• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #177962  autor: bigman
 27 kwie 2007, 14:22
Witam,
na wstepie chcialbym opisac sytuacje jaka mi sie przydazyla.

Okolo 2 lat i paru miesiecy wstecz, zakupilem na Allegro telefon Motorola A920. Dostalem caly zestaw, tzn. pudelko, instrukcje obslugi, plyte CD, ladowarke, 2 baterie, sluchawki stereo, karta pamieci. Ogolnie wszystko. Telefon jest fabrycznie bez simlocka. Uzytkownikiem jest moj brat, dla niego zostala owa komorka kupiona. Telefon byl wykorzystywany w roznych sieciach: Plus (Simplus), Orange (POP) a na koncu Era (Tak Tak). Obecnie brat kupil nowy telefon, a obecny lezal bezuzytecznie w domu. Pozyczylem go wiec, by wlozyc do niego karte SimData, by moc sie cieszyc szybszym internetem w sieci UMTS.

Jakiez bylo moje zdziwienie gdy telefon po okolo minucie po zalogowaniu do sieci gubil zasieg (?). Sprawdzilem karty pozostalych dwoch operatorow:
- Ery (biznesowa): pracuje stabilnie, nie gubi zasiegu. UMTS trzyma stabilnie.
- Orange (abo indywidualne): rowniez stabilna praca, troche gorzej z zasiegiem UMTS, ktory od czasu do czasu (rzadko) znika.

Zasieg Plusa u mnie jest max. Inny telefon (Nokia 6822) nawet nie smie pokazac zasiegu slabszego o jedna kreske od max-a.

Zadzwonilem do BOK-u PlusGSM. Po okolo 10 minutach oczekiwania, zglosila sie pani ktora zaczela sie tlumaczyc byc moze slabym zasiegiem (w centrum Warszawy). Odrzucilem ta teze, twierdzac ze inne telefony pracuje w sieci Plusa maja w tym miejscu maksymalny zasieg i poprosilem o sprawdzenie sposobu lacznosci z siecia z mojego telefonu (Motorola A920). Podalem IMEI i pani zniknela z linii na ok. 5-6 minut. Po powrocie otrzymalem informacje ze numer IMEI jest w bazie skradzionych telefonow i jest blokowany przez siec (!!). Zglupialem totalnie, bo jeszcze okolo pol roku temu jakos nie bylo problemu by telefon wspolpracowal z siecia Plusa. Otrzymalem jedynie informacje by isc do salonu firmowego PlusGSM, pokazac caly zestaw oraz okazac fakture zakupu. I tu zaczal sie problem bo nawet juz nie pamietam czy dostalem jakikolwiek paragon zakupu. Telefon byl sprowadzony ze Szwecji z sieci Three.

Probowalem sie dowiedziec czegos w UKE, dzwoniac pod numery wskazane na stronie. Niestety, o ile Pani Prezes pracuje, to o tyle jej podwladni nie wykazuja sie kompetencja do pracy w tym urzedzie. Pod oficjalnym numerem Informacji Konsumenckiej zglasza sie modem. Pod glownym numerem UKE dzwoniac zostalem 4 razy przekierowany, w koncu jakis pan nie potrafil mi pomoc, twierdzac ze nie wie jak przebiega proces zglaszania kradziezy telefonow.

Skoro nie udalo mi sie uzyskac pomocy z oficjalnego urzedu, zglaszam sie do Was z ta prosba. Podpowiedzcie prosze w jaki sposob rozwiazac ten problem? Sam zastanawiajac sie ustalilem nastepujace fakty:

- telefon uzytkuje ponad 2 lata, przez ostatnie pol roku prawdopodobnie nie moge zalogowac sie do jednej z polskich sieci komorkowych
- skoro telefon przez 1,5 roku mogl pracowac w Plusie, a nikt mi go nie ukradl, wiec kto mogl zglosic kradziez i na jakiej podstawie?
- skoro telefon "zostal skradziony", dlaczego moze pracowac w dwoch innych sieciach? (Era, Orange)

Zupelnie nie wiem co z tym zrobic. Licze na Wasza podpowiedz.

Pozdrawiam
bigman

#177967  autor: Kaczy
 27 kwie 2007, 14:35
Coś mi tu nie pasuje. Gdy operator zakłada blokadę IMEI nie działa on w żadnej polskiej sieci. Poza tym na wyświetlaczu pojawia się stosowny komunikat, który po części przybliża ten fakt.

...::: Made for loneliness :::...

#177970  autor: bigman
 27 kwie 2007, 14:44
Kaczy pisze:Coś mi tu nie pasuje. Gdy operator zakłada blokadę IMEI nie działa on w żadnej polskiej sieci.
Czyli Era i Orange rowniez powinny zablokowac?
Kaczy pisze:Poza tym na wyświetlaczu pojawia się stosowny komunikat, który po części przybliża ten fakt.
Na wyswietlaczu nic sie nie pojawia. Jedyna oznaka ze "brak sygnalu" jest sygnalizowana czerwonym koleczkiem w prawym-dolnym rogu ekranu (jesli jest sygnal swieci sie na zielono w 3 czesciach: 1/3 = GSM, 2/3 = GSM+GPRS, 3/3 = GSM+GPRS+UMTS).

Co w takim razie zrobic?

#177989  autor: Kaczy
 27 kwie 2007, 15:40
bigman pisze:Czyli Era i Orange rowniez powinny zablokowac?
Jeżeli jest założona blokada na numer IMEI to nie da się korzystać z telefonu w polskich sieciach.

Ps. W niektórych telefonach pojawia sie komunikat: "blokada telefonu, skontakuj się z operatorem", czy ewentualnie inne teksty :)

...::: Made for loneliness :::...

#177992  autor: dechomenon
 27 kwie 2007, 15:44
a jak telefon sie zachowuje z innymi kartami plusa?

#177998  autor: bigman
 27 kwie 2007, 15:52
dechomenon pisze:a jak telefon sie zachowuje z innymi kartami plusa?
Niestety nie mam mozliwosci by to sprawdzic. Moge co najwyzej kupic nowy starter np. Simplusa i go uruchomic.

#178307  autor: D@rio
 28 kwie 2007, 18:48
bigman pisze:Po powrocie otrzymalem informacje ze numer IMEI jest w bazie skradzionych telefonow i jest blokowany przez siec (!!).
pierdoły. Pani wykazała się konkretną niekompetencją. Aż żal d*** ściska że takie bajki opowiadają.

Dlaczego? Ponieważ:

- przy zablokowanie IMEI (czarna lista) jest wysyłany SMS informujący o tym fakcie
- jest niemożliwe (blokada) wykonywanie połączeń i wysyłanie SMS.

- telefon jest zalogowany do sieci i może się do Niej logować.
bigman pisze:Pod oficjalnym numerem Informacji Konsumenckiej zglasza sie modem.
raczej fax.

Obrazek