• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#205023  autor: D@rio
 22 lip 2007, 22:07
Mulder, no to napisz mi na PW co to za wioska. Może będe miał okazję sprawdzić osobiście :-)

Obrazek

#207905  autor: hainasz
 30 lip 2007, 01:09
Preselekcja jest zła z racji kilku rachunków? Ale daje Ci największą swobodę korzystania z konkurencji, bo ja weźmiesz abo od jakiegoś alternatywnego to podpiszesz umowę na rok i zero wyboru preselekcji. a ja np mam tak że połączenia krajowe idą przez DRSA, a międzynarodowe przez NOM, bo mam promocję 180min za 6,10zł. A rachunkami się nie przejmuje bo płacę przez internet za free. W 100% zgadzam się że jakość poczciwego telefonu kablowego (ja mam w dodatku ISDN) jest lepsza niż komórkowego. Głos jest czystszy nie spłaszczony. No ISDNa chciałem Ci właśnie polecić bo wtedy kolejki można rozładować, ale ty Neo masz. A poza tym gdzie Twoja solidarność w gnębieniu eksmonopolisty ;-)

hainasz

#208060  autor: Vieslav
 30 lip 2007, 16:59
Jakoś nie jestem do preselekcji przekonany. Nie chce mi się prefiksami bawić. Poza tym telefon nie jest ma mnie tylko na mamuśkę a ją do czegoś przekonać to nie lada impreza. Gdyby był na mnie to bym sobie ustawił jak bym chciał preselekcje, abonamenty itd. A tak zależy mi na zmianie raz a dobrze. No ISDNa nie założe, z Neo tez się nie rozstanę bo umowa jeszcze rok, tak wziąłbym sobie neta z Netii i nie musiałbym abonamentu ani operatora zmieniać.
A poza tym gdzie Twoja solidarność w gnębieniu eksmonopolisty
Chodzi o neo czy telefon? No właśnie solidaryzuje się wybierając mojego przyszłego operatora :-D .

EDIT:
Preselekcja jest dla mnie niewygodna również z tego względu, że w dzień nikt z telefonu nie korzysta, wszyscy pracujemy i wracamy wieczorem i wtedy się najwięcej dzwoni i właśnie wtedy chce mieć darmowe. Ale jeśli możesz podaj jakieś linki do operatorów świadczących usługę preselekcji to sobie poczytam...

#208302  autor: rastyk
 31 lip 2007, 13:54
Netia ma jeszcze promocję, więc ostatni dzwonek, żeby zmienić net :)

#210027  autor: hainasz
 07 sie 2007, 00:10
Dear Mulder,

A ja jednak pomęcze Cie jeszcze tym prefixm bo uważam że warto. To że go nie trzeba wybierać zakładam że wiesz. Załatwienie prefixu to podpisanie umowy z Opem z jednoczesną preselekcją.
Myślę że idealne by były - taryfa Twoja Darmowe Rozmowy – Wieczory i Weekendy w Netii za 25 zł, a w TP abo startowy za ok 48zł. Czyli razem 73zł - o 12zł taniej niż w TP (czyli ok 15%). Do tego wieczór zaczyna się już od 18 i można dzwonić do każdej sieci. Jeśli skończysz umowe na neo i weźmiesz net z Netii to dostaniesz jeszcze 30minut na dzwonienia w ciągu dnia, gdyby któryś z domowników zaspał i nie poszedł do roboty ;-P. A pewnie za niedługo abo też do netii śmigniesz i dodatkowo też pewnie koło 10zł zarobisz - no i wtedy nastanie już era jednorachunkowa.
Preselekcja to dla mnie najlepsze co można było wprowadzić - jak tylko pojawi się coś lepszego ty sobie w dowolnym momencie zmieniasz. Pytanie czy Ty z Prefixa korzystałeś, że się tak boisz?? Ja tak ostatnio zrobiłem i zmieniłem opa na połaczenia z niemiędzynarodowymi i mam za 3 groszę połączenia z Niemacami.

Sumując... w tym rozwiązaniu nie dość że się solidaryzujesz z antymonopolistycznym ruchem, to jeszcze oszczędzasz i do tego można wracać wcześniej do domu bo darmowe już od 18.

BEZ LIMITU - zapomniałem dodać

Jeszcze jedno: w Darmowych Wieczoracz i Week... Netii dostajesz 60 minut do wykorzystania w ciągu całego dnia - teraz doczytałem - bo nie powiesz mi że kilka połączeń w miesiącu nie przemknie Ci się w ciągu dnia

hainasz

#210069  autor: Vieslav
 07 sie 2007, 11:01
No więc tak: wybór padł na Dialog. Abo za 60 zł z darmowym 1000 minut na połączenia po od 18:00 do 24:00 . Zamówiłem już wizytę przedstawiciela. Jak dobrze pójdzie to od października będę ich klientem :-D . Za rok jak mi się skończy umowa na Neo to albo przedłuże, albo jeśli będzie się dało to wezmę w Netii, ale z abo do TP już raczej nie wrócę bo ich oferta wydaje mi się w tym momencie najmniej atrakcyjna. Tylko ta preselekcja mi spać ciągle nie daje... Jak tak patrze na rachunek to jednak połączeń w ciągu dnia jest tak ok. na 5 - 7 zł. I moja idea jest taka, żeby np. w ciągu dnia rozmowy szły przez innego opa (preselekcja) a wieczorem, jak już będą darmowe to przez Dialog. Nie wiem czy w Dialogu oferują możliwość preselekcji. Prefixów się raczej nie boje, zresztą co za problem zapisać w telefonie numer razem z prefixem. Tylko mnogość tych umów mnie przeraża...

#210202  autor: hainasz
 07 sie 2007, 18:30
Z preselekcji można korzystać tylko jeśli masz abo w TP. poza tym ja mówiąc o prefixie mam na myśli automatyczna preselekcję. W netii dostaniesz 60 min czyli 5-7 zł za połączenia w ciągu dnia nie zapłacisz. Przy mnogości operatorów płacisz dopiero jak u danego opa się uzbiera pewna kwota z reguły 30zł.
Ale Dialog też jest ok, bo umowy na 12ms nie trzeba podpisywać - no ale jak sie zdecydujesz to bezprzewodowego Siemens dostaniesz ;-)

hainasz

#210797  autor: Vieslav
 09 sie 2007, 14:50
Z preselekcji można korzystać tylko jeśli masz abo w TP
A zobacz TUTAJ , szczególnie list otrzymany od UKE. Moim zdaniem wielkim plusem preselekcji jest własnie to, że rachunek dostaniesz jeśli uzbiera się pewna kwota. Patrząc na rachunek większość moich połączeń w dzień to międzymiastowe, czyli będąc w Dialogu i tak wychodzę na plus, bo nie płace 0,49 zł / min tak jak do tej pory tylko 0,37 zł / min. Lokalne trochę droższe ale przeboleje. I najważniejsze: nie ściągają opłaty za inicjację połączenia; płacisz za pierwszą minutę z góry a po pierwszej minucie dopiero sekundowe, czyli o wiele lepiej niż w TP.
Tylko boli mnie jedna rzecz: prezentacja numeru. Przyzwyczaiłem się do tego "luksusu" i strasznie się tego uczepiłem. Dzwonię na infolinie Dialogu i pytam, czy będę mógł skorzystać, a jeden konsultant mówi, że pod koniec sierpnia będzie możliwość (a ja będę ich abonentem od października), inny konsultant twierdzi, że nie wiadomo, kiedy będzie można i czy wogóle będzie można, jeszcze inny twierdzi, że wogóle nie będzie można... Wysłałem maila do Dialogu i dostałem odpowiedź:
Uprzejmie informujemy, że
Telefonia Dialog świadczy obecnie na łączach TP S.A. usługę podstawową, w
ramach której nie są dostępne usługi centralowe, takie jak prezentacja
numerów przychodzących, przekierowania połączeń, poczta głosowa i
zastrzeżenie numeru....

Rozszerzenie zakresu oferowanych usług do usługi pełne nastąpi po upływie
18 miesięcy od rozpoczęcia oferowania usługi Dialog WLR - Abonament Dialogu
pod warunkiem podpisania stosownego porozumienia pomiędzy Telefonią Dialog a
TP S.A. Rozszerzenie zakresu świadczonych usług będzie realizowane na
zamówienie Abonenta.....
Więc w końcu nic nie rozumiem. Skoro Dialog dostał dostęp do łączy TP już dawno temu, to chyba powinni już oferować te usługi centralowe?