• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#329402  autor: Artur051
 14 kwie 2009, 23:05
Mordrag pisze:Era pod względem pingu jest najgorsza.
I znów się nie zgadzam kategorycznie. W Płocku najgorszy ping ma Poręcz. Plus mniejszy, a Era najmniejszy. I pod względem pingów Era w mojej okolicy też jest liderem.

Ery nie przekreślaj, gdyż może się okazac, tak jak u mnie, że internet będzie najlepszy pod względem szybkości i pingów.

#329406  autor: kamil1221
 14 kwie 2009, 23:15
Więc są dwie opcje:
1. U każdego operatora bierze neta na próbę i sprawdza (co oczywiście jest dość kosztowną zabawą).
2. Musisz dorwać telefon, który obsługuje HSDPA oraz EDGE:
a) kupić odpowiednie startery z taryfą do Internetu,
b) kupić jakiś tani starter z taryfa do rozmów i aktywować pakiecik na Internet.
Następnie używamy strony typu www.dsl.cz ewentualnie www.twojeip.wp.pl – sprawdzamy prędkość. W polu uruchom wpisujemy CMD > ping www.onet.pl lub inny partal.
Proste.

#329418  autor: luukkaassz
 15 kwie 2009, 00:30
Czy wypróbowanie oferty Orange i Plus wiąże się z jakimiś kosztami czy jest to darmowe tak jak możemy przeczytać w ulotkach? I czy jeżeli chciałbym przetestować same startery to pozostaje mi włożenie ich tylko wyłącznie do telefonu czy można znalazłbym np. na allegro jakiś tani modem pod USB, który dysponowałby potrzebnymi standardami?
I jeszcze jedno: na ile w praktyce wystarcza np. 1GB limit danych - czy można to jakoś opisać?

#329437  autor: kamil1221
 15 kwie 2009, 09:06
Nic nie jest za darmo.

W Orange za przyjemność testowania Free zapłacisz 59zł za włączenie usługi i w zależności jaki modem wybierzesz 1zł lub 169zł. Jeżeli zrezygnujesz w ciągu 30 dni opłata aktywacyjna nie zostaje zwrócone, jedynie za modem oddają kasę.
Za Freedom pro aktywacja 69zł a modem 249zł.

1 giga to mało. Masz ok 1024MB miesięcznie - jeden film to ok 700MB.

Ściągnij sobie jakiś program do sprawdzenia zużytego transferu. Klik

#329481  autor: PracownikTP
 15 kwie 2009, 13:05
kowcio pisze:na mapie Orange są bzdury- teraz sobie przeanalizowałem jak jechałem w pociągu z trybem :Tylko UMTS:. Tam, gdzie był zasięg tam go nie ma na mapie.. Np. na trasie między Poznaniem a Lesznem UMTS miałem niemalże wszędzie- niczym GSM. A jednak tutaj mapa mówi inaczej... To raczej + dla Orange.
No gorzej, gdyby było w drugą stronę ;) Ale w sumie tam jest napisane na stronie orange, że mapa ma charakter orientacyjny.

#329628  autor: Marens
 16 kwie 2009, 13:09
Mordrag pisze:
Era pod względem pingu jest najgorsza. Według mnie najlepszy ping ma play ale ma najmniejszą prędkość bo aż 1 mb/s przy pingu 65-75 przy 3 kreskach na 5 możliwych i działa tylko na własnej infrastrukturze więc nici z internetu poza miastem, później jest orange z pingiem 90-110ms po nim plus 100-115 ms, a na koniec Era z pingiem 250 ms na HSDPA przy zasięgu 4 na 5 kresek. W playu o każdej godzinie 1 mb/s więc więcej chyba nie wyciągnie, w orange koło południa była prędkość 3 mb/s ze średnim pingiem do serwera wp.pl 100 ms, w plusie prawie 3400 kb/s z podobnym pingiem i zasięgiem, w erze prędkość 3.2 mbps przy prawie pełnym zasięgu z pingiem 180ms
Lepiej się nie ośmieszaj

1) Nie każdy gra na komputerze to nie ma dla niego większego znaczenia ping. Pod warunkiem, że nie jest zbyt duży, wtedy wydłuża się czas na zaladowanie strony (musimy wysłać do serwera żadanie o załadowanie strony i nie ma dla nas znaczenia czy jest to 65ms czy 200ms)

2) Od kiedy jest w Play internet za 56zł, jak to wyło w jakimś Twoim poprzenim poście

Teraz do całej reszty:

1) Potestujcie sobie EDGE Orange i w dużej częsci przypadków ( poza miastami ) to 10-40kbps i ciągłe handovery w szczególności wieczorami

2) Do Netbooka Orange Freedom Pro, brawo a gdzie zasięg w miastach i chyba ten routerek jest trochę za duży?

3) Zapraszamy na bez-kabli.pl

4) Ma to jakiekolwiek znaczenie czy mamy HSDPA 1Mbit czy 2Mbit czy 3Mbit czy 4Mbit jak mamy limit 1,3,6,8,14GB?

Najlepiej kup sobie starterki i potestuj prędkość poza miastem. Jak chcesz brać najtańszą opcję to prędkością HSDPA nie masz co się sugerować czy 2Mbit czy 4Mbit.

Posiadasz jakiś telefon z EDGEm, ustaw sobie modem BT i potestuj.

Sorki trochę za ton, ale podejdźmy do tego nieco inaczej.

#329799  autor: kamil1221
 17 kwie 2009, 09:17
Już w wielu miastach masz zasięg CDMA więc czemu nie - podobnie jak z zasięgiem Play Online - nie wszędzie jest. Z czego osoba pytająca się o Internet pisała też że będzie go używała po za miastem. Do tego zawsze istnieje wypróbowanie tej usługi – więc nie widzę problemu.
Co do rozmiarów modemu – fakt duży – ale coś za coś. Za 49 zł masz 3 giga a nie jak w większości ofert 1 giga za ok. 60zł.
W przyszłości ma być usługa świadczona na 2 technologiach CDMA oraz UMTS [HSDPA] dzięki dualnym karta SIM, które są w zestawie do Freedom pro. Nawet na chwile obecna na runku jest kilka modemów które są wykonane w CDMA i HSDPA – jakiś Merlin.

#329803  autor: Marens
 17 kwie 2009, 10:06
luukkaassz pisze:Zamierzam go używać w Bytomiu oraz Katowicach ( centrum oby dwu), a także sporadycznie na wsi ( jednak o szybkość w tamtym rejonie mi nie chodzi:)).
Przyznam, że sam widzialem we Wrocławiu anteny CMDA, tylko wstrzymałbym się do dualnej oferty, bo wtedy będzie bezkonkurencyjna :-)

-> HSDPA w mieście (oparta na sieci TP)
-> CMDA poza miastem (czego nie da EDGE)

Wstrzymałbym się jeszcze z CMDA, jeszcze zwróć uwagę, że modem wytrzymuje 2godziny na barteri a eepc potrafi 5-6godz jak masz 6 komorową baterie :-)

#329806  autor: kamil1221
 17 kwie 2009, 10:19
Modem CDMA w Orange ma w zestawie akumulator, więc nie musimy mieć gniazdka blisko siebie :]

#329810  autor: Marens
 17 kwie 2009, 12:07
Tylko akumulatorek 2 godzinki trzyma, ale nie jestem pewien do konca.