• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #323277  autor: laska
 16 mar 2009, 14:53
Witam
Mam problem z podłączeniem routera z laptopem za pomocą wi-fi
ikonka anteny laptopie sygnalizuje połączenie ze jest i adres ip tez jest pobrany i sygnał znakomity ale mam druga ikonkę która sygnalizuje połączenie ale przy niej jest żółty trójkąt i nie ma nic.
Łącze neti 1mb na lini tp na stacjonarnym wszystko śmiga tylko laptopa nie moge rozkminić :?

#323329  autor: thonka
 16 mar 2009, 18:41
w jakikolwiek inny sposob jestes w stanie polaczyc sie z internetem poprzez tego routera?
jezeli nie: kwestia ustawien modemu wewnatrz routera (wpisanie poprawnie nazwy uzytkownika i hasla w przy opcji PPPoE)

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#323332  autor: roni_
 16 mar 2009, 18:52
Czy tam gdzie jest ten żółty trójkąt pisze "ograniczenie lub brak łączności"? Jaki adres ip ci przydziela? 169.254...? Jeśli tak to najprawdopodobniej źle wpisałeś klucz WEP/WPA lub masz ustawione uwierzytelnianie po MAC.

#323356  autor: laska
 16 mar 2009, 20:15
A może ktos mi podac jakie dane wpisac gdzie na którym kompie bo juz tyle próbowałem ze jestem bezsilny i nie wiem jak gdzie co prosze o pomoc :smt010

#323363  autor: thonka
 16 mar 2009, 20:33
google i instrukcja obslugi Twoimi przyjaciolmi ;)

wpisz w wyszukiwarke 'net24' ew 'netia', 'cerberus' itp. hasla.
jest o tym tyle juz napisane w polskim necie, ze przy odrobinie samozaparcia powinenes dac rade ;)

ja osobiscie z checia bym pomogl gdybym tylko fizycznie widzial to wszystko przed oczami, bo tak via forum to niewiele potrafie pomoc.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#323394  autor: roni_
 16 mar 2009, 22:34
primo jaki to adres ip?
secundo czy na kablu działa?

#323544  autor: laska
 17 mar 2009, 20:20
Szperałem szperałem i teraz sie połączyć nie chce a na kablu nie wiem nie sprawdzałem.
Ja już nie wiem co robić bo gdzie sie nie udam np tam gdzie kupiłem router to on nie umie mi pomóc no paranoja jakaś czy to jest az tak trudne?? :roll:

#323549  autor: roni_
 17 mar 2009, 20:48
No to zrób tak jak ci piszę.
1. Sprawdź jaki to adres ip.
2. Sprawdź po kablu.

#323574  autor: thonka
 17 mar 2009, 21:31
postaram sie pomoc, z nudow, bo siedze w domu chory, a ludzie powychodzili do pubow swietowac dzien sw. Patryka ;P

jak moj opis nic nie da to moja rada jest taka - znajdz jakiegos lebskiego kolege, ktory sie mniej wiecej na tym zna, postaw mu piwko i razem kombinujcie ;)

ja jak pierwszy raz konfigurowalem router dlinka to byla dla mnie sama przyjemnosc, natomiast raz dostalem do konfigurowania jakis modem adsl firmy krzak to klnalem pod nosem.

masz tego pentagrama podlaczonego i wszystko dziala na stacjonarnym komputerze po kablu tylko nie dziala wifi na laptopie tak? jezeli tak, to tu masz opis co dalej.

wszystkie ustawienia ktore tu podaje sa na bazie instrukcji.

na stacjonarnym komputerze otworz pierwsza lepsza przegladarke internetowa
wpisz w nia adres http://192.168.1.100
powinno pojawic sie okienko w ktorym trzeba wpisac jako username admin, a jako password haslo do routera (domyslnie 'pentagram').

po pomyslnym zalogowaniu powinienes miec przed soba narzedzie do konfiguracji routera.

interesuje Cie zakladka 'Interface setup' i podzakladka 'wireless'
lecimy od gory:

accespoint - zaznaszasz 'activated'

channel - jezeli nie masz w poblizu zadnych innych sieci bezprzewodowych to mozesz wybrac dowolny kanal, jezeli jednak jestes w stanie wyszukac na laptopie jakas inna siec bezprzewodowa to niestety bedziesz musial potestowac, ktory jest najlepszy dla Ciebie i daje u Ciebie najlepsze osiagi (przy internecie jest to niezauwazalne, ale przy kopiowaniu z komputera na komputer predkosci moga spadnac o 10x), bo rozne sprzety maja rozne ustawienia. proponuje kanal 3 lub 11.

802.11b/g - ustaw 802.11b/g

wszystkie opcje pomiedzy wymienionymi wyzej zostaw w takich wartosciach, w jakich jest to zapisane obok okienka

SSID index - ustaw 1

SSID - tu wpisz pod jaka nazwa ma byc widziana siec. w wiekszych skupiskach ludzi, jak bloki i wieksze osiedla dla bezpieczenstwa lepiej jest ustawiac nazwy sieci nie kojarzace sie z konkretnym mieszkaniem i osoba itp, by uniknac niepozadanych wlamow sasiada zza sciany.

Broadcast SSID - zaznacz 'yes' (zalecane) jezeli siec ma byc widoczna przed urzadzenia odbiorcze, lub 'no' jezeli siec ma byc ukryta. jezeli ukryjesz siec, jej nazwe w laptopie i ew. haslo (o ktorym dalej) bedziesz musial wpisac recznie.

authentication type - pod zadnym pozorem nie zostawiaj disabled (wylaczone)! jest to metoda szyfrowania polaczenia, a zarazem opcja dot. hasla dostepu do twojej sieci. nie polecam takze opcji 'wep' poniewaz jest to stara metoda szyfrowania i da sie ja zlamac nie posiadajac jakichs specjalnych umiejetnosci.
wybierz wpa2-psk, a encryption AES i wpisz min. 8 znakowe haslo ktore bedzie wymagane by polaczyc sie z twoja siecia.

to powinno wystarczyc do poprawnego polaczenia sie z siecia.

ponizej sa jeszcze opcje dot. filtrowania adresow poszczegolnych urzadzen tak, by uniemozliwic im logowanie sie. proponuje ustawic to poki co na deactivated chyba, ze masz manie na bezpieczenstwo.

teraz tylko pozostaje skonfigurowac laptopa.
o ile dobrze widze ten model ma na pokladzie windows vista, wiec przebieg tego bedzie pod ten system (pozwole sobie przerobic fragment instrukcji)

1. Kliknij Start → Panel sterowania.
2. Kliknij centrum sieci i udostepniania
3. z menu po lewej stronie wybierz 'zarzadzaj polaczeniami sieciowymi'
4. Kliknij urzadzenie, ktore bedzie mialo w opisie 'intel wireless pro' (lub podobnie)
5. prawym klawiszem wybierz wlasciwosci
6. Na zakładce siec zaznacz Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4) i kliknij Właściwości.
7. Na zakładce Ogólne zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie oraz Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie.
8. dla pewnosci w zakladce 'konfiguracja alternatywna' tez daj takie same opcje.
9. Kliknij OK, aby zapisać ustawienia i zamknąć okno Właściwości: Protokół internetowy w wersji 4 (TCP/IPv4).

teraz dla pewnosci uruchom tylko sprzecicho ponownie (router i laptop) i jezeli nic wiecej nie bylo poprzestawiane laptop powinien znalezc twoja siec. teraz wpisujesz tylko jej haslo i wszystko powinno smigac.

#323710  autor: laska
 18 mar 2009, 15:37
Wszystko ustawiłem tak jak podałeś przez stronę i w laptopie też ale ja mam XP ale to jest podobnie raczej i nic zmian nie ma :|

#323716  autor: thonka
 18 mar 2009, 16:05
tu jest opis dla xp (wszystko jest w instrukcji....)

pamietaj o wyborze wlasciwej karty sieciowej, a najlepiej zrob tak z kazda karta sieciowa w laptopie.

Windows 2000/XP
1. Kliknij Start → Ustawienia → Panel sterowania.
2. Dwukrotnie kliknij na ikonie Połączenia sieciowe (2000/XP widoku klasycznym) lub Połączenia sieciowe i internetowe a następnie Połączenia sieciowe (XP w widoku domyślnym).
3. Dwukrotnie kliknij na Połączenie lokalne.
4. Na zakładce Ogólne kliknij Właściwości.
5. Na zakładce Ogólne zaznacz Protokół internetowy (TCP/IP) i kliknij Właściwości.
6. Na zakładce Ogólne zaznacz Uzyskaj adres IP automatycznie oraz Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie.
7. Kliknij OK, aby zapisać ustawienia i zamknąć okno Właściwości: Protokół internetowy (TCP/IP).

w ustawieniach routera sprawdz zakladke 'interface setup' podzakladka 'lan'.

przy DHCP zaznacz opcje enabled
starting ip adress zostaw 192.168.1.101
pool zostaw 99
lease time mozesz ustawic 0

dnsow nie ruszaj.

zapisz wszystko i uruchom ponownie urzadzenia (router odlacz na kilka chwil od zasilania).

jezeli dalej nic to odlacz kabel sieciowy z komputera stacjonarnego i podlacz do laptopa. jezeli tak internet bedzie chodzic, to napewno cos jest nie tak albo z konfiguracja sieci ew karty sieciowej w laptopie (bardziej prawdopodobne), albo jeszcze cos jest nie tak w routerze.

jak to nie pomoze to dalej nie mam pomyslow co jest nie tak.

jezeli przeinstalowywales system z visty na xp to czy napewo uzyles wlasciwych sterownikow do karty bezprzewodowej?

czy mozesz wogole polaczyc sie na laptopie do innych sieci bezprzewodowych?

czy laptop wykrywa twoja siec i podlacza sie do niej?

czy masz na laptopie firewalla albo programy typu peerguardian? jezeli tak to jakiego?

napisz jeszcze raz jakie sa objawy.

#323727  autor: laska
 18 mar 2009, 17:14
Zrobiłem tak jak kazałeś przez lana sie łączy ale przez wi-fi pobiera adres sieciowy i potem wyskakuje trójkąt żółty i stan ograniczone lub brak łączności. W routerze dioda od wi - fi mryga gaśnie pali sie i tak wkoło.
Kod: Zaznacz cały
http://img21.imageshack.us/gal.php?g=wifieqw.jpg
tutaj link jak to wygląda u mnie.

#323732  autor: thonka
 18 mar 2009, 17:38
w jakis dziwny sposob laptop nie potrafi poprawnie pobrac adresu i przydziela automatyczny adres prywany.
ja mam tak glownie wtedy gdy mam uruchomionego firewalla lub peerguardiana i chce sie podlaczyc do sieci po ich uruchomieniu, ale skoro po kablu dziala, a siec bezprzewodowa mimo wszystko jest wykrywana to cos musi byc nie tak w ustawieniach laptopa odnoszacych sie do karty sieciowej.

nie masz przypadkiem ustawionego trybu oszczedzania baterii? jezeli tak to sprobuj go zmienic - prawy przycisk na ikonce baterii na pasku zadan.
mi w HP po odlaczeniu zasilania automatycznie przechodzil w tryb oszczedny i poki nie zmienilem trybu zarzadzania energia (albo ustawien w trybie oszczednym) za chiny nie udawalo sie polaczyc. po podlaczeniu zasilania problemu nie bylo.

#323879  autor: laska
 19 mar 2009, 15:14
Nic z wyżej wymienionych nie posiadam włączonego.
Chyba poszukam jakiegoś szpeca i tyle bo sam nic nie zdziałam
Dzięki wszystkim za pomoc ;-)

#323908  autor: roni_
 19 mar 2009, 17:29
Jeżeli nie pobiera automatycznie adresu ip to tak naprawdę są trzy możliwości:
- zainstalowany program antywirusowy, firewall
- źle wpisany lub nie wpisany klucz wep/wpa
- filtrowanie po adresie mac od strony routera

Zresetuj router do ustawień fabrycznych i sprawdź jeszcze raz te trzy rzeczy. Ew. dzwoń po "szpeca" :P

#323915  autor: laska
 19 mar 2009, 17:45
No ogarnę jeszcze te kwestie i zobaczę czy coś to da jak nie to zostaje szpec;]