Telekomunikacja jak na dłoni






Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez lordbyd » 28 maja 2018, o 07:58

@Pawrzes
Czy to możliwe żebym trafił na jakieś testy emisji z tej stacji?
CIDy opisane wcześniej odebrałem przed południem.
Byłem specjalnie obok tej wieży w godzinach popołudniowych (zdjęcie na poprzedniej stronie - opisałem ją jako Rozalinowo a rzeczywiście stoi w Ostrówcach) i nie odebrałem już z niej żadnego sygnału :)
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 481
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pierdzioszek » 28 maja 2018, o 09:52

Otłoczyn to temat stary jak świat. Odkąd sięgam pamięcią, na trasie pociągu Toruń-Włocławek przeokrutna dziura zasięgowa w Plusie, jak korzystałem swego czasu z faktowej karty to łapało szczątkowy RK Orange.
Pierdzioszek
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): 17 sie 2017, o 09:20

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez dt » 28 maja 2018, o 11:00

Mixiorek napisał(a):Powstało pewnie zamieszanie z mini masztem, który początkowo przypisałem do Play. Okazało się, to będzie T-Mobile. Chodziło mi o sygnał N! na tym MOPie. Jest duży i w fajnym miejscu w środku lasu. Niestety ten las powoduje spore tłumienie. T-Mobile ma maszt oddalony o około 3km a i tak jest tak sobie.
Maszt Play w miejscowości Odolion to pewnie w 99% po to by pokryć A1 i może część Aleksandrowa. Widzę, że jest na wzniesieniu, do tego to jest ten maszt 60m. Samo wzniesienie widzę, że jest na wysokości koron drzew a tu jeszcze + 60m.
Faktycznie zastanawia te 6 anten na sektor, może właśnie po to by mieć mocny zysk bez strat na pasmach zasięgowych? W jakim kierunku jest sektor z 5 antenami?
Chyba czas by postawili coś na południe przy samej A1 bo przez wiele km nic jeszcze nie mają.

Moje tereny także już piszę jak to wygląda. Sygnał dla T-M dochodzi pewnie z Aleksandrowa z komina na Narutowicza. Komin dość wysoki i swego czasu jak moc była normalna to Era miała najlepszy zasięg dla grzybiarzy :) na poligonie pod Toruniem ale lasy rosną non stop i potem są problemy. Co do Play i masztu to jest to trochę dziwne bo te 5 anten jest na południowy-wschód i celuje w ciąg A1 na południe od Ciechocinka a tam przydałoby się najwięcej bo potem nie mają żadnej stacji aż do Włocławka. W stronę północnego-wschodu jest 6 te w stronę Odolionu. Ostatni sektor też 6 anten południowy-wschód czyli pod Aleksandrów. W samym Aleksie nie potrzebują lokalizacje mają dobre, podobnie w Ciechocinku dlatego trochę dziwny jest ten maszt w tym miejscu. Do tego jest jeszcze taka kwestia że maszt mimo że na górce to jednak w dolinie. Aleksandrów jest wyżej. Lepiej by zrobili gdyby postawili coś bardziej na południe jak np. Plus w Wagańcu. To by było optymalne. Teren płaski i taki 60 metrowy maszt objąłby sporo. Na tym obecnym dałbym 3 sektory na kierunki południowe a jeden tak jak jest na północ.

@Pierdzioszek - nie przesadzaj z tą dziurą. W Otloczynie w pociągu na stacji faktycznie zawsze dochodziły resztki z 42655 a to tak blisko przecież. Pozostała trasa jest ok a jadąc samochodem łapie Ciechocinek, potem wpada się na 41300 z komina w Aleksandrowie a dalej wskoczy Silno potem Broza. Zasięgu się nie traci także MOP jest opanowany. Gorzej ze stacją kolejową, lasy + pagórki robią swoje. Najlepiej ma tam N! z racji najbardziej wysuniętej stacji na północ.
dt
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 453
Dołączył(a): 16 mar 2007, o 01:05
Lokalizacja: Aleksandrów
Pochwały: 1
Model telefonu: SGS 8
Sieć: Plus

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez ja.michal » 28 maja 2018, o 16:05

Ruszyli mocniej z pracami. :)
Link do poprzedniego posta: http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?p=995481#p995481

Większość wieży skręcona. Wykopane i doprowadzone zasilanie sieciowe. Niestety nie będzie światłowodu (z tego co technicy nie powiedzieli). Tradycyjnie pełny rozmiar po kliknięciu.
Obrazek
Obrazek
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2382
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 28 maja 2018, o 20:29

Sulęczyno, pomorskie dostało pozwolenie. Będzie w końcu maszt Playa :D
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1356
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez spotify » 28 maja 2018, o 21:18

Wow
W końcu. Przynajmniej nie będzie trzeba nad jeziorem Węgorzyno z roamingu korzystać i lecie inne opy zaczną oddychać.
spotify
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 7 kwi 2018, o 13:32

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez marcin19883 » 28 maja 2018, o 22:29

spotify napisał(a):Wow
W końcu. Przynajmniej nie będzie trzeba nad jeziorem Węgorzyno z roamingu korzystać i lecie inne opy zaczną oddychać.


Można lepiej jechać nad jezioro Mausz. W Parchowie juz stoi maszt PLAY, ale jeszcze nie uruchomili :( anteny, okablowanie jest. Ostatnio radiolinie doszły.
marcin19883
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1356
Dołączył(a): 25 gru 2013, o 13:41
Lokalizacja: Pomorze
Sieć: PLAY, ORANGE, PLUS, T-MOBILE

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 22:37

Jak dowiedzieć się czy Play planuje modernizację na obiekcie RTCN Białystok/Krynice woj. podlaskie? Mieszkam około 7 km od obiektu i na dziś dobry zasięg ma tylko lte800, ale zapchane jak cholera. Konkurencja (Orange i Networks) z tego samego obiektu nadaje dużo lepiej np lte1800 sygnał jest -80dBm, a Play -110dBm.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 28 maja 2018, o 22:41

@trance - o jakiej modernizacji piszesz? Stacja ma wszystko poza L2600, które wg opisu raczej Ci nie pomoże. Gdzie dokładnie potrzebujesz poprawy zasięgu?
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 22:47

Modernizacja w sensie poprawę zasięgu. Mieszkam na obrzeżach Białego.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez tomi81 » 28 maja 2018, o 22:50

Stacja ma już pasmo zasiegowe (L800) wiec na modernizacje bym nie liczył. Szybciej trzeba czekać na nowe stacje w bliższej okolicy, które pomogą w poprawie osiągów.
tomi81
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 678
Dołączył(a): 14 lip 2006, o 07:33
Lokalizacja: Białystok
Pochwały: 1
Model telefonu: Iphone 7 Plus, Samsung S7 EDGE, LG Spirit LTE
Sieć: W4

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 28 maja 2018, o 23:02

trance napisał(a):Modernizacja w sensie poprawę zasięgu


Mnie udaje zalogować się z ok 33 km do tej stacji i nawet data działa. Najwidoczniej masz pecha i znajdujesz sie pomiędzy sektorami.

Jakie masz RSRQ i SNIR na poszczególnych pasmach? Jakie masz osiągasz prędkości? Jaki sprzęt?
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1256
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 28 maja 2018, o 23:10

A jakie masz transfery wieczorem? U mnie jest kiepsko, średnio 2 mega. Raz o 4 rano sprawdziłem to było 37,5 mega. Upload cały czas podobnie ok. 8 mega. Mam B715, sygnał L800 -80dBm, L1800 -110 dBm i L2100 -100dBm. Router pokazuje parametry L2100. Na tą chwilę jest RSRQ -9dB, SINR 8 dB, ale mocno pływa.
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez Pijo » 28 maja 2018, o 23:22

trance napisał(a):A jakie masz transfery wieczorem? U mnie jest kiepsko, średnio 2 mega. Raz o 4 rano sprawdziłem to było 37,5 mega. Upload cały czas podobnie ok. 8 mega. Mam B715, sygnał L800 -80dBm, L1800 -110 dBm i L2100 -100dBm. Router pokazuje parametry L2100. Na tą chwilę jest RSRQ -9dB, SINR 8 dB, ale mocno pływa.


Nisk8 SNR to objaw obciązenia stacji. Ewidentnie sektor jest przeciążony w godzinach szczytu.

Na Podlasiu nie używam Play, bo do najbliższej stacji mam 17km. Korzystam z Nju Internet na LTE800 i tez mam skaczący SNR od 7 do 20dB w zależności od pory dnia.
Pijo
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 1256
Dołączył(a): 8 sty 2008, o 21:48
Lokalizacja: Mazowsze
Pochwały: 49
Sieć: RBM abo, iPlus, nju internetowy

Re: Konfiguracja i rozbudowa sieci Play/P4

Postprzez trance » 29 maja 2018, o 12:33

Zastanawia mnie zdecydowanie słabszy sygnał L1800 w porównaniu do L2100 z tego obiektu. Teoretycznie powinien być lepszy sygnał na tym paśmie lub co najmniej zbliżony?
trance
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): 15 gru 2009, o 18:07
Lokalizacja: Białystok

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości