• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #269356  autor: Vieslav
 03 cze 2008, 12:49
Witam wszystkich. Mam poważny dylemat z wyborem internetu. Kończy mi się umowa na neostradę, wypowiedzenie już wysłane więc czas pomyśleć o nowym providerze i podpisać umowę aby nie mieć przerwy w dostawie neta. Telefon mam z Dialogu, jestem bardzo zadowolony z tej firmy lecz na kierunku 0-81 nie świadczą internetu w ramach BSA. Nie chce mi się pisać do nich ani pytać na infolinii bo przy podpisywaniu umowy na WLR we wrześniu zapewniali mnie, że będę mógł korzystać z prezentacji numeru od stycznia, w styczniu że od marca a już czerwiec a ja prezentacji nadal nie mam więc podobnie może być z internetem. Nie interesuje mnie mega szybkie łącze gdyż ja i tak mało z niego korzystam (www, poczta, video online), neostrada 512 świetnie się spisuje.
Netia ma do 8 czerwca promocję "rok za darmo". Przy umowie na 2 lata 1mb/s mam pół roku za darmo a potem za 59 zł/mies. Ale... za 59 zł/mies mam 2mb/s w Erze. Porwał bym się na tą opcję ale nie jestem pewien, czy moja linia to uciągnie (margines niby wysoki, ale tłumienie również i to na granicy normy :? ), a wiadomo, że różnie jest przy problemach z BSA. Upatrzyłem Orange Freedom. Za 512 kb/s przy umowie na rok płaciłbym 49zł/mies. Nikt tak tanio nie oferuje internetu przy tak krótkiej umowie. Ale mam kilka pytań odnośnie tej usługi:
:arrow: Na stronie www Orange parametry dla opcji 512 podane są następująco: down: do 512 kb/s, up do 256 kb/s. Z tego, co wiem oferta BSA musi być identyczna jak oferta TP a przy neostradzie 512 up jest 128 kb/s (ta kwestia interesuje mnie najbardziej, gdyż przy 128 kb/s obraz z webcama w rodzielczości 640x480 strasznie się tnie)
:arrow: Czy to łącze traktowane jest jako BSA (miesiąc na podłączenie, kłopoty z usuwaniem awarii), czy raczej jak neostrada (podłączenie w tydzień), w końcu to ta sama firma
:arrow: Moja linia jest dość "specyficzna". Zawsze rano często rozłącza mi internet (czasem co 5 minut). Zgłaszałem problem już X razy ale nic to nie dało. Kolega ma 1mb/s a mieszka jakieś 300 m dalej od centrali i nie rozłącza go bez względu na porę dnia. U mnie zawsze rozłącza rano. Potem jest ok. Dlatego zadałem pyt. w punkcie wyżej bo myślę, że rozkrosowanie linii i ponowne skrosowanie by coś dało, ale nie chcę czekać miesiąc na internet.
:arrow: Korzystam z modemu Sagem f@st 800 i póki co jest dobrze. Z ZTE nigdy nie miałem styczności. Opłaca się to brać i zamieniać modemy? Czy jak nie wezmę tego modemu to dostanę jakieś dodatkowe bonusy?

#269377  autor: amigo007
 03 cze 2008, 16:19
Witam ja korzystam z netii 1mb i jestem zadowolony, wcześniej korzystałem z neostrady i też pod względem technicznym było ok (tylko cenowo wysoko), niestety zmieniając z neostrady na netie byłem przez miesiąc bez internetu i mało brakowało a został bym całkiem bez neta (na infonetii mówili że brak możliwości technicznych), na szczęście po wielu telefonach, także na błękitną linię dowiedziałem się że poprostu muszę 2-gi raz wysłać zamówienie na internet netii bo za pierwszym razem zamówienie przyszło za szybko i niezdążyli jeszcze zwolnić mojej linii. Co do orange freedom to chyba podłączenie jest mniej kłopotliwe (bo to spółka należąca do tp), i raczej niepowinno być tylu utrudnień. :smt006

#269424  autor: Ryszard Lubicz
 03 cze 2008, 20:20
Ja z tego co wiem to DIALOG działa juz w całym kraju - pod każdym kierunkowym.Ale na infolinii mogą gadać co innego.Napisz do mnie na gg to mogę cię skontaktować z pewnym człowiekiem co załatwia te sprawy dużo szybciej i sprawniej niż ci z infolinii.
Moim zdaniem lepiej mieć telefon + net w jednej sieci.A umowę na rok.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2008, 07:20 przez Ryszard Lubicz, łącznie zmieniany 1 raz.

Grażynko wybacz...

#269491  autor: Sirmark
 04 cze 2008, 01:02
Mulder, dobrze rozumiem ze masz linie TP, do tego WLR w Dialogu i teraz chcialbys miec net u jeszcze kogos innego? jesli tak to to raczej nie przejdzie.

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#269497  autor: Ryszard Lubicz
 04 cze 2008, 07:19
Sirmark a dla czego nie przejdzie? Ja mam na linii TP net z energisu a telefon w dialogu. Wszystko pięknie działa.

Grażynko wybacz...

#269501  autor: fornax
 04 cze 2008, 08:15
Netia ma do 8 czerwca promocję "rok za darmo". Przy umowie na 2 lata 1mb/s mam pół roku za darmo a potem za 59 zł/mies.
Dodatkowo- po pół roku możesz skorzystać z kolejnej promocji, jeśli taka będzie.

Jeśli chodzi o rozłączanie- spróbuj THOMSONA Speedtoucha. Miałem przypadek w rodzinie, że Sagem regularnie rozłączał neta. Po zainstalowaniu Thomsona problem zniknął.

Obrazek

#269801  autor: Vieslav
 05 cze 2008, 19:08
Ryszard Lubicz, próbowałem złożyć zamówienie on-line ale niestety pisało, że na mojej linii usługa jest niedostępna. Od Dialogu chciałem 1mb/s na dwa lata. Długich umów się nie boje i tak póki co taniej nie będzie; teraz internet droższy jest niż rok temu.
SirmarK, już teraz można mieć internet od kogo się chcę i telefon także od innego operatora.
Najbardziej interesuje mnie kwestia uploadu w Orange Freedom, gdzie dla opcji 512 kb/s upload podany jest 256 kb/s. Taka opcja by mnie w pełni zadowoliła.

#269809  autor: Ryszard Lubicz
 05 cze 2008, 19:45
Mulder napisz na priv!

Grażynko wybacz...

#269823  autor: Sirmark
 05 cze 2008, 20:47
Mulder pisze:SirmarK, już teraz można mieć internet od kogo się chcę i telefon także od innego operatora.
taa, bylo pozno w nocy... a mi cos dzwonilo bardziej (choc musze dopytac), ze majac na linii TP uslugi innych opow to pozniej przenoszenie sie miedzy nimi moze byc problematyczne... a moze to chodzilo ze przy LLU... musze dopytac.. :)

--
Masz juz 18 lat? Oddaj Krew

#269902  autor: Vieslav
 06 cze 2008, 09:10
Kłopotliwe jest przenoszenie pomiędzy alternatywnymi. Przeniesienie stary WLR-->nowy WLR jest obecnie niemożliwe, trzeba robić tak: stary WLR-->przeniesienie do TP-->nowy WLR (co może trwać nawet pół roku: reakcja na papierki, okresy wypowiedzenia itd.). Natomiast przeniesienie stary BSA-->nowy BSA jest również bardzo kłopotliwe z uwagi na fakt uwolnienia linii. Albo stary BSA po rozwiązaniu umowy zapomina wysłać uwolnienia albo pismo "gubi się" w TP. Bardzo pomocna jest wtedy interwencja w UKE: jednym mailem oszczędzamy sobie masę telefonów i kilka miesięcy czekania.

EDIT:
Widzę, że na stronie Orange poprawili prędkość uploadu dla opcji 512 na 128 kb/s.

#276717  autor: BL9393
 12 lip 2008, 16:19
Mulder pisze:Kłopotliwe jest przenoszenie pomiędzy alternatywnymi. Przeniesienie stary WLR-->nowy WLR jest obecnie niemożliwe, trzeba robić tak: stary WLR-->przeniesienie do TP-->nowy WLR
W przypadku zmiany WLRa jest realizowany wpierw powrót do TP (umowa 12m w standardzie). W takim przypadku rezygnujesz z WLR, podpisujesz umowę z TP, składasz zamówienie na nowego WLRa i płacisz karę TP za rozwiązanie umowy.

czas na Orange

#276724  autor: maniek
 12 lip 2008, 17:08
Mulder pisze:Natomiast przeniesienie stary BSA-->nowy BSA jest również bardzo kłopotliwe z uwagi na fakt uwolnienia linii. Albo stary BSA po rozwiązaniu umowy zapomina wysłać uwolnienia albo pismo "gubi się" w TP. Bardzo pomocna jest wtedy interwencja w UKE: jednym mailem oszczędzamy sobie masę telefonów i kilka miesięcy czekania.
powiem tak bałagan albo nieodpowiednie obchodzenie sie z dokumentami pracownikow TP(świadome lub nie) jest tego przyczyna.Ze wzgledu na kary jakie moze uke nalozyc alternatywni tego rodzaju pisma(prosba o potwierdzenie zwolnienia łącza) od klientow traktuja z nalezyta starannoscia :wink:

#276914  autor: Ryszard Lubicz
 13 lip 2008, 18:14
Czyli gdy ja teraz bedę chciał odejsc z multimo do dialnetu to będę musiał byc rok w tp? :shock: O boże... To juz lepiej niech dialog wykupi energis - bedzie szybciej.

Grażynko wybacz...

#276942  autor: BL9393
 13 lip 2008, 21:02
jutro sprawdzę dokładnie w pracy czy przy powrocie z WLR jest możliwość np podpisania 7 dniowej umowy i jak to cenowo wygląda

[ Dodano: 2008-07-17, 21:43 ]
przepraszam że dopiero dzisiaj odpisuję ale w tym tyg pracowałem po 10h i nie miałem już głowy do odpisania...

Możesz wrócić do TP w promocji "Przyłączenie za 10zł" (umowa 12m) lub bez promocji za opłatą (wg CUT) 366zł i bez lojalki.

czas na Orange

#280851  autor: Vieslav
 03 sie 2008, 10:55
Niestety nikt nie uswiadomil mnie, ze majac WLR w Dialogu nie moge miec Orange freedom. Po licznych wizytach w salonach i telefonach sklonny bylem wrocic do Tp ale przypomnialem sobie o wycofaniu ze sprzedazy socjalnego i calkiem przypadkiem dowiedzialem sie,ze na kierunku 81 dziala juz dialnet global. W tej chwili czekam na umowe od Dialogu i zmiane abo na profil podstawowy.

#280855  autor: BL9393
 03 sie 2008, 10:59
Mulder pisze:ale przypomnialem sobie o wycofaniu ze sprzedazy socjalnego
Plan tp socjalny nie został wycofany ze sprzedaży.

czas na Orange

#280875  autor: kowcio
 03 sie 2008, 11:55
BL9393 pisze:Plan tp socjalny nie został wycofany ze sprzedaży.
Jesteś pewien? Ja słyszałem różne wersje, niedługo chciałbym brać socjalny z TP (28 PLN na miesiąc) i Orange FreeDom więc jeśli jeszcze socjalny jest, bardzo się ucieszę ;)

#280876  autor: BL9393
 03 sie 2008, 11:57
Jakby go nie było, to bym go np wczoraj nie wprowadzał klientom ;)

A czasem słyszy się różne historyjki np od akwizytorów WLR (Ci to mają wyobraźnię) oraz od pracowników salonów którzy mają ciśnienie na premie sprzedażową ;)

czas na Orange

#281382  autor: Vieslav
 05 sie 2008, 13:02
Wiec teraz mnie oswieccie,bo przez miesiac nie bylo mnie w kraju i mam do dyspozycji jedynie opere mini. Jeszcze miesiac temu socjalny zostal zastapiony jakims przyjaznym, nawet na stronie widnial w zakladce plany nie przeznaczone do sprzedazy. Jesli on nadal jest to czy i w jaki sposob moge wrocic z WLR Dialogu do tp na socjalny? i czy freedom na tym dziala?

#281390  autor: Prometo
 05 sie 2008, 13:36
Mulder pisze:czy freedom na tym dziala?
Orange Freedom działa na socjalnym. Co do reszty to niech wypowiedzą się inni.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl