• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #118909  autor: tymis
 29 paź 2006, 21:21
Czy ktoś może korzystał z tej usługi i mogłby się podzielić uwagami na ten temat? Mógłbym sam oczywiście uruchomić usługę na dzień lub trzy dni i siedząc przed kompem nasłuchiwać komunikatów np.: z krajowej "siódemki" ale chodzi mi o wrażenia z używania tego na trasie.
P.S. Szukałem wcześniej na forum i nic nie znalazłem. Jeśli źle szukałem i zdublowałem temat to proszę o skasowanie go.

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#118927  autor: D@rio
 29 paź 2006, 22:31
ja z tego próbowałem korzystać. Ale...ta usługa nie ma sensu. Nikt z Niej nie korzysta...a bez użytkowników to się mija celem. Tyle co pomysł fajny...

Tak naprawdę tych komunikatów nie ma...bo tak jak mówię - brak użytkowników.

Obrazek

#118943  autor: tymis
 29 paź 2006, 22:50
Wśród znajomych nie tylko nikt nie korzystał ale nawet o tym nie słyszał :) Stąd pomysł na taki temat na forum mimo, że zdawałem sobie sprawe, że jak ktoś chciał korzystać z takiej formy łączności (z potrzeby lub z pasji) to dawno wybrał "normalne" CB-radio...

Każda sieć ma plusy i minusy, chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły minusów...

#118947  autor: D@rio
 29 paź 2006, 22:54
no to ja korzystałem ;) z pasji...

z normalnym CB-Radio to ma mało wspólnego bo nie ma użytkowników. No jest jeszcze druga sprawa - ta usluga nie ma rozgłosu. Ja akurat nie dawno jechałem do Wrocławia, do Rzeszowa, ustawiłem to sobie zgodnie z nr trasy i przez całą drogę nie miałem żadnego komunikatu...ŻADNEGO!... :( nawet w domu sobie ustawiam czasami na jakąś ruchliwą trasę, np. A2, A4 i też....cisza w eterze...pozatym, wadą jest to że mało kto ma telefon obsługujący NiM (PTT) i myśli o aktywacji tej usługi. Tutaj tylko pomysł był fajny...

Obrazek

#119004  autor: kubiakk
 30 paź 2006, 10:27
wadą jest to że mało kto ma telefon obsługujący NiM (PTT) i myśli o aktywacji tej usługi.

i jeszcze trzeba miec plusa bo Orange i Erze nie dziala Nim

#119005  autor: Klusek
 30 paź 2006, 10:32
kubiakk pisze:wadą jest to że mało kto ma telefon obsługujący NiM (PTT) i myśli o aktywacji tej usługi.

i jeszcze trzeba miec plusa bo Orange i Erze nie dziala Nim
A zauważyłeś, że temat jak i sama usługa właśnie Plusa dotyczy?

Obrazek
Obrazek

#119021  autor: kubiakk
 30 paź 2006, 11:59
niop tak widzialem to :mrgreen: szkoda ze Nim nie dzial u innych operatorow,D@rio kiedys pisal na zadane mi pytanie ze za jakis czas maja odpalic Orange i Erze..a jak by dzialal usluga u wszystkich operatorow, mozna dzwonic do siebie do innej siec :?: :?: przez nim....

#119198  autor: D@rio
 30 paź 2006, 20:24
no z tego co wiem Era jak i Orange są wstępnie zainteresowanie impletacją PTT (NiM) w swojej sieci - kto wie kiedy to nastąpi. Ale napewno, wiele przedsiębiorstw jest zainteresowanych tą usługą.
kubiakk pisze: jak by dzialal usluga u wszystkich operatorow, mozna dzwonic do siebie do innej siec przez nim....
dobre pytanie...choć ja sądze logicznie rzecz biorąc że NIE. A na jakiej podstawie? bo dany APN jest dostępny tylko w sieci macierzystej (w tym wypadku APN ptt.plusgsm.pl) a więc na 99% NIE...

Obrazek

#119247  autor: tymis
 30 paź 2006, 21:38
kubiakk pisze:jak by dzialal usluga u wszystkich operatorow, mozna dzwonic do siebie do innej siec przez nim
Czyżbyś miał na myśli VoIP? Jeśli tak to chyba trzeba rozejrzeć sie za telefonem, który to umożliwia zamiast ogladać się na opów. Jeśli się nie mylę to chyba Nokia e61 ma telefon wirtualny... Jeśli coś pokręciłem to chętnie dowiem się jak jest, bo szczerze mówiąc nie zgłębiałem tego zagadnienia :-)

#119249  autor: D@rio
 30 paź 2006, 21:40
Nokia E70 też ma... ;)

Obrazek

#119908  autor: D@rio
 01 lis 2006, 23:45
Słuchajcie, dzisiaj mi się udało znaleźć dwóch użytkowników na trasie nr 2 ;) ... :mrgreen: no no no, jest szansa że jednak usługa odniesie jakiś skutek może ;)

Obrazek

#119942  autor: Rokko
 02 lis 2006, 08:11
Raczej watpie. Przyznam, ze dopiero tutaj mnie oswieciliscie, ze w ogole taka usluga dziala w Plusie. Jezeli mozecie to dajcie jakis link do informacji na ten temat.

#119944  autor: Kaczy
 02 lis 2006, 08:31
Rokko pisze:Jezeli mozecie to dajcie jakis link do informacji na ten temat
Proszę bardzo :-D :-D

...::: Made for loneliness :::...

#119947  autor: Rokko
 02 lis 2006, 08:41
Dzeki :) Czyli to jest oparte na Nacisnij i mow. No ale to za malo ludzi ma telefony z ta opcja i za malo wie jak z niej korzystac - Nie jest rozreklamowana. Choc wiem od ludzi ktorzy maja zwykle CB, ze jest to wspaniala rzecz (wzajemne ostrzeganie o radarach, korkach :) ) Mogloby wiecej ludzi korzystac z tej uslugi.

#120143  autor: tymis
 02 lis 2006, 22:50
Wydaje mi się, że główą wadą tej usługi może okazać się to, że np.: na wspomnianej "2" są nasłuchiwani wszyscy jadący trasą między Świeckiem a Terespolem, natomiast "my" możemy być np.: w Sochaczewie. I będzie nas interesować sytuacja gdzieś w tym rejonie. Chyba, że Plus zawęża nasłuch do rozsądnej okolicy...
D@rio pisze:dzisiaj mi się udało znaleźć dwóch użytkowników na trasie nr 2
No właśnie, ci użytkownicy byli "blisko "Ciebie" czy wprost przeciwnie?

#120144  autor: D@rio
 02 lis 2006, 23:00
tymis pisze:No właśnie, ci użytkownicy byli "blisko "Ciebie" czy wprost przeciwnie?
wprost przeciwnie, porozrzucani byli po trasie...

Dlatego, przy zapytaniu trzeba konkretnie max. zaweżać rejon pytania ;)

Obrazek

#120374  autor: D@rio
 03 lis 2006, 18:53
kurcze, ale mi się spodobała ta usługa ;) teraz cały dzień sobie nasłuchuję...i tak obserwuję że coraz więcej osób z tego korzysta ;) dzisiaj na "A4" były 3 osoby, na "7" też udało mi się "złowić" trzech aktywnych...no no no ;) oby tak dalej...

Obrazek

#120402  autor: Rokko
 03 lis 2006, 20:53
i jakie sa najczesciej przekazywane informacje?tak jak w zwyklym cb?

#120405  autor: D@rio
 03 lis 2006, 20:57
Rokko pisze:i jakie sa najczesciej przekazywane informacje?tak jak w zwyklym cb?
tak, przeważnie tak. Ewentualnie ludzie pytają "jak mnie słychać"? ;) i tak ogólnie, wymieniamy się poglądamy o jakości tej usługi, oczywiście jak zapytamy się "gdzie stoją Misiaczki?" także dostaniemy odpowiedź ;)

Obrazek

#120414  autor: Rokko
 03 lis 2006, 21:15
e to fajnie, moze jednak sobie sprawie rozbudowany telefon z kilkoma opcjami. Przydatna sprawa jak sie jedzie w trase, a nie chce sie kupowac CB.