• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #265050  autor: Pb
 06 maja 2008, 16:23
Miał ktoś z nimi styczność?co prawda nie zamierzam kupować Sharpa,ale telefony te traktuję jako ciekawostkę (podobnie jak np.teviony) i dlatego chciałbym się dowiedzieć czegoś na ich temat.

Z tego co zdążyłem zauważyć,to super wyświetlacze mają...a jak reszta?
Ostatnio zmieniony 12 cze 2008, 19:08 przez Pb, łącznie zmieniany 1 raz.

#265055  autor: kowcio
 06 maja 2008, 16:50
Gdzieś czytałem, że Sharp wstrzymał produkcję telefonów komórkowych.
iaro pisze:Z tego co zdążyłem zauważyć,to super wyświetlacze mają
Z tym się zgadzam, nawet chyba Motorolka kupuje od nich wyświetlacze do swoich telefonów.

Pozdrawiam ;-)

#265067  autor: znawca
 06 maja 2008, 18:30
Hehe... Sam kiedyś chcałem kupić Sharpa... :-D
Konkretnie model 903...
Ciekawa stylistyka (charakterystyczna poskręcana budowa :-D ) oraz duże możliwości techniczne sprawiają że Sharpy mogą wzbudzać zainteresowanie...
Niestety nie są dostępne w Polsce... Ale są dość popularne w sieci Vodafone... Więc nie tak trudno je dostać.
Z tego co wiem Sharpy mają dość dobre aparaty... Nie chodzi tu o matrycę (bo tu przoduje Samsung), ale o rzeczywistą jakość zdjęcia. Sharp stosuje w aparatach dość ciekawe rozwiązania...
Model 903 ma 3,2 mpix i 2x zoom optyczny. Ale:
:arrow: Podobno matryca w Sharpie to CCD, a nie CMOS jak w większości telefonów (Nokia, SE itp...).
:arrow: Optyka w Sharpie to układ 6 soczewek (5 szklanych). To nieco inaczej niż w Nokii (Tessar - 4 soczewki).
:arrow: Zoom optyczny powiększa od razu 2x. Nie da się stopniowo.
Sharpy często mają dwa głośniki. Ekrany rzeczywiście są dobre. Ale szkoda, że brakuje w nich systemów operacyjnych...
Tu masz test Sharpa 903:
http://www.komforum.pl/forum/index.php?showtopic=17485

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#265082  autor: Pb
 06 maja 2008, 19:05
Hehe,a co do tych matryc CCD to muszę Cie zaskoczyć,bo Sagem też je stosował w modelach x6 i x7...nie wiem czy nadal je stosuje.

Test SH 903 sobie właśnie czytam no i maszynka robi wrażenie...szkoda,że żaden Sharp od GX10 począwszy do 903SH nie jest dostępny u żadnego polskiego opa ani w żadnym sklepie :(.

#265160  autor: vonski
 07 maja 2008, 10:16
Ja miałem przez pewien czas Sharp 550SH i powiem tak: telefon był niesamowicie precyzyjnie wykonany, wykonany z bardzo dobrych materiałów, z super wyraźnym i kontrastowym wyświetlaczem. To było w czasach gdy "królowała" N 6230, więc sprzęt po prostu rozwalił mnie swoją jakością. Do tego fajne, i superszybko działające menu i bardzo dobry aparat, mimo małej matrycy. Niestety sprzęt był z angielskiego Vodafone i nikt w Polsce nie umiał ściągnąć z niego simlocka. Z bólem go oddałem...

#265372  autor: Rogal
 09 maja 2008, 04:27
Miałem Sharpa TM150 szczerze nie polecam :roll: oprócz ładnego wyświetlacza reszta to dno :!:

#265565  autor: znawca
 10 maja 2008, 18:42
Rogal pisze:Miałem Sharpa TM150 szczerze nie polecam :roll: oprócz ładnego wyświetlacza reszta to dno :!:
Jak każda firma także i Sharp robi lepsze i gorsze telefony... Dobre modele Shrapa to 903, 904, 905, 910 itp... A seria TM to raczej szajs... Kiepskie funkcje itp...

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#266681  autor: GND
 18 maja 2008, 09:46
Używałem jakiś czas gx10, gx10i,gx15, gx30 i tm100 , byłem z nich raczej zadowolony . Najbardziej byłem zadowolony z gx10i- jak na tamte czasy (3 lata temu) to telefon miał niesamowite możliwości personalizacji - można było w nim zmienić z poziomu telefony w zasadzie wszystko kolory, czcionki , rozmiary liter- poziom modyfikacji porównywany z pc, świetnie radził sobie też z obsługa wap mimo przegladąrki openwave(nie przepadałem za nią w innych modelach ale w sharpie była ok). Gx30 natomiast jako jeden z pierwszych miał, slot na kary pamięci(nowość w tamtych czasach) i aparat 1MPix , w czasach gdy królowłly aparaty VGA i CIF.

Wadą była natomiast blokada porów (BT i irda ) do wysyłania multimediów, we wszystkich modelach które miałem.

Od tamtej pory minęło trochę czasu ale sharp nadal jest innowacyjny , tak jak wtedy gdy wszyscy montowali ekrany 4k , w sharpach były 65k.Dzisiaj w telefonach bez OS max. rozdzielczość ekranu to QVGA a sharp w swoich topowych modelach ma vga.

Szkoda że nie sprzedają już swoich telefonów w europie :(