Telekomunikacja jak na dłoni






[NetWorkS!] Rozbudowa i konfiguracja sieci Orange i T-Mobile

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez RobsonRZN » 25 mar 2018, o 16:50

A mi się wydaje, że będzie lepiej. Moim zdaniem bardziej obciąża sieć oferta nielimitowanego internetu T-Mobile a nie Play z lejkiem na 3 Mb/s.
Dostęp Play może ma znaczenie na wioskach gdzie nie ma swojego zasięgu a nie w Koninie gdzie na swojej sieci wszystko działa lepiej.

Wysłane z mojego Huawei Mate 10 Pro przy użyciu Tapatalka
RobsonRZN
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
Avatar użytkownika
 
Posty: 99
Dołączył(a): 25 wrz 2015, o 12:05
Lokalizacja: WMA
Model telefonu: Huawei Mate 10 Pro
Sieć: Orange, Plus, Play

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez PawlusG » 25 mar 2018, o 16:59

Wątpię, żeby na terenie miasta było wielu chętnych na internet od T, skoro można tutaj bez problemu mieć internet stacjonarny 100Mbit za ok. 50 zł miesięcznie :)
:)
PawlusG
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 389
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 21:06
Model telefonu: Honor 7 + Xiaomi Redmi 4X
Sieć: Orange + Play + Aero2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 mar 2018, o 17:05

harys napisał(a):W Warszawie widzę że ta 800 Orange nie jest zbyt chętna do agregacji. To nie wina telefonu bo na karcie plusa 800+1800 agreguje cały czas.
Fakt że w Warszawie przebywam w miejscach gdzie jest 800/1800/2600 i cały czas mam 2ca 1800/2600,pomimo tego telefon obsługuje 3ca. Po wyłączeniu w network Signal Guru 2600 nie mam 2ca 800+1800. Dziwna sprawa dosc


Oj chyba jednak coś po stronie Twojego telefonu, bo pierwsze słyszę, by w Warszawie 800 słabo sie agregowało. Ba - nigdy nie miałem z tym problemów, ani na S7Edge ani teraz na S9+, ani w O ani w Tm,a jeśli bym miał, to na pewno bym pisał - ja czy ktoś inny.
Owszem, nadal nie działa CA "w górę" czyli jeśli pasmem podstawowym jest 800, to nic się z nim nie zagreguje. Ale jeśli podstawowym jest 1800 lub 2600 to zawsze mam dorzucone pasma niższe.
To, że agreguje Ci się poprawnie na karcie Plusa nie oznacza, że po stronie telefonu jest wszystko OK. Inna sieć na innym sprzęcie, inna konfiguracja sieci.

PawlusG napisał(a): Skoro już teraz takie jaja są w Orange, to ciekawe co będzie po rozdzieleniu częstotliwości wspólnych O i T. Wydaje mi się, że może być już tylko coraz gorzej


Rozumiem, że wg Ciebie sytuacja pt. 15 mln użytkowników Orange na 10MHz lub 15MHz lub 20MHz pasma L1800(bo jeszcze nie wiemy, ile Orange po rozdziale będzie go miało) będzie gorsza, niż obecne 15mln Orange + 10mln Tmobile na wspólnych 15MHz?
No ciekawa teoria :-)

PawlusG napisał(a):Wątpię, żeby na terenie miasta było wielu chętnych na internet od T, skoro można tutaj bez problemu mieć internet stacjonarny 100Mbit za ok. 50 zł miesięcznie :)


Zdziwiłbyś się. W każdej kamienicy, w każdym domku jednorodzinnym itp. możesz mieć ten internet 100Mbit za 50zł? No to jakiś niebywały high end technologiczny jest w tym Koninie ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez harys » 25 mar 2018, o 17:21

@kozien70 wszystko możliwe. Będę miał u siebie w kwietniu l800 dołożone do l1800 to podjade przetestować. Możliwe że i Network Signal Guru po wyłączeniu l2600 powoduje brak agregacji. Te cat 9 też nie potwierdzone, może jest cat6. A jak jestem w zasięgu 800/1800/2600 to normalnie że agreguje dwa wyzsze pasma
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez PawlusG » 25 mar 2018, o 17:22

kozien70 napisał(a):Rozumiem, że wg Ciebie sytuacja pt. 15 mln użytkowników Orange na 10MHz lub 15MHz lub 20MHz pasma L1800(bo jeszcze nie wiemy, ile Orange po rozdziale będzie go miało) będzie gorsza, niż obecne 15mln Orange + 10mln Tmobile na wspólnych 15MHz?

Na dzień dzisiejszy Orange ma najmniej pasma 1800 ze wszystkich operatorów, bo jest to 9,6 MHz i jeżeli Polkomtel nie sprzeda im tego kawałka, który negocjują, to skąd mają mieć więcej pasma? Całego 1800 nie dadzą raczej na LTE, więc realnie tego pasma będzie jeszcze mniej.
kozien70 napisał(a):Zdziwiłbyś się. W każdej kamienicy, w każdym domku jednorodzinnym itp. możesz mieć ten internet 100Mbit za 50zł? No to jakiś niebywały high end technologiczny jest w tym Koninie ;-)

Żaden cud, prawie cały "Nowy" Konin to blokowisko z wielkiej płyty. Wszystkie bloki są okablowane przez przynajmniej dwie sieci (jest tu Orange, Inea i Multimedia oraz mniejsze kablówki). Osiedla domków jednorodzinnych są okablowane przez Inea oraz Orange, na dzień dzisiejszy większość na światłowodach. Może Cię to zaskoczy, ale światłowody Inea rozprowadziła też na osiedlach będących poza miastem dzięki programowi operacyjnemu Polska cyfrowa. Na dzień dzisiejszy Inea wspólnie z Orange okablowali prawie cały Konin, a obecnie wyruszyli do okolicznych miejscowości.
:)
PawlusG
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 389
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 21:06
Model telefonu: Honor 7 + Xiaomi Redmi 4X
Sieć: Orange + Play + Aero2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 mar 2018, o 17:52

Po pierwsze: nie wiesz, kto ile będzie miał w LTE po rozdziale, czy zostanie DCS czy nie, więc wstrzymajmy się z sądami.

Po drugie: pomarańczowi mają 10 MHz 1800 a nie 9.6 - zapdejtuj się (hint: sprawa bloków ochronnych) ;-)

Po trzecie: rozdzielenie Tm i O w pasmie 1800 nie jest równoznaczne z końcem umowy z Tm na pasmo 1800, która jest podpisana do bodajże 2026 lub 27 roku. Jeśli Polkomtel nie sprzeda tego pasma, to pomarańcza będzie mogła dzierżawić dodatkowe np. 5 MHz od Tmobile.

Co do sieci światłowodowych w Koninie nie będę się kłócił, bo stamtąd nie jestem, przypuszczam jednak, że z dostępem kablowym nie jest aż tak różowo, jak mówisz.
Za to jestem pewien: zdziwiłbyś się, jak dużo osób mogąc mieć net z szybkiej sieci kablowej wybiera jednak internet z mobile. Mam trochę wiedzy nt. warszawskiej 100tysięcznej sypialni Ursynów, gdzie w bloku standardem jest oferta od minimum trzech operatorów kablowych z netem kilkaset Mbit za kilkadziesiąt zł a i tak multum ludzi jedzie na necie od operatora komórkowego.
Nie sądzę, by w Koninie ludzie byli inni ;-)
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 mar 2018, o 18:02

kozien70 napisał(a):Mam trochę wiedzy nt. warszawskiej 100tysięcznej sypialni Ursynów

W kwestii formalnej Panie Marszałku! Oficjalnie około 150tys a nieoficjalnie czyli "melduneczek na ojcowiźnie" może nawet około 200tys osób.

Wieczorem opiszę wrażenia ze ściany wschodniej przy granicy ukraińskiej. W N! nie jest za wesoło. Oczywiście będzie materiał foto.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez PawlusG » 25 mar 2018, o 18:33

kozien70 napisał(a):Za to jestem pewien: zdziwiłbyś się, jak dużo osób mogąc mieć net z szybkiej sieci kablowej wybiera jednak internet z mobile. Mam trochę wiedzy nt. warszawskiej 100tysięcznej sypialni Ursynów, gdzie w bloku standardem jest oferta od minimum trzech operatorów kablowych z netem kilkaset Mbit za kilkadziesiąt zł a i tak multum ludzi jedzie na necie od operatora komórkowego.

Jest to możliwe, nie neguję :)
:)
PawlusG
Zapalony dyskutant
Zapalony dyskutant
 
Posty: 389
Dołączył(a): 8 lut 2016, o 21:06
Model telefonu: Honor 7 + Xiaomi Redmi 4X
Sieć: Orange + Play + Aero2

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 25 mar 2018, o 19:50

Potestowałem sobie GSM900 Orange na większym obszarze i co mnie zaciekawiło to zupełny brak kanałów sąsiednich do U900. Wygląda to tak:
Obrazek
Przez 'x' zaznaczyłem kanały, które udało mi się znaleźć. Kanałów 31, 95, 96, 118 i 119 nie jestem w stanie nigdzie złapać. Dla porównania na szybko sprawdziłem jakie kanały łapię w T-mobile, ale to testowałem w jednym miejscu, więc lista jest niekompletna. Mimo tego, ciekawy pozostaje brak kanałów 68, 69, 91 i 92. Czyżby w lubuskim U900 leciało na 2x5MHz zamiast 2x4,2MHz? Jako że dodatkowe pasmo w takiej opcji mogłoby być dodane po bokach to nośna zostałaby ta sama. Ktoś też tak ma? To by tłumaczyło mój wysoki upload.
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5182
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 25 mar 2018, o 21:15

Horyniec-Zdrój, woj. podkarpackie, pow. lubaczowski. Do granicy z Ukrainą w linii prostej około 4-5km.
N! ma obecnie jedną stację, która stoi w zasadzie na skraju miejscowości gdzie do najbliższych zabudowań jest 200-300m (akurat dobrze bo w częsci sanatoryjnej). Do tego stoi na wzniesieniu... Stacja Plusa, o której napisałem tutaj była moim zdaniem wcześniej stacją Orange:
viewtopic.php?f=24&t=64332&start=5340#p985567

To, że stacja jest na uboczu, na wzniesieniu oraz to, że nie ma L800 i chyba nie ma U900 powoduje, że w parku zdrojowym (~1km od stacji) w środku budynków nie ma LTE a zasieg 3G mocno kuleje. Nie wiem czy dodatkowo moc stacji nie jest "nieco skręcona" na sektorach w stronę granicy. Akurat centrum miasta i park zdrojowy są w niecce i ten zasięg N! chyba w zasadzie przelatuje a nie doświetla centrum. Stacja gdzie jest Plus jest tuż obok centrum. Rozumiem, że N! powstało by robić konsolidację itp. ale na dziś bez L800 jej efektywność moim zdaniem mocno kuleje.

Byłoby fajnie jakoś to ogarnąć bo wygląda to bardzo mocno tak sobie. Obszar ~15km od granicy państwa to jeden wielki kłopot w N! Tzn. słaba moc L1800 i U2100. Do tego oba pasma tylko blisko stacji. Na obszarze tych 15km trzeba zagryźć zęby bo często widać na wyświetlaczu E... wystarczy oddalić się w okolice tych 15km i [rawie od razu pojawia się L800 z okolicznych stacji.

Nie wiem co zamierza zrobić TMPL. Jest to obszar, który według koncesji (blok C) muszą pokryć pasmem L800. Do tego jak popatrzyłem na zobowiązania bez nowych stacji będzie to mało realne. Co ciekawe obszar do pokrycia to w 90% właśnie ten pas 15 km od granicy. To samo TMPL ma w Bieszczadach a Orange wyżej czyli Przemyśl i cała okolica.

Jak już jest ten zasięg L1800 i nie jest to granica zasięgu to prędkości są raczej przyzwoite. Miałem DL po 40-60Mbps.

Dokumentacja stacji. Jest na niej chyba również Plus ale nie wiem co tutaj mają. Może dopytam na forum plusa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś wie co to za czujniki? Temperatura? Wilgotność?

Obrazek

i bonus w postaci już mało spotykanych słupów i kabli telefonicznych :-)

Obrazek
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez kozien70 » 25 mar 2018, o 22:16

p2225 napisał(a):Potestowałem sobie GSM900 Orange na większym obszarze i co mnie zaciekawiło to zupełny brak kanałów sąsiednich do U900.
(...)
Czyżby w lubuskim U900 leciało na 2x5MHz zamiast 2x4,2MHz?


No nie wiem, ale ja bym z naszą wiedzą nt. planowania kanałów GSM nie wyciągał tak daleko idących wniosków ;-)
Nie znam się na tym szczególnie, ale wiem np. że mając ileś kanałów przeznaczone na UMTS nie możesz wszystkich pozostałych wykorzystać na traffic czy BCCH GSM jak leci. Muszą być np. zostawione guardy na styku z sąsiadami.
U mnie akurat 95, 118 i 119 są wykorzystywane na traffic w GSM.
EDIT: 96 również zajęty na traffic GSM.

Mixiorek napisał(a): Jest to obszar, który według koncesji (blok C) muszą pokryć pasmem L800.


Raczej zapomnij o L800 tak blisko wschodniej granicy. UKE uzna tam temat zobowiązań aukcyjnych za zrealizowany, jeśli będzie L1800 i ew. wyższe pasma.
Ostatnio edytowano 25 mar 2018, o 23:32 przez kozien70, łącznie edytowano 1 raz
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4712
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Patryk7588 » 25 mar 2018, o 22:26

@Mixiorek,
Czy ten czujnik wyglądał tak jak ten tutaj, z lewej strony, w połowie wysokości masztu:
http://pics.tinypic.pl/i/00955/deau3kohfgbf.jpg
??
Patryk7588
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 4180
Dołączył(a): 27 lis 2011, o 12:09
Lokalizacja: Wielkopolska
Model telefonu: Samsung Galaxy S9
Sieć: Plus

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez lordbyd » 25 mar 2018, o 23:51

Ten czujnik to prawdopodobnie czujnik zmierzchowy - fotokomórka do załączania oświetlenia przeszkodowego masztu lub oświetlenia wokół kontenera.
Jest też druga ewentualność - mniej prawdopodobna - antena GPS do synchronizacji nadajników.
i bonus w postaci już mało spotykanych słupów i kabli telefonicznych :-)

To zdjęcie to rarytas - są tu gołe żyły przewodów umieszczone na porcelanowych izolatorach. Rzadko można spotkać już taki widok.
lordbyd
Młody wyjadacz
Młody wyjadacz
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 lut 2017, o 15:10
Lokalizacja: Bydgoszcz
Model telefonu: Nokia 6310i
Sieć: nju, T-M, VM

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez p2225 » 26 mar 2018, o 08:29

kozien70 napisał(a):
p2225 napisał(a):Potestowałem sobie GSM900 Orange na większym obszarze i co mnie zaciekawiło to zupełny brak kanałów sąsiednich do U900.
(...)
Czyżby w lubuskim U900 leciało na 2x5MHz zamiast 2x4,2MHz?


No nie wiem, ale ja bym z naszą wiedzą nt. planowania kanałów GSM nie wyciągał tak daleko idących wniosków ;-)
Nie znam się na tym szczególnie, ale wiem np. że mając ileś kanałów przeznaczone na UMTS nie możesz wszystkich pozostałych wykorzystać na traffic czy BCCH GSM jak leci. Muszą być np. zostawione guardy na styku z sąsiadami.
U mnie akurat 95, 118 i 119 są wykorzystywane na traffic w GSM.
EDIT: 96 również zajęty na traffic GSM.

Pytanie dlaczego tych kanałów u mnie nie ma skoro u Ciebie bez problemu działają?
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5182
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: [NetWorkS!] Budowa oraz konsolidacja sieci Orange i T-Mo

Postprzez Mixiorek » 26 mar 2018, o 08:41

kozien70 napisał(a):Raczej zapomnij o L800 tak blisko wschodniej granicy. UKE uzna tam temat zobowiązań aukcyjnych za zrealizowany, jeśli będzie L1800 i ew. wyższe pasma.

Jeżeli N! zostawi to tak jak jest to będzie moim zdaniem lipa. Po co w takim razie UKE zebrał ten obszar do koncesji jako białe plany do pokrycia? L1800 tutaj nie ma racji bytu przy takiej siatce stacji. Np: Radruż oznaczony jest jako biała plama. 500m od granicy.

Patryk7588 napisał(a):@Mixiorek,
Czy ten czujnik wyglądał tak jak ten tutaj, z lewej strony, w połowie wysokości masztu:
http://pics.tinypic.pl/i/00955/deau3kohfgbf.jpg
??

Podobny.

lordbyd napisał(a):Ten czujnik to prawdopodobnie czujnik zmierzchowy - fotokomórka do załączania oświetlenia przeszkodowego masztu lub oświetlenia wokół kontenera.
Jest też druga ewentualność - mniej prawdopodobna - antena GPS do synchronizacji nadajników.

Faktycznie, nie pomyślałem o czujniku zmierzchowym!

Zastanawia mnie ta skrzynka "Dantherm" na kontenerze:
Obrazek

Myślałem, że może to jakiś dodatkowy moduł. Zwykła jednostka zewnętrzna klimy jest z drugiej strony kontenera.

To zdjęcie to rarytas - są tu gołe żyły przewodów umieszczone na porcelanowych izolatorach. Rzadko można spotkać już taki widok.

Zwykle bywam w miejscach gdzie już nie ma takich rarytasów stąd od razu zrobiłem zdjęcie.

robi458 napisał(a):W zasadzie w tej okolicy jest właśnie nowe pozwolenie od kilku miesięcy, dokładnie Stara Dąbia Dz. nr 143 Orange ID: 86291 ale nie wiem czy stacja jest już wybudowana, chyba nie koniecznie bo jestem z okolicy i zasięgu jak nie było tak nie ma, od początku istnienia GSM, 3g, lte - biała plama orange, t mobile i play.

Stacja działa. Jest na niej L800. W niedzielę w środku dnia mieliśmy piękną pogodę a paliło się na tej stacji oświetlenie przeszkodowe ;-) ładnie doświetli dziurę, która była między Rykami a Trojanowem i obsłuży DK17/S17.

Kilka informacji z trasy Warszawa-Góra Kalwaria-Kołbiel- Ryki-Piaski-Krasnystaw-Zamość-Tomaszów Lubelski:
- LTE 800 robi w trasie robotę
- nie miałem 100% LTE podczas trasy ale po logu wnoszę, że było ponad 90-95%. Gdyby nie obszar przygraniczny byłoby jeszcze lepiej
- Stacja-> Osieck, Mazowieckie ul. Pilawska - dz. nr 1610/2 zyskała L2600, było 800 i 1800
- stacja Jaźwiny między Pilawą a Osieckiem dostała L800
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3718
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości