• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#325080  autor: vinc
 24 mar 2009, 08:16
mariusz9a pisze:mini21, a nie bierzesz w ogóle pod uwagę pakietów internetowych w Simplusie? W nowej taryfie Twój Profil 60MB kosztuje 10zł.
OK, ale w nowych taryfach są rozliczane chyba co 100kb, a w starych co 1kb... Wobec tego mimo, że starsze mają mniej to przynajmniej wykorzysta się je w pełni, a w nowych płacisz za niewykorzystane dane :?

Obrazek

#325148  autor: mariusz9a
 24 mar 2009, 15:51
vinc pisze:
mariusz9a pisze:mini21, a nie bierzesz w ogóle pod uwagę pakietów internetowych w Simplusie? W nowej taryfie Twój Profil 60MB kosztuje 10zł.
OK, ale w nowych taryfach są rozliczane chyba co 100kb, a w starych co 1kb... Wobec tego mimo, że starsze mają mniej to przynajmniej wykorzysta się je w pełni, a w nowych płacisz za niewykorzystane dane :?
Ale w Simdacie też jest taktowanie co 100kB, więc już taniej wychodzą pakiety w Twoim Profilu w Simplusie. Poza tym chyba w każdej sieci jest taryfikacja co 100kB, chyba w POPie jest co 50kB (chyba że się mylę?).

Jeśli ktoś chce używać telefon jako modem do laptopa to taniej wyjdą pakiety w Twoim Profilu Simplus, jeśli ktoś używa transmisji danych do GG w telefonie czy sprawdzanie poczty na telefonie, to taniej wyjdą stare pakiety w Nowym Simplusie.

#325155  autor: kowcio
 24 mar 2009, 16:04
mariusz9a pisze:chyba w POPie jest co 50kB (chyba że się mylę?).
Raczej nie, bo jak korzystałem z tego wynalazku i jak sobie obliczyłem to wyszło mi 50 kB.

#325178  autor: widex
 24 mar 2009, 17:36
mariusz9a pisze:taniej wyjdą pakiety w Twoim Profilu Simplus.
Tam chyba rozliczane są osobno wysłane i odebrane, więc nie do końca opłacalne. w 36i6 są łącznie za upload i download.

#325317  autor: vinc
 25 mar 2009, 07:46
mini21 napisz jak zamierzasz korzystać z internetu w laptopie. Czy to ma być główny internet czy tylko z doskoku od czasu do czasu? Tym bardziej, że zamierzasz korzystać z UMTS/HSDPA, a tu już bardzo szybko pożera dane i nie wiem czy bardziej opłacalny nie będzie abonament jeśli nie chcesz prepaid'a Play'a.

Obrazek

#325336  autor: mini21
 25 mar 2009, 09:04
Z netu w laptopie będę korzystać dość sporadycznie, dlatego abonamentu nie chcę.
Problem w tym, że chyba nie będę miał wyboru i będę musiał zostać w Simplusie.

Mam simlocka na E50, a zdjęcie go jak czytałem to całkiem spory wydatek.

Fotografia-pasja, zawód i wielka nuda (bo ile można fotografować dziewczyny w studiu?)
www.fotomini.com.pl

#325370  autor: ywis
 25 mar 2009, 12:51
Już teraz nie jest to dość duży wydatek jeśli chodzi o zdjęcie simlocka z tego modelu telefonu opartego na kodowaniu BB5. Jeśli zaś sporadycznie będziesz korzystała z internetu łącząc się za pomocą telefonu (modem), to wydaje mi się, że pakiety w Plusie będą najodpowiedniejsze ze wszystkich dostępnych ofert jakie mamy obecnie na naszym rynku.

#326534  autor: mini21
 30 mar 2009, 18:51
A tak z innej beczki zapytam.
Czy moglibyście polecić jakiś tani telefon z HSDPA.
Myślę nad sprzedażą E50, bo ten cały symbian to i tak mi potrzebny jak ..... (może prócz Opery).

Fotografia-pasja, zawód i wielka nuda (bo ile można fotografować dziewczyny w studiu?)
www.fotomini.com.pl

#326541  autor: eski
 30 mar 2009, 19:06
A ja polece Heyah jezeli chcesz miec wszystko w jednym. 2 gr za 100kB to najtansza oferta na rynku. O zasieg nie masz sie co martwic, o szybkosc w zasadzie tez. Do tego mozesz migrowac od taryf do taryf itd.

#326625  autor: nemo2009
 30 mar 2009, 22:33
mini21.Z opery można korzystać,nie tylko na telefonach ze symbianem.Jeśli chodzi o telefony z HSDPA,to wybór jest dość pokażny.Jak jesteś już na tym etapie to znowu wraca PlayOnline na kartę. :-D

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#326632  autor: szyman12
 30 mar 2009, 23:01
Chociaż telefony to nie ten dzial, ale moim zdaniem to najtańszym (i dość dobrym) telefonem z HSDPA to Sony Ericsson K660i.

Odnośnie internetu to najtańszy jest w twoim wypadku Plus. Chociaż ja bym jeszcze proponował Aster Data M, gdzie płacisz co miesiac 9 zł, a masz 250 MB do wykorzystania, tylko niestety trzeba się zobowiązać na 2 lata :(

#326970  autor: mini21
 01 kwie 2009, 20:12
Powracając do sprawy telefonu.
Poczytałem trochę, poszukałem i z tych NAJtańszych z HSDPA znalazłem:

-Nokia 6120
-Motorola V3xx
-Motorola V6max
-Samsung Z630

Który z nich uważacie za najlepszy?

Może znacie jeszcze jakieś tanie modele z HSDPA?

Istotne dla mnie byłoby, żeby telefon miał dość duże klawisze (mam wielkie paluchy i nie chciałbym, żeby podczas pisania sms naciskać 3 przyciski naraz) i w miarę czytelny wyświetlacz (choć domyślam się, że wszystkie prezentują podobną klasę).

Nie potrzebuje żadnych symbianów (ten który mam w E50 i tak mnie już dobija), żadnych wodotrysków, byle był niezawodny i wygodny (i miał HSDPA).

Ma to być tel. do dzwonienia, sms i przeglądania netu.

www.fotomini.com.pl

#326983  autor: widex
 01 kwie 2009, 21:03
szyman12 pisze:Chociaż telefony to nie ten dzial, ale moim zdaniem to najtańszym (i dość dobrym) telefonem z HSDPA to Sony Ericsson K660i.
Widziałem na Allegro za 190 zł - kup teraz ;> więc nie ma problemu. Jest to dobry telefon.

#326989  autor: nemo2009
 01 kwie 2009, 21:24
Z tych telefonów co wymieniłeś,to tylko Nokia 6120 clasic nadaje się najlepiej.Ta Nokia ma symbian,ale dużo szybszy,niż w Twojej Nokii E50.Motorole i Samsung odpada,mają bardzo słabe tory radiowe{mała czułość}.Szkoda,że nie masz konta w Banku Śląskim.Tam jest dobra oferta Playonline na kartę.Za 320 zł dostajesz modem i 60 GB transferu do wykorzystania przez rok. :-D

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#326991  autor: vinc
 01 kwie 2009, 21:30
mini21 odnośnie wyboru telefonu jest dział Jaki Telefon Wybrać?. Wobec tego jeśli chcesz uzyskać odpowiedzi na pytania dotyczące telefonu-modemu tam je zadawaj.

Obrazek

#327039  autor: ywis
 02 kwie 2009, 09:47
szyman12 pisze:Chociaż ja bym jeszcze proponował Aster Data M, gdzie płacisz co miesiac 9 zł, a masz 250 MB do wykorzystania, tylko niestety trzeba się zobowiązać na 2 lata :(
To jest nie wiele w porównaniu z ofertami iPlus, BlueConnect, czy Orange Free, tylko pytanie jak z jakością (czyt. transfer danych w jedną jak i w drugą stronę).

#327042  autor: mini21
 02 kwie 2009, 10:49
szyman12 pisze:Odnośnie internetu to najtańszy jest w twoim wypadku Plus. Chociaż ja bym jeszcze proponował Aster Data M, gdzie płacisz co miesiac 9 zł, a masz 250 MB do wykorzystania, tylko niestety trzeba się zobowiązać na 2 lata :(
Za 9 zł miesięcznie to nawet na 2 lata byłbym w stanie podpisać umowę.
Będzie to trochę uciążliwe, szczególnie, że przez część tego okresu nie będę go używał, ale za 9 zł, to nawet mi nie szkoda.

A jak to jest z tymi modemami?
Zawierając umowę na ten tańszy pakiet za 9 zł, ile kosztuje najtańszy modem?
Nigdy nie miałem styczności z Aster'em i nie wiem co i jak.

www.fotomini.com.pl

#327047  autor: RM
 02 kwie 2009, 11:24
mini21 pisze:A jak to jest z tymi modemami?
Zawierając umowę na ten tańszy pakiet za 9 zł, ile kosztuje najtańszy modem?
Zajrzyj tutaj http://www.aster.pl/waw/promocje/internet_mobilny

#327048  autor: mini21
 02 kwie 2009, 11:49
No niestety, oferta Astera mnie nie urządza. Niby 9 zł/mc to niewiele i pewnie bym m to wszedł ale pozostanie jeszcze wydatek jakim jest modem, a w tym przypadku to juź wolę jakąś simdatę.

www.fotomini.com.pl