• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #538089  autor: drcox
 29 lut 2012, 21:50
Zastanawia mnie jedna rzecz. Mam dwa telefony - Zylo które jest totalnym niewypałem z żałosnym zasięgiem, zacinającym się internetem i awaryjnym sliderem w dodatku dosyć cegłowatym i K660i który jest telefonem udanym, ale jak to SE kiedyś się w końcu rozpadnie. No i przypuśćmy, że chcę sobie wziąć abonament np. w Playu ale nie chcę żadnych dotykowych cegieł z pięciocalowym ekranem, a właściwie to żadnych dotykowych. Telefon służy mi o dziwo do... dzwonienia, SMSów (czasem w biegu i sprincie) czy poczty więc nie mam czasu na głaskanie dotykowych ekranów, zasłanianie słońca, czy obsługę telefonu trzema kończynami.

Więc przykładowo dziś bierzemy w sklepiku Playa telefon z 3G, klasyczny/slider i dostępny od ręki. Więcej warunków niet. I co mamy? Nokię 6700, Nokię C3-01 i Nokię E52. To wszystko. Wiadomo, że sklep Playa to jedna wielka niedostępność towaru, ale widać jaka ogromna dysproporcja się stworzyła w ogromnie krótkim czasie. Zaczyna mnie dręczyć pytanie, czy jak będę przedłużał umowę przykładowo za rok, to czy będę musiał kupić jakąś cegiełkę HTC czy Samsunga (tak wiem, są też płaskie nie cegiełki których ekran pęka przy spadku telefonu z 50cm) i wejść na Allegro i kupić jakiś starszy klasyczny telefon?

#538091  autor: KC-KARLOS
 29 lut 2012, 22:07
drcox, a co sądzisz o ELM-ie? To tez fajny, prosty i fajny telefonik z nowoczesnymi funkcjami... Sam go mam i na chwilę obecną, nie chciałbym go zamienić na jakiegokolwiek smartfona. :)

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#538097  autor: orson_dzi
 29 lut 2012, 22:41
drcox pisze:czy będę musiał kupić jakąś cegiełkę HTC czy Samsunga (tak wiem, są też płaskie nie cegiełki których ekran pęka przy spadku telefonu z 50cm) i wejść na Allegro i kupić jakiś starszy klasyczny telefon?
Jeszcze na tym możesz dobrze zarobić.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)

#538128  autor: Xy
 01 mar 2012, 09:56
Taka kolej rzeczy. Zniknęły telefony z czarno - białym wyświetlaczem, znikną i klasyczne, z klawiaturą. Trzeba się z tym pogodzić.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#538132  autor: ja.michal
 01 mar 2012, 10:27
Oj tak szybko nie znikną, a jak już to można się ratować Iridium/Thuraya. :roll:
Tak dotykowe raczej nie prędko zagoszczą, zwłaszcza Iridium. :)

#538133  autor: nicram
 01 mar 2012, 10:28
Xy pisze:Taka kolej rzeczy. Zniknęły telefony z czarno - białym wyświetlaczem, znikną i klasyczne, z klawiaturą. Trzeba się z tym pogodzić.
Całkiem to może nie znikną, tylko będą robione na odczepne.
Jakby któryś z producentów wypuścił coś na kształt Nokii 6303, tylko że z jakimś dobrym aparatem, jeszcze lepszą baterią [tak z 1800 mAh], dobrym wykonaniem, "niezniszczalną" klawiaturą i GPS-em to biorę w ciemno....

[ Dodano: 2012-03-01, 10:29 ]
Oczywiście gabaryty takiego telefonu mogłyby być powiększone :)

#538153  autor: orson_dzi
 01 mar 2012, 12:05
nicram pisze:6303, tylko że z jakimś dobrym aparatem, jeszcze lepszą baterią [tak z 1800 mAh], dobrym wykonaniem, "niezniszczalną" klawiaturą i GPS-em to biorę w ciemno....
To wszystko bez GPS-u, Samsung S5610.

#538191  autor: nicram
 01 mar 2012, 15:07
orson_dzi pisze:
nicram pisze:6303, tylko że z jakimś dobrym aparatem, jeszcze lepszą baterią [tak z 1800 mAh], dobrym wykonaniem, "niezniszczalną" klawiaturą i GPS-em to biorę w ciemno....
To wszystko bez GPS-u, Samsung S5610.
Właśnie bez GPS-u... Choć z drugiej strony nawet jakby go miał to i tak bym się na niego nie zdecydował, dlatego ze ma słabą baterię. Mój Samsung i7110 (który ma baterię 1200 mAh) doprowadza mnie pod tym względem do szału. Korzystam trochę z internetu, rozmów, SMS-ów i do wieczora bardzo rzadko kiedy dociągnie. Nie zaufam już nigdy marce Samsung w kwestii baterii. Nie ma gorszej rzeczy w telefonie jak słaba bateria, która ledwo 1 dzień potrafi pociągnąć. Żałuję ogromnie że kupiłem ten telefon z uwagi na tą cholerną baterię (kupno innej oryginalnej baterii za 80 zł, nie rozwiązało problemu).
Chciałbym zmienić telefon na coś normalnego, to poza Elm-em, E52 nie ma żadnych innych alternatyw (Samsung S7220 - odpada, dlatego że skończyła się moja wiarą w tą firmę - i proszę mnie nie przekonywać, że jest inaczej :-) )

Swego czasu zastanawiałem się nad BB, ale ich baterie w najnowszych smartfonach (9900, 9790, 9360) wołają o pomstę do nieba :evil:
Nie dam się już nigdy nabrać na telefon, który nie będzie działał przynajmniej przez te 3 dni normalnego użytkowania.

Jedyny sensowny telefon jaki jest na rynku, który spełniłby moje oczekiwania to Sonim XP 5300... tylko ta kosmiczna cena.

Gdybym mógł podsunąć pomysł Nokii na dobry telefon, to przedstawiłbym im następujący projekt:
1) Przede wszystkim dobra bateria: 2500 mAh
2) Bardzo dobre wykonanie, wytrzymała klawiatura, czytelny ekran (obudowa: klasyk)
3) GPS, Wi-Fi, 3G (HSDPA itd.)
4) Aparat coś na kształt Nokii N8 (w gorszym wypadku Samsung Innov 8) )
5) Dobry odtwarzacz muzyki, jack 3,5 mm.

Niech mi ktoś powie, czy to coś trudnego stworzyć taki telefon?
Ech, tylko te dotyki, niepraktyczne cuda...

#538194  autor: orson_dzi
 01 mar 2012, 15:29
nicram pisze:kupno innej oryginalnej baterii za 80 zł, nie rozwiązało problemu
Garmin?
nicram pisze: nawet jakby go miał to i tak bym się na niego nie zdecydował, dlatego ze ma słabą baterię
Aha...
Zacytuję Ci zdanie z tego tego modelu, który pojawi się na portalu:
Przy dziennym użytkowaniu, wynoszącym ok. 15 minut rozmowy, 5-10sms-ów, godzinę muzyki na słuchawkach, automatyczne sprawdzanie poczty co pół godziny i kilkurazowe sprawdzenie wiadomości w Internecie S5610 pracuje prawie cztery doby. Wszystko to przy niestabilnym zasięgu 3G.

#538202  autor: nicram
 01 mar 2012, 16:04
orson_dzi pisze:
nicram pisze:kupno innej oryginalnej baterii za 80 zł, nie rozwiązało problemu
Garmin?
nicram pisze: nawet jakby go miał to i tak bym się na niego nie zdecydował, dlatego ze ma słabą baterię
Aha...
Zacytuję Ci zdanie z tego tego modelu, który pojawi się na portalu:
Przy dziennym użytkowaniu, wynoszącym ok. 15 minut rozmowy, 5-10sms-ów, godzinę muzyki na słuchawkach, automatyczne sprawdzanie poczty co pół godziny i kilkurazowe sprawdzenie wiadomości w Internecie S5610 pracuje prawie cztery doby. Wszystko to przy niestabilnym zasięgu 3G.
Nie mam Garmina zainstalowanego.
Rozumiem że ten Samsung może i jest jakimś tam wyjątkiem, ale zwyczajnie nie chcę widzieć tej marki na oczy przez jakiś czas.

Jedynym udanym model Samsunga na jaki natrafiłem to solid B2710. Brakowało mi jednak w nim wejścia 3,5 mm i dobrej jakości wyświetlacza. Choć w chwili obecnej, to nie wiem co jest gorsze. Ogromnie tęsknię za tamtą baterią, która 4 krotnie przewyższała tą w i7110. Zastanawiam się nad powrotem do tamtego telefonu... dlatego że pożyczyłem go siostrze i teraz nie wiem czy nie dam jej tego i7110 w zamian żądając b2710 [oba należą do mnie].

Najbardziej jestem zły na siebie dlatego że wydałem kupę kasy, na klasyka który miał być telefonem idealnym a okazał się shitem... z uwagi na baterię.
Ładowanie 2 razy na dzień doprowadza mnie do furii... :P

W chwili obecnej jestem ogromnie wyczulony na słabe baterie w telefonach :P
Koszmar jaki doświadczam jest ogromnie frustrujący hehe ;-)

#538204  autor: Wiola_K
 01 mar 2012, 16:14
SE i dwa razy na dzień ładowanie? To faktycznie koszmar. Ja ostatnio dostałam w salonie SE Hazel i jak na razie jestem mega zadowolona. Bateria trzyma do tygodnia, duży ładny czytelny wyświetlacz. I też się martwię co będzie za 2, 3 lata czy jeszcze dostanę jakiś klasyczny telefon :?

#538205  autor: user_delete27
 01 mar 2012, 16:17
A co sądzisz o samsungu c3530 ? Ja używam takiego modelu na drugim numerze i nie moge narzekac. 3 dni spokojnie bateria wytrzymuje, tylko oczywiscie brak GPS.

#538210  autor: nicram
 01 mar 2012, 16:38
SE i dwa razy na dzień ładowanie?
Chodziło o Samsunga i7110 :-)
dziadek186 pisze:A co sądzisz o samsungu c3530 ?
Mógłby być, tylko że nie ma GPS [a jest to funkcja z której od czasu do czasu lubię korzystać].

W chwili obecnej jakbym miał coś wybierać, to zastanawiałbym się nad SE Elm-em i Nokią E52.

[ Dodano: 2012-03-01, 16:30 ]
Marzy mi się zwyczajnie porządny telefon, z którego byłbym w 95% zadowolony. Może kiedyś... :roll:

#538211  autor: drcox
 01 mar 2012, 16:39
Dla mnie byłaby idealna E52 gdyby nie ten zasięg... w porównaniu do E51 szczególnie na UMTS jest koszmar.

#538212  autor: gaskabalbinka
 01 mar 2012, 16:47
W ostatnich tygodniach T wycofał hazela i 7230, 6700 niedostępna od kilku miesięcy.

#538213  autor: drcox
 01 mar 2012, 16:51
gaskabalbinka pisze:wycofał hazela
To już końcówka chyba... Nawet nie ma już marki SE :P

#538234  autor: nicram
 01 mar 2012, 17:55
drcox pisze:
gaskabalbinka pisze:wycofał hazela
To już końcówka chyba... Nawet nie ma już marki SE :P
Sony zapowiedziało że skupi się w swojej produkcji wyłącznie na smartfonach, także już nie doczekamy się telefonu na kształt Elma-a. Szkoda, bo obniżenie konkurencji w tym segmencie sprawi że producenci zaniżą poprzeczkę i będą nam serwować same buble... :|

#538320  autor: drcox
 02 mar 2012, 00:35
Sony zapowiedziało że skupi się w swojej produkcji wyłącznie na smartfonach
No właśnie. Wydaje mi się nawet, że już kilka miesięcy wcześniej była jakaś informacja o zaprzestaniu produkcji normalnych telefonów.
drcox, a co sądzisz o ELM-ie? To tez fajny, prosty i fajny telefonik z nowoczesnymi funkcjami... Sam go mam i na chwilę obecną, nie chciałbym go zamienić na jakiegokolwiek smartfona.
A jeszcze się spytam, bo mam uraz ostatnio do Sony Ericssonów przez Zylo - nie masz takiego czegoś że zawiesza ci się internet w Playu/Orange (w tych sieciach które wyświetlają w spoczynku H a nie 3G) tzn strona wczytuje się do połowy, potem zwiecha kilkadziesiąt sekund i dopiero, albo w ogóle nie można wczytać strony, w trybie telefonu jako modem to samo?