 4x4 nieaktywne.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez umcusumc » 16 wrz 2018, o 19:41

Tak, zgadza się, Kathrein Hexa:

Obrazek
umcusumc
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 258
Dołączył(a): 28 sty 2017, o 18:26

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 wrz 2018, o 19:46

Podobnie jak m.in. podczas modernizacji stacji w Grzybowie koło Kołobrzegu dwa tygodnie temu (zdjęcia dawałem w wątku). Widzę powrót N! do Kathrein-a... :-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 16 wrz 2018, o 20:00

Czy jakiś Katherin jest zainstalowany na lokalizacji Orange?
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez bed » 16 wrz 2018, o 20:15

A Orange coś modernizuje? Bo w Łodzi ostatnio nic nie widzę - tylko jedną stację teraz podmieniają i to jest ich jedna z nielicznych inwestycji w ciągu ostatnich miesięcy.
bed
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1767
Dołączył(a): 25 paź 2009, o 02:33
Lokalizacja: Rzgów (Łódzkie)
Sieć: LTE+WCDMA

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 16 wrz 2018, o 20:46

To dobrze, że wymieniają na Katherin czy nie?
Może ktoś się pokusi jakie są różnice w antenach?
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 16 wrz 2018, o 21:43

Spacedust napisał(a):Czy jakiś Katherin jest zainstalowany na lokalizacji Orange?


Nie Katherin tylko Kathrein. Tak, np. ostatnio wybudowana stacja Orange w Warszawie przy Powsińskiej ma Kathrein-y. Umieszczałem niedawno zdjęcia w wątku, poszukaj.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 17 wrz 2018, o 07:57

Mixiorek napisał(a):Warszawa
Zabraniecka 4
T-Mobile ID: 26812

Stacja odpalona przez T-Mobile na przełomie lipca/ sierpnia. Nadal nie ma na niej Orange.

umcusumc napisał(a):Płock, Gierzyńskiego 15. Na budynku jest Tmobile (23814) i Orange (615), N! oraz Plus. Zdjęcia w pełnej rozdzielczości po kliknięciu.

umcusumc napisał(a):Tak, zgadza się, Kathrein Hexa:

Ponownie grube foty!
Ktoś pomoże i wskaże na szybko zalety takiej anteny Hexa? Parametry i funkcjonalność ta sama co w Huawei?
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3801
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Robert K » 17 wrz 2018, o 11:38

Tak, zgadza się, Kathrein Hexa:
Czy jedna taka antena na sektor jest w stanie obsłużyć wszystkie pasma operatora , od 2g po 4g ?
Robert K
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 81
Dołączył(a): 14 maja 2018, o 16:11

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 wrz 2018, o 12:08

Jest w stanie to obsłużyć jedna antena triband czyli w przenośni (bo nie chodzi o wymiary fizyczne) "połowę mniejsza". Takich instalacji np. w Warszawie jest sporo.

Mixiorek napisał(a):Ktoś pomoże i wskaże na szybko zalety takiej anteny Hexa? Parametry i funkcjonalność ta sama co w Huawei?


IMO Takie porównanie jest trochę bez sensu, trochę jabłka do gruszek. Parametry anteny zależą m.in. od wymiarów fizycznych konkretnego modelu użytego w danej lokalizacji. Jeden model może mieć kilka wariantów rozmiaru. Od rozmiaru zależy m.in. zysk a to dobiera się w projekcie pod konkretną lokalizację. Np. w lokalizacji A można użyć antenę o mniejszym zysku producenta X , a w lokalizacji B tę samą antenę ale w większym rozmiarze, z większym zyskiem,a w lokalizacji C antenę producenta Y o jeszcze innym rozmiarze i z jeszcze innym zyskiem. Dodatkowo każda z tych anten może mieć inny kształt charakterystyk - czy lepszy czy gorszy? Nie, po prostu różny. Jedna może pasować bardziej (lepiej się sprawdzi) do jednej lokalizacji, inna do drugiej.

Plus który można wskazać na pewno to mniejsze obciążenie wsporników (mniejsza masa), bo zamiast np. dwóch tribandów Hua masz jedną antenę. No i walory estetyczne są lepsze, bo zawsze jedna antena mniej razi niż kaloryfer. Dla monterów mniej roboty :D
Z drugiej strony kilka anten w sektorze zamiast jednej ma ten plus, że możesz je zamontować pod różnymi kątami, różnicując tym samym pokrycie terenu w różnych pasmach. Jedna antena multiband nie bardzo na to pomaga. Można tam trochę kątem pochylenia pomajstrować, ale już żeby różne bandy miały nieco inne kierunki - to nie bardzo.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Spacedust » 17 wrz 2018, o 18:55

No i się w końcu wyjaśniło w Poznaniu:

- ul. Bydgoska 4a / Podwale +G900 Orange +U900 Orange - musieli to w tym roku odpalić, bo wcześniej było tylko G900 od T-Mobile, numeracja totalnie pokręcona, do tego U900 na zupełnie innych CIDach niż U2100

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... =Podwale-R

I jeszcze raz mnie podkusiło na tą cholerną stację i w końcu mamy ;)

- ul. Ostrówek 17/18 - +L2600 T-Mobile, natomiast L800 T-Mobile nie ma

http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.ph ... Ostrowek-R

Czyli te wysokie porty z jednej strony właśnie zwiastowały odpalenie L2600. Absolutna świeżynka, dosłownie grzeje od kilku godzin, bo wczoraj na automacie wskakiwało jeszcze L2100.

Jutro sprawdzę czy jest L2600 Orange, bo miałem zagraniczną kartę, która miała tylko dostęp do 2G/3G Orange, więc sprawdzę na karcie PLAY. Na 99,9% obstawiam czerwony długopis. To będzie takie typowe olewactwo ze strony Orange.

Czyli będzie całe pasmo czerwonego długopisu:

- ul. Ostrówek 17/18 (lokalizacja T-Mobile)
- ul. Grobla 10 / Ewangelicka (lokalizacja T-Mobile, olane L2600 w Orange)
- ul. Grobla 7 (lokalizacja T-Mobile, olane L800 w Orange)
- ul. Piaskowa 4/5 / Estkowskiego (lokalizacja Orange, olana totalnie, anteny niemal czarne)
- ul. Św. Wojciecha 28 (lokalizacja T-Mobile, olana totalnie, tym razem przez konkurencję)
Spacedust
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4414
Dołączył(a): 20 cze 2007, o 23:01
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Model telefonu: Apple iPhone SE 64 GB - Huawei E3372s-153
Sieć: PLAY

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 wrz 2018, o 20:46

kozien70 napisał(a):
Spacedust napisał(a):Pytanie więc czemu tutaj ubyło jedno RRU skoro w pasmach nic się nie zmieniło poza rozwodem?


A wyłączony DCS? Rozdzielone L1800 najpewniej działa na RRU po DCSie, bo jest mocniejsze i udźwignie dwie nośne LTE. Pozostało RRU po wspólnym L1800, które gdzieś postanowili wykorzystać, bo akurat taką mieli potrzebę.
Rozdzielenie L1800 w N! nigdzie nie niesie za sobą przebudowy sprzętowej stacji. Twój przypadek jest wyjątkowy. Gdzieś potrzebowali RRU pod 1800, więc zdjęli je stąd.

lordbyd napisał(a):
Ubyło 1 RRU na sektor.

Takie pytanie - a czy rozwód wspólnych pasm ma coś wspólnego z demontażem urządzeń?


Nie ma. Prędzej wyłączenie DCSu.


Cytuję siebie, bo częściowo miałem rację a częściowo jednak nie :-) Teraz się wyjaśniło.
W Warszawie ze stacji po rozdzieleniu L1800 również demontowane są RRU: te mniejsze, od dawnego wspólnego L1800.
Nowe dwie nośne L1800 lecą z RRU od G1800 (tak jak pisałem wcześniej: bo jest mocniejsze) razem z DCSem Orange. Wszystko leci torem antenowym od G1800.
Ciekawe co zrobią ze zdemontowanymi "małymi" RRU L1800. Czy wykorzystają je np. do uruchomienia L1800 na stacjach bez 1800ki (montując po 2 RRU na sektor, jedno dla nośnej O a drugie dla nośnej Tm), czy po prostu się ich pozbędą.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 17 wrz 2018, o 21:09

Może gdyby LTE1800 każdego operatora było nadawane z osobnego RRU to jego siła sygnału byłaby lepsza od LTE2100? Ciekawe ile stacji miało po 2 RRU na sektor dla 1800-ki? Jakby dobrze poszło to zdemontowanym sprzętem mogliby wyposażyć resztę stacji w całej Polsce.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4429188025.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5255
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 17 wrz 2018, o 22:47

p2225 napisał(a):Może gdyby LTE1800 każdego operatora było nadawane z osobnego RRU to jego siła sygnału byłaby lepsza od LTE2100?


Dostępna moc RRU dla każdej nośnej L1800 byłaby wówczas większa, niż obecnie w rozdzielonym L1800 na RRU po G1800.

Nawiasem: z tą mocą rozdzielonego L1800 vs L2100 to ciekawa sprawa, bo RRU G1800 i U2100 mają identyczne moce. Na pewno część "pary" z RRU 1800ki musi iść na DCS, ale w 2100 część "pary" idzie też na nośne U2100... Czyżby summa summarum DCS zabierał więcej mocy, niż U2100 i stąd taki poziom sygnału L1800 vs L2100? A może chodzi o coś innego (np. PEM)? Tutaj należałoby sprawdzić jak wygląda sygnał rozdzielonego L1800 vs L2100 z tej samej stacji na terenie, gdzie nie ma już DCSu ani Orange ani Tm. Warszawa odpada.

p2225 napisał(a):Ciekawe ile stacji miało po 2 RRU na sektor dla 1800-ki? Jakby dobrze poszło to zdemontowanym sprzętem mogliby wyposażyć resztę stacji w całej Polsce.


Na pewno standardem w Krakowie i Warszawie było osobne RRU dla G1800 i L1800.
I możemy rozpatrywać tylko strefę Huawei.
W Nokii nieco inna architektura i nie wiem czy tam w ogóle jest coś do demontażu po rozdzieleniu L1800, więc całej Polski brać pod uwagę nie możemy ;-)
Ostatnio edytowano 17 wrz 2018, o 22:55 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4774
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mo

Postprzez spotify » 17 wrz 2018, o 22:52

Mam takie wrażenie, że przez kilka lat strefa Nokii w N! była tą ciemną stroną i kulą u nogi. Obecnie chyba wychodzi na to, że będzie odwrotnie.
spotify
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 555
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości