• Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Wszystko, co dotyczy telekomunikacji, a nie mieści się w innych działach tej sekcji.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #295251  autor: ganc2
 30 paź 2008, 22:43
Witam. Chciałbym się podzielić z wami moimi zbiorami. Po prostu zawsze zbierałem ulotki. Dzisiaj mam ich kilka kilo, fotki były kiedyś w forumowym SB.
Marzy mi się założenie wątku o starych materiałach dotyczących operatorów GSM, stare ulotki, reklamy itd ;-)
Wspaniale będzie porównać ówczesne cenniki i oferty z dzisiejszymi.
Tym samym chciałbym sprowokować do dyskusji i wspomnień.
Jeśli będzie zainteresowanie, mogę skanować dalej i kontynować temat.
Żeby nie być gołosłownym, poniżej wklejam kilka starych zeskanowanych ulotek. Ach te ceny :D i nokia 3410 w ofercie :D
Zapraszam do wspominków (kliknij na miniaturki by powiększyć).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

#295260  autor: szyman12
 31 paź 2008, 00:03
Ulotka z 1997r. :)

Obrazek

#295282  autor: butterfly
 31 paź 2008, 10:58
Taaa, telefon wyposażony w smsy i wskaźnik naładowania baterii, wypas. :lol:

#295285  autor: babeo
 31 paź 2008, 11:20
ganc2 pisze:Ach te ceny i nokia 3410 w ofercie
Ja bardzo proszę się nie śmiać :mrgreen: sam miałem tego mixa właście z 3410 :P

#295306  autor: ganc2
 31 paź 2008, 15:49
Zgodnie z obietnicą wrzucam dalej.
Zestaw startowy TakTaka ( sam starter kosztował wtedy bagatela -coś koło - 50 zł ;] edycja z pingwinkami.) z 1997roku. Starter był wtedy pakowany jeszcze w pudełka - identyczne jak płyty CD :D
A do tego cennika POPa jeszcze z podziałem na godziny szczytu i poza szczytem.

Obrazek

Pamięta ktoś słynną obniżkę ery, i wielkie akcje reklamowe, że minuta rozmowy z prepaida kosztuje już mniej niż 2,00zł/min ?

#295313  autor: hettman
 31 paź 2008, 17:17
ganc2 pisze:Pamięta ktoś słynną obniżkę ery, i wielkie akcje reklamowe, że minuta rozmowy z prepaida kosztuje już mniej niż 2,00zł/min
-tego nie pamiętam ale przypomniałem sobie taką reklame TT z piosenką która leciała mniej-więcej tak-"....my się zimy nie boimy i telefon otulimy...." :laughing5: :laughing5: :laughing5: (dodawali jakiś futerał na fona ) p.s.-sam użytkowałem taryfe "max" w ideii :-D

#295641  autor: kowcio
 03 lis 2008, 15:27
Bardzo fajny temat, powinieneś już go wcześniej założyć na forum. Można poczuć te klimaty, w których zegarek w telefonie był full wypasem, a najtańszy telefon kosztował z 1000 PLN :-D . Sam mam kilka ulotek, ale z 2004/2005 roku, więc chyba jeszcze trochę powstrzymam się z wstawieniem ich w tym temacie ;)

[ Dodano: 2008-11-03, 15:30 ]
ganc2 pisze:A do tego cennika POPa jeszcze z podziałem na godziny szczytu i poza szczytem.
W sumie mogliby takie coś dzisiaj zrobić- cennik taki sam, ale po np. 18 lub 20 do 6 bądź 8 rozmowy za połowę ceny ;) Jak ktoś ma minutkę za 60 groszy, zapłaci za nią wieczorem 30 groszy ;]

#296411  autor: express100
 07 lis 2008, 00:32
Ja mam swój stary starter w pudełku plastikowym (tj. napisał ganc2-pudełko na CD :mrgreen: ) taryfa "cały dzień"- starterek kosztował wtedy jedyne 50zł., była plomba na starterze i to mocna :lol:
Pomiętam też reklamę z początków TT: Jak dwa pingwiny sobie szły i mówiły: "Tak Tak Tak Tak Tak Tak..."- fajna reklama to była.
A z kolei w reklamie Idei ktoś czytał tak Idjoł- mi się to kojarzyło z idiotą :lol:
W TT reklamy też przez jakiś czas leciały z Kubą Wojewódzkim (jako św. Mikołajem, potem Kuba na lianie itp.)
Gdzieś mam stare ulotki, skaner by mi się przydał do tego, ale na razie nie kupię.
Może w weekend pogrzebię i myślę że znajdę cennik taryfy CAŁY DZIEŃ.
ganc2 pisze:Marzy mi się założenie wątku o starych materiałach dotyczących operatorów GSM, stare ulotki, reklamy itd ;-)
Mi również :mrgreen: i mam nadzieję, że zostanie założony wątek o starych reklamach, ulotkach, cennikach itp.
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#296996  autor: szejkspir
 11 lis 2008, 01:24
A gdy byłem jeszcze małym smarkaczem widziałem w TV reklamę TakTaka. Pingwinki śpiewały: "Wielki dziś dzień bo spełni się plan, czekali już wszyscy, dziś uda się nam. Lepsze, tańsze, uproszczone, dwie nowe taryfy oddamy wam! Zasięg największy, taryfy najlepsze! :smt020 " Czy jakoś tak - do tej pory ta piosenka mi łazi po głowie :lol: To były czasy - abonament 35 zł i 10 darmowych minut :-D

#297436  autor: Marens
 13 lis 2008, 17:09
Gdzieś w piwnicy leży pudełko z materiałami. Jak znajdę to będę miał skanowania a skanowania, ale na pewno wrzucę. Mam tego dużo, mapki zasięgu itp.

#297944  autor: ganc2
 16 lis 2008, 12:52
[center]No to wrzucam kolejną porcję:[/center]
express100, jeśli chodzi ci o Wojewódzkiego, to masz na mysli pewnie którąś z tych reklam:
Reklama roamingu z Wojewódzkim
ObrazekObrazek
Świąteczna promocja
ObrazekObrazekObrazek
Jedna z reklam promująca Happy:
Obrazek

Era swego czasu namawiała do korzystania z rowerów, Siemensa M65 przeznaczonego "dla aktywnych", dodawała Bike-o-meter (licznik rowerowy zintegrowany z telefonem) i organizowała konkurs, w którym można było wygrać... rower!
Obrazek
Obrazek
Rozdawała również era nasza kochana darmowe SMSy... i to aż 12 :cheers:
Obrazek

Również POP i Idea (wtedy jeszcze) nie byli gorsi. Pamięta ktoś darmowe weekendy w idei ? i +30 % za częste doładowania ?
Obrazek
Obrazek

W odpowiedzi na post szyman12, znalazłem coś jeszcze bardziej odskulowego, starszego i świetnego...
Cennik plusa z 1997 roku :mrgreen: ceny telefonów wówczas przyprawiały o zawrót głowy :mrgreen: za niebieskie podświetlenie, obudowę typu "kameleon" i funkcję raportów ludzie byli zapłacić 1000zł :) Patrząc na ówczesne ceny - można dostać zawału - albo - histerycznego napadu śmiechu - tak więc - ostrzegam :-)
W rogu widać również stary starter - z starym hasłem plusa - zmieniamy świat na plus.
ObrazekObrazekObrazek

PS. Zna ktoś dobry hosting obrazków powyżej 25mb :?:
PS2. Na razie tyle, wkrótcę wrzucę więcej.

#297945  autor: kowcio
 16 lis 2008, 12:58
ganc2 pisze:PS. Zna ktoś dobry hosting obrazków powyżej 25mb :?:
Najlepiej załóż sobie konto na www.fotosik.pl i tam możesz wrzucić zdjęcia chyba bez ograniczeń, nigdy nie miałem problemu z tym serwisem (zawsze z fotosika korzystam).

Dzięki za kolejną porcję ulotek, ja też mam kilka starych (może nie aż tak starych), postaram się je wrzucić w ciągu najbliższych 2 tyg.

#298030  autor: express100
 16 lis 2008, 19:31
ganc2 pisze:express100, jeśli chodzi ci o Wojewódzkiego, to masz na mysli pewnie którąś z tych reklam
- pamiętam wszystkie te promocje, a gdzieś mam te wszystkie ulotki (oprócz tej o rowerze i o 12 SMSach GRATIS :mrgreen: ), ale o tych 12. SMSach GRATIS coś sobie przypominam, bo chyba ze 2lata temu widziałem wtedy jeszcze w Geant-cie i Tesco, na starterach były naklejki z kodem.
Pamiętam też reklamę TV, że na wadze staje 30% i 10% i te 10% jest maleńkie i potem (chyba) wylatywało w powietrze :lol: .
A z kolei tych ulotek/promocji Plusa nie pamiętam.
kowcio pisze:ganc2 napisał/a:

Najlepiej załóż sobie konto na www.fotosik.pl i tam możesz wrzucić zdjęcia chyba bez ograniczeń, nigdy nie miałem problemu z tym serwisem (zawsze z fotosika korzystam).
- kowcio, przecież ganc2, korzysta z fotosika :-D (nie wiem czy jest zarejestrowany, bo sam nie korzystam i nie wiem, czy koniecznie trzeba się rejestrować).
ganc2 pisze:histerycznego napadu śmiechu
ganc2 cieszę się, że wrzucasz te ulotki, bo mogę się trochę pośmiać z tych cen (599zł za telefon I TO BEZ VAT- jeszcze wtedy), a mi się nie chce szukać po domu starych ulotek, pewnie i tak je znajdę przy porządkach przedświątecznych :wink:

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#298140  autor: kowcio
 17 lis 2008, 15:37
express100 pisze:kowcio napisał/a:
ganc2 napisał/a:

- kowcio, przecież ganc2, korzysta z fotosika :-D (nie wiem czy jest zarejestrowany, bo sam nie korzystam i nie wiem, czy koniecznie trzeba się rejestrować).
Faktycznie :oops: Nawet jest zarejestrowany. To ja radzę w takim razie zmniejszyć w aparacie rozdzielczość do np. 2 MPx i będzie ok.

#298477  autor: express100
 19 lis 2008, 06:00
Ciekawe dlaczego tak mało nas interesuje się historią :lol: ?
Zamiast sprzątać i szukać ulotek i materiałów wolę popisać na forum :P
kowcio, jak masz jakieś ulotki to wrzuć.
I mam pytanko: Czy Fotosik jest płatny?

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#298545  autor: michalek94
 19 lis 2008, 14:17
express100 pisze:Czy fotosik jest płatny?
Nie, ale chyba jak masz konto(darmowe) to możesz wrzucać więcej

#298613  autor: kowcio
 19 lis 2008, 18:31
express100 pisze:kowcio, jak masz jakieś ulotki to wrzuć.
Wrzucę, tylko muszę całą szafę wywalić z papierami, oraz zdobyć aparat :-D
express100 pisze:I mam pytanko: Czy Fotosik jest płatny?
Zupełnie za free ;) Skoro tak chcecie, to postaram się w ten weekend, ale niczego nie obiecuję ;)
michalek94 pisze:express100 napisał/a:
Czy fotosik jest płatny?

Nie, ale chyba jak masz konto(darmowe) to możesz wrzucać więcej
Ja mam konto, i jak ładuję zdjęcie z aparatu cyfrowego o rozdz. 6 MPx, to po załadowaniu fotosik pyta się mnie, czy chcę zmniejszyć rozmiar (jeśli tak, to wybieram rozdzielczość i jest ok). Przynajmniej ja wolę ustawić w aparacie rozdziałkę na 1-2 MPx i nie przejmować się niczym ;-) Zdjęcia tak samo dobre są, jak zrobione te przy rozdzielczości 6 MPx, tylko po znacznym powiększeniu widać niską jakość zdjęcia.

#299120  autor: ganc2
 22 lis 2008, 16:55
kowcio pisze:Skoro tak chcecie, to postaram się w ten weekend, ale niczego nie obiecuję
Dobrze by było gdybyś się jednak postarał się trochę pomóc, bo weekend właśnie już nastał :P

Na szbko wrzucam ulotkę, w jaką owinięty jest kupon doładowujący heyah
Obrazek
Obrazek

Może wieczorem wrzucę większą porcję 8)

#299161  autor: express100
 22 lis 2008, 22:29
Pamiętam taką promocję Heyah, że Sanki w konkursie można było wygrać, ale chyba żadnych ulotek nie mam... :x

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#305051  autor: ganc2
 20 gru 2008, 15:00
[center]No to wrzucam kolejną porcję, tym razem trochę więcej Orange:[/center]

Na początek przedstawiam skan z Orange (POPa ?) i ich promocji +30% co zostało odebrane jako nawiązanie do heyah'owego Johnnego 11 , a tak naprawdę było tylko rozszerzeniem promocji znanej od dawna jeszcze w idei. Warunkiem było doładowanie raz na 25 dni, wychodziło równiutko 1 zł dziennie:
Obrazek
Obrazek

Tą kampanię nie wiem czemu, ale bardzo lubię. Jeszcze POP przed rebrandingiem w OragnePOP. Zwłaszcza ceny telefonów, które, delikatnie mówiąc, bardzo spadły :tongue3:
Obrazek
Obrazek

No i do tego słynne świąteczne "darmowe weekendy" wewnątrz całej idei, warunkiem było doładowanie za 50pln, również oferty starterów z kolędami

Obrazek
Obrazek