ad1. Nic nie podrożeje. Warunkiem nie uiszczania opłaty za utrzymanie linii jest opłacanie abo tel w tp lub u innego operatora na kablu tp.
ad2. Nic nie musisz rozwiązywać. Wystarczy wypełnić formularz i podpisać umowę z Netią a oni wyślą do tp pismo o wypowiedzenie umowy. Chociaż w moim przypadku w Dialogu kazali mi słać do tp pismo o rozdzielenie neostrady od telefonu, wysłałem, ale na 9393 pierwszy raz o czymś takim słyszeli i potraktowali całą sprawę jako wyodrębnienie płatnika.
ad3. Nie będzie żadnej przerwy. Po podpisaniu umowy z Netią i wysłaniu do tp pisma o wypowiedzenie umowy następuje okres wypowiedzenia równy długości jednego pełnego okresu rozliczeniowego.
ad4. Wydaje mi się, że nie, przynajmniej ktoś wcześniej tak pisał. Nie zaszkodzi poczytać regulaminu.
ad5. Połączenia masz do wszystkich.
ad6. Jak umowa na neo ci się skończy to niestety nie będziesz mógł wziąć neta od innego opa. Chociaż nie wiem, czy nie ma opcji Netia tel + Netia internet, UKE miało się tym zająć.
EDIT:
Czytałem regulamin i niestety; jest limit 1000 minut na te darmowe połączenia... I jeszcze jedno: można mieć tel+internet na kablu TP ale tylko od tego samego operatora, czyli tak jak piszesz; tel+net w Netii jest możliwy.