Telekomunikacja jak na dłoni






Sieć 5G

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Sieć 5G

Postprzez p2225 » 15 cze 2018, o 09:02

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Sieć 5G

Postprzez p2225 » 20 cze 2018, o 17:31

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Sieć 5G

Postprzez p2225 » 20 cze 2018, o 22:10

B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Sieć 5G

Postprzez harys » 21 cze 2018, o 08:12

harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: Sieć 5G

Postprzez Pabloz » 21 cze 2018, o 19:32

Co do zakłócania przez Rosję 700 MHz to czy Rosja sama nie będzie potrzebować tego pasma do budowy własnych sieci 5G?
Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: http://wificalling-volte.pl/
Pabloz
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 127
Dołączył(a): 27 lip 2017, o 18:08
Model telefonu: Sony Xperia XZ
Sieć: Play

Re: Sieć 5G

Postprzez p2225 » 21 cze 2018, o 19:47

Oni już wykorzystują 700MHz w sieciach komórkowych, tylko względem standardów, pasmo powinno się zaczynać od 703MHz, a u nich jest od 720MHz, czyli brakuje 17MHz. Ich zakres 700MHz kończy się wraz z początkiem normalnego pasma 800MHz. http://www.spectrummonitoring.com/frequencies/#Russia
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Sieć 5G

Postprzez Pabloz » 22 cze 2018, o 08:53

Więc to tak - dzięki za wyjaśnienia. Coś mi się ubzdurało że z 700 MHz korzysta u nich wojsko.
Lista telefonów z obsługą WiFi Calling (VoWiFi) i VoLTE w Polsce: http://wificalling-volte.pl/
Pabloz
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 127
Dołączył(a): 27 lip 2017, o 18:08
Model telefonu: Sony Xperia XZ
Sieć: Play

Re: Sieć 5G

Postprzez p2225 » 22 cze 2018, o 08:56

Bo korzysta, ale najwidoczniej z tych brakujących 17MHz.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5125
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: Sieć 5G

Postprzez Patryk7588 » 28 cze 2018, o 13:32

Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4141
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: Sieć 5G

Postprzez ST » 29 cze 2018, o 09:00

ST
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 343
Dołączył(a): 6 lip 2007, o 18:34

Re: Sieć 5G

Postprzez piotrzet » 29 cze 2018, o 09:15

A jaki sprzęt do tego? Nie kojarzę jakiegokolwiek urządzenia, zeby było na tą częstotliwość
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: Sieć 5G

Postprzez Benjamin Linus » 29 cze 2018, o 17:03

piotrzet napisał(a):A jaki sprzęt do tego? Nie kojarzę jakiegokolwiek urządzenia, zeby było na tą częstotliwość

https://www.gsmarena.com/results.php3?s4Gs=42
Benjamin Linus
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 413
Dołączył(a): 12 cze 2014, o 19:46
Lokalizacja: PL
Model telefonu: 2-CA, 3-CA, GSM

Re: Sieć 5G

Postprzez kozien70 » 29 cze 2018, o 17:12

Do obsługi 5G nie wystarczy obsługa częstotliwości w 4G...
Nokia 3310 nie obsługuje LTE900 mimo, że obsługuje częstotliwość 900MHz... Ale tylko w 2G.
Do 5G potrzebny jest modem 5G. Tak jak do LTE potrzebny jest modem 4G, do UMTS potrzebny jest modem 3G itd...
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4617
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: Sieć 5G

Postprzez MobileMaster » 29 cze 2018, o 17:22

Jest info, ze Huawei dostarczył urządzenie końcowe:
Podczas połączenia wykorzystano komercyjne urządzenie końcowe dostarczone przez Huawei. Były to routery.

Ogólnie to raczej sieć pokazowa, z której zwykły zjadacz chleba nie skorzysta dopóki komercyjnie nie zaczną sprzedawać sprzętu pod to.
MobileMaster
Stały bywalec
Stały bywalec
 
Posty: 297
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 15:55

Re: Sieć 5G

Postprzez maju686 » 29 cze 2018, o 17:49

piotrzet napisał(a):A jaki sprzęt do tego? Nie kojarzę jakiegokolwiek urządzenia, zeby było na tą częstotliwość


Sprzęt został już zaprezentowany na targach:

https://www.youtube.com/watch?v=I-S5dIHWPAs

Router kształtem podobny do B528 i B618.

Pewnie coś takiego:

https://www.4gltemall.com/huawei-b818-l ... t-cpe.html
maju686
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): 19 gru 2017, o 20:23

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 6 gości