Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez bobekos1 » 19 paź 2017, o 21:19

Ja wyłączyłem na S7 VoLTE i mam spokój. Ludzie mówili że dzwonili do mnie, słyszeli że abonament jest nieosiągalny lub po za zasięgiem.... Ja byłem kilkaset metrów dalej, generalnie Orange w mojej lokalizacji pod tym katem kuleje + vowifi które pojawia się i znika :/
Obrazek
bobekos1
Cichy Czytelnik
Cichy Czytelnik
 
Posty: 65
Dołączył(a): 29 kwi 2015, o 23:54
Lokalizacja: Rzgów
Model telefonu: Samsung Galaxy S7
Sieć: Plush

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez YttyXXU » 19 paź 2017, o 22:11

Ja gdzieś tydzień temu w telefonie osoby z rodziny wyłączyłem VoLTE (sam nadal używam tylko 3g). Od tego czasu przestała się skarżyć na głuche telefony (ją było słychać, ona nie słyszała) Orange - szczątkowy zasięg lte800. Jak dla mnie VoLTE w O jest nieużywane.
YttyXXU
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 34
Dołączył(a): 30 mar 2017, o 22:55

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 19 paź 2017, o 22:20

Jak widać niezależnie od sieci, technologia wymaga jeszcze sporo pracy, by była równie stabilna, co rozmowy w UMTS.

tomi81 napisał(a):@Kozien - niestety ikonki brak :-/


Dzięki. No trudno. W zamian za to będę mógł na moim dualu przełączać się z VoLTE między kartami Tm i O i testować to w obydwu sieciach.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4615
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 20 paź 2017, o 00:23

f0ku5isko napisał(a):Wiesz co kozien, powiem tak...
Na XEO było jeszcze bardziej spierdzielone niż na TPL. Na XEO VoLTE mi się całkowicie zawieszało, że nawet ja nie mogłem wykonać żadnego połączenia, tj. w chwili naciśnięcia zielonej słuchawki praktycznie od razu dostawałem komunikat "rozłączono". Wtedy też nie mógł się do mnie nikt dodzwonić.

Na TPL mi się to nie zdarzyło ani razu, ale z kolei czasem potrafiło bez jakiejkolwiek przyczyny zrzucić do 3G podczas wykonywania połączenia.
Może masz telefon walnięty... U mnie na S8 na xeo działa bez problemów.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez munio » 20 paź 2017, o 08:38

U mnie na S8+ xeo w Orange z volte też czasami pojawiają sie podobne problemy o których piszecie. Czyli ktoś dzwoni do mnie i ma komunikat, że abonent jest nieosiągalny, albo ktoś dzwoni i po jednym sygnale go rozłącza i nawet nie zdążę odebrać rozmowy i widzę tylko, że mam połączenie nieodebrane. Najgorsze jest tylko, że już 2 klientów do mnie pisało e-maila, że nie mogą się do mnie dodzwonić i dlatego piszą wiadomość. Także chyba też będę zmuszony wyłączyć volte w telefonie.
munio
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 137
Dołączył(a): 20 lis 2008, o 11:22
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 20 paź 2017, o 08:44

Ja korzystałem jakiś czas temu z VoLTE w T-Mobile na XZ i problemu z takim czymś że nie ma numeru albo jest nieosiągalny nie było
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2017, o 09:02

myk6414 napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Wiesz co kozien, powiem tak...
Na XEO było jeszcze bardziej spierdzielone niż na TPL. Na XEO VoLTE mi się całkowicie zawieszało, że nawet ja nie mogłem wykonać żadnego połączenia, tj. w chwili naciśnięcia zielonej słuchawki praktycznie od razu dostawałem komunikat "rozłączono". Wtedy też nie mógł się do mnie nikt dodzwonić.

Na TPL mi się to nie zdarzyło ani razu, ale z kolei czasem potrafiło bez jakiejkolwiek przyczyny zrzucić do 3G podczas wykonywania połączenia.
Może masz telefon walnięty... U mnie na S8 na xeo działa bez problemów.
Telefon raczej nie jest walniety ;)
Ty pewnie co jakiś czas rearartowales telefon, u mnie działa cały czas.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1706
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2017, o 09:03

piotrzet napisał(a):Ja korzystałem jakiś czas temu z VoLTE w T-Mobile na XZ i problemu z takim czymś że nie ma numeru albo jest nieosiągalny nie było
Może również resetowales telefon, ewentualnie o tym nie wiedziałeś ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1706
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 09:06

Wyłączyłem właśnie w pracy po tygodniu testów VoLTE T-Mobile u kilku osób. Problemy takie same, jak tu opisywane: komunikaty " nie ma takiego numeru", kontrahenci nie mogli się dodzwonić itd.
Oczywiście problemy nie występowały ciągle, tylko w niektórych chwilach. Ale było to na tyle problematyczne, że usługa poszła w odstawkę.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4615
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 20 paź 2017, o 09:08

f0ku5isko napisał(a):
myk6414 napisał(a):
f0ku5isko napisał(a):Wiesz co kozien, powiem tak...
Na XEO było jeszcze bardziej spierdzielone niż na TPL. Na XEO VoLTE mi się całkowicie zawieszało, że nawet ja nie mogłem wykonać żadnego połączenia, tj. w chwili naciśnięcia zielonej słuchawki praktycznie od razu dostawałem komunikat "rozłączono". Wtedy też nie mógł się do mnie nikt dodzwonić.

Na TPL mi się to nie zdarzyło ani razu, ale z kolei czasem potrafiło bez jakiejkolwiek przyczyny zrzucić do 3G podczas wykonywania połączenia.
Może masz telefon walnięty... U mnie na S8 na xeo działa bez problemów.
Telefon raczej nie jest walniety ;)
Ty pewnie co jakiś czas rearartowales telefon, u mnie działa cały czas.
Całą dobre działa telefon. No nic
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 20 paź 2017, o 09:19

W takim razie nie mam pojęcia o co chodzi, ale u mnie (i u wielu innych osob) działa to tak, że ręce opadają :(
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1706
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 20 paź 2017, o 10:11

Chodzi o to, że działanie VoLTE zależy od wielu czynników, przede wszystkim związanych z lokalizacją. Jakość sygnału LTE i 3G przy ewentualnych hand-offach, wersja oprogramowania po stronie sieci w danym rejonie, konfiguracja/optymalizacja sieci w danym rejonie itd. itp - to wszystko wpływa na to, że u jednych VoLTE działa poprawnie, a u drugich kaleczy. Może się zdarzyć, że ktoś kto mało się przemieszcza/mało rozmawia nie będzie miał żadnych problemów z VoLTE, bo w jego rejonie działa to w miarę, a inny zaś gdzie indziej będzie miał co chwilę coś nie tak.
Po prostu technologia jest u nas świeża i wymaga jeszcze dużo pracy po stronie sieci.
Dlatego teraz w sumie rozumiem politykę T-mobile, która klientom korporacyjnym ostatnio dała możliwość aktywacji VoLTE/VoWiFi, ale usługa jest domyślnie wyłączona.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4615
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 20 paź 2017, o 10:31

bobekos1 napisał(a):Ja wyłączyłem na S7 VoLTE i mam spokój. Ludzie mówili że dzwonili do mnie, słyszeli że abonament jest nieosiągalny lub po za zasięgiem.... Ja byłem kilkaset metrów dalej, generalnie Orange w mojej lokalizacji pod tym katem kuleje + vowifi które pojawia się i znika :/

kozien70 napisał(a):Wyłączyłem właśnie w pracy po tygodniu testów VoLTE T-Mobile u kilku osób. Problemy takie same, jak tu opisywane: komunikaty " nie ma takiego numeru", kontrahenci nie mogli się dodzwonić itd.
Oczywiście problemy nie występowały ciągle, tylko w niektórych chwilach. Ale było to na tyle problematyczne, że usługa poszła w odstawkę.

Czyli idziecie w moje ślady. Niestety nie widzę na dziś innej opcji niż wyłączenie tych usług. Jeżeli ktoś rozmawia mało może pozwolić sobie na eksperymenty. U mnie to odpada.

kozien70 napisał(a):Po prostu technologia jest u nas świeża i wymaga jeszcze dużo pracy po stronie sieci.
Dlatego teraz w sumie rozumiem politykę T-mobile, która klientom korporacyjnym ostatnio dała możliwość aktywacji VoLTE/VoWiFi, ale usługa jest domyślnie wyłączona.

Ciekawe, że zarówno Orange i TMobile wpadli w konfiguracyjne tarapaty. W przypadku Orange można mówić o słabej platformie i braku kompatybilności z innymi systemami.
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3651
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Cobretti » 20 paź 2017, o 17:59

U mnie zauważyłem (Orange prepaid OFNK) że nie ma wpływu włączenie/wyłączenie volte w telefonie, mam to cały czas włączone po stronie telefonu, jak nie ma volte sieciowo to poprostu wywala do 3G bez problemu, jak jest to tylko na ekranie pokazuje się kwadracik z napisem HD. Połączenia dochodzą bez problemu przy niedziałającym sieciowo volte a włączonym w menu telefonu. (S7 XEO).
Cobretti
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
Avatar użytkownika
 
Posty: 136
Dołączył(a): 17 wrz 2017, o 12:36
Lokalizacja: Los Angeles Pochwały: 9215590 Nagany: 0
Model telefonu: Samsung Galaxy S7 i Galaxy A5 2016
Sieć: Wszystko tylko NIE PLAY i MVNO

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez myk6414 » 20 paź 2017, o 21:57

Korzystał ktoś z vowifi w roamingu? Mam taką zagwozdke. Jestem teraz w Barcelonie i vowifi działa tylko gdy telefon jest w trybie lotniczym. I to tylko po restarcie ( czyli włączam tryb lotniczy, restart). Jak tylko tryb lotniczy wyłączę, vowifi przestaje działać. Zauważyłem że znika tez mozliwosc wyłączenia volte. U żony na 6s nie ma problemu.
myk6414
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
 
Posty: 720
Dołączył(a): 2 sty 2014, o 15:22
Lokalizacja: mazowsze
Pochwały: 1
Model telefonu: Samsung Galaxy S8
Sieć: TMobile

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości