Tak mi się wydawało, ale chciałem się upewnić. Czyli jak modem "skacze" po BTS'ach, tak jak u mnie,gdzie jest ich mnóstwo, ala sa przeciążone, to trzeba - jeżeli jest taka możliwość, wyłączyć w modemie roaming i "na sztywno" ustawić sieć Play.adbadbad pisze:z pakietu danych, LTE tylko w zasiegu Play bierze z DIL.
- Wszystko, co dotyczy ofert Internetu mobilnego w Polsce (nie za granicą ani w roamingu!).
Dokładnie tak.
Można wyłączyć roaming danych lub po prostu wybrać ręcznie sieć Play.
W modemie da się wyłączyć połączenie w roamingu. Jeśli nie da się, to najlepiej zadzwonić do BOKu i wyłączyć partnerów roamingowychadacomp pisze:Można wyłączyć roaming danych lub po prostu wybrać ręcznie sieć Play.
W Mobile Partner wybierasz -> opcje połączenia sieciowego -> wyłączone w roamingu.
Mi wystarczy tylko wybrać ręcznie Play i tak mam spokój od kilku miesięcy, nigdy nie przełączyło się na inną sieć, prędzej stracę zasięg jak jest wymuszona sieć Play.
Mi wystarczy tylko wybrać ręcznie Play i tak mam spokój od kilku miesięcy, nigdy nie przełączyło się na inną sieć, prędzej stracę zasięg jak jest wymuszona sieć Play.
Witam. Czy działa wam nadal usługa DIL w Redbull Mobile?? Mi od wczoraj nie, Czyżby po promocji??
Wczoraj bez problemu włączyłem. Masz aktywny inny pakiet danych?
MB na koncie nie mam ale mam włączone darmowe LTE. Pieniądze mam na koncie jeszcze
Aby DIL działał poprawnie, trzeba mieć pakiet MB. Musisz jakiś uruchomić.Lucky610 pisze:MB na koncie nie mam ale mam włączone darmowe LTE. Pieniądze mam na koncie jeszcze
Uruchomiłem pakiet 2Gb. Zobaczę czy będzie ciągło z niego czy też z DIL.
Jeżeli będzie schodzić z pakietu, sprawdź, czy jesteś zalogowany do sieci macierzystej. W roamingu będzie Ci brać z pakietu. Może dlatego pakiet się wyczerpał.Lucky610 pisze:Uruchomiłem pakiet 2Gb. Zobaczę czy będzie ciągło z niego czy też z DIL.
Mam w modemie wybrane połączenie wymuszone LTE i recznie wybraną sieć PLAY. Na razie nie zauważyłem żeby ciąglo z płatnego pakietu zobaczymy jak się rozłączę i połącze ponownie do sieci.
Mam tak ustawione od bardzo dawna i nigdy mi nic nie ściągnęło z konta nawet 1gr.Lucky610 pisze:Mam w modemie wybrane połączenie wymuszone LTE i recznie wybraną sieć PLAY. Na razie nie zauważyłem żeby ciąglo z płatnego pakietu zobaczymy jak się rozłączę i połącze ponownie do sieci.
Jedynie raz na 30dni przestawiam na chwilę po wcześniejszym rozłączeniu połączenia LTE Only na Auto kiedy wysyłam kod USSD aktywujący ponownie DIL bo kody USSD nie działają w sieci LTE.
Też tak mam od bardzo dawna i wszystko jest OK.
Zamiast USSD i związanego z tym przełączania LTE/auto polecam wygodniejszy sposób aktywacji: aplikacja Play24 na telefon albo nawet przez Play24 na kompie, na którym ma być DIL - tyle co zje MB na samą aktywację to nie problem.
https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
A ja z innej beczki. Czy da się z DIL'a przejść na jakąś inną taryfę w Play aby wykorzystać "skarbonkę" np. na pakiety netu (jakie są np. w SieMa PL). Mam na 4 kartach prawie 1,5k PLN no i chyba zamiast dalej ładować kasę to zacząć ją wykorzystywać.
Z RBM5 i RBM1 możesz przejść kiedy chcesz (mając ważne konto na wychodzące), na dowolną taryfę z poniższych (bezpośrednio kodem lub poprzez Play24 lub Menu obsługi taryf, lub pośrednio przez inną taryfę):
- PnK czyli "Play na Kartę" (i pewnie PnKStart czyli PnK po MNP),
- PnKRWK czyli "Play na Kartę Rok Ważności Konta",
- PnKLT czyli "Play na Kartę Lubię to!",
- FPnK czyli "Formuła Play na Kartę" (i FPnK2),
- OdN czyli "OdNowa",
- Fakt czyli "Fakt Mobile",
- rbmE czyli "RBM Energy na Kartę",
oraz na nowe:
- rbmSM czyli "RBM SieMa na Kartę" (jeszcze nie działa w 100%),
- rbmSMpl czyli "RBM SieMa na Kartę PL" (wciąż całkowicie nie działa).
Trzymanie tylu kart z taką kasą jest... nierozsądne
. Ale każdy robi jak chce - w końcu to prepaid.
PS. Mając RBM1 (tam też jest DIL) możesz dodatkowo przejść do... RBM5
- PnK czyli "Play na Kartę" (i pewnie PnKStart czyli PnK po MNP),
- PnKRWK czyli "Play na Kartę Rok Ważności Konta",
- PnKLT czyli "Play na Kartę Lubię to!",
- FPnK czyli "Formuła Play na Kartę" (i FPnK2),
- OdN czyli "OdNowa",
- Fakt czyli "Fakt Mobile",
- rbmE czyli "RBM Energy na Kartę",
oraz na nowe:
- rbmSM czyli "RBM SieMa na Kartę" (jeszcze nie działa w 100%),
- rbmSMpl czyli "RBM SieMa na Kartę PL" (wciąż całkowicie nie działa).
Trzymanie tylu kart z taką kasą jest... nierozsądne

PS. Mając RBM1 (tam też jest DIL) możesz dodatkowo przejść do... RBM5

Ale wszystkie te karty są w użyciu
i radzą sobie bardzo dobrze
I tak się odkłada, odkłada ... I nie wiem czy jest sens dalej ładowania czy właśnie zmienić taryfę i zjeżdżać z salda. Dzisiaj do tych 4 kolejne 2 dołączyły w rodzince ... Wcześniej czy później na pewno się wykorzysta.

Aaaa, to jak są cały czas w użyciu, to wszystko jest OK 
Możesz po prostu jedną (czy dwie) kartę z największą ilością kasy "przerobić" na ofertę głosowo-internetową z np. nolimitem i korzystać np. przez rok bez doładowań wykorzystując tylko skumulowana kasę (ewentualnie doładowanie 5zł co 50dni jeśli by to było np. FPnK, a nie OdN, PnKRWK, Fakt czy rbmSMpl).
A zastąpić ją tamtej "osobie" nową kartą z DILem i czystym (zerowym) saldem (oczywiście potem trzeba zrobić doładowanie minimum 30zł, a najlepiej 50zł ale to wszystko raczej dobrze wiesz jak robić).
No chyba że z telefonu komórkowego (rozmowy, SMSy) też rzadko korzystacie, no to wolniej tę kasę zużyjecie.
W każdym razie mając tyle DILi normalnie ładowanych, możesz tak to wszystko zorganizować aby na rozmowy i SMSy już więcej w rodzinie nie wydawać, a przynajmniej część nie będzie musiała nic dodatkowo wydawać.
Pomocna jest (czasami bardzo) w takich operacjach możliwość darmowego przekierowania rozmów i Stan Darmowy w Play/RBM.

Możesz po prostu jedną (czy dwie) kartę z największą ilością kasy "przerobić" na ofertę głosowo-internetową z np. nolimitem i korzystać np. przez rok bez doładowań wykorzystując tylko skumulowana kasę (ewentualnie doładowanie 5zł co 50dni jeśli by to było np. FPnK, a nie OdN, PnKRWK, Fakt czy rbmSMpl).
A zastąpić ją tamtej "osobie" nową kartą z DILem i czystym (zerowym) saldem (oczywiście potem trzeba zrobić doładowanie minimum 30zł, a najlepiej 50zł ale to wszystko raczej dobrze wiesz jak robić).
No chyba że z telefonu komórkowego (rozmowy, SMSy) też rzadko korzystacie, no to wolniej tę kasę zużyjecie.
W każdym razie mając tyle DILi normalnie ładowanych, możesz tak to wszystko zorganizować aby na rozmowy i SMSy już więcej w rodzinie nie wydawać, a przynajmniej część nie będzie musiała nic dodatkowo wydawać.
Pomocna jest (czasami bardzo) w takich operacjach możliwość darmowego przekierowania rozmów i Stan Darmowy w Play/RBM.
witam, da sie jeszcze przejsc z innej sieci do rbm zeby korzystac z darmowego lte na 30 dni?