Telekomunikacja jak na dłoni






VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Moderator: Moderatorzy

Wiadomość
Autor

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez Mixiorek » 26 wrz 2017, o 11:17

p2225 napisał(a):Kiedyś ta spójność może wyjść bokiem. Jak coś spierniczą to spierniczą od razu po całości wszystkim klientom. :P

A póki co, my użytkownicy IOS żyjmy bez stresu i radośnie. I tak od wielu, wielu lat. Nie to co użytkownicy androida :P :lol:

P.s.
Najgorzej, że równolegle używam obu systemów :mrgreen:
Mixiorek
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 3648
Dołączył(a): 21 sie 2007, o 20:01
Lokalizacja: Stegny
Pochwały: 3
Sieć: Każda

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez p2225 » 26 wrz 2017, o 12:38

@harys bez brandu na razie nie pójdzie. Bez problemu w kilka minut można wgrać najnowszy soft Orange. Co więcej żaden syf operatora nie jest widoczny, mimo że to ten sam soft. Jedynie zmienia się przy transmisji ikonka ze stałego H na "H+", jest dostęp do VoLTE/WiFi Calling natywnie oraz możesz w lewym górnym rogu ustawić cały czas widoczną nazwę sieci czego nie ma na sofcie open. Zmiana oprogramowania nie wyczyszcza też telefonu do zera. Wszystkie aplikacje i pliki zostają tak jak były (w wersji softu od Orange nie ma folderu "Muzyka" czy jakoś tak i mi wywaliło stamtąd wszystkie pliki).
soft: https://lg-firmwares.com/download-file/?fileId=10207
instrukcja: http://forum.android.com.pl/topic/31838 ... nt-5117591

@Mixiorek radośnie bez żadnego Hidden Menu i możliwości sprawdzenia agregacji :P
B7+B3+B20+QAM256:
http://www.speedtest.net/android/4030060002.png
p2225
Spamer ;)
Spamer ;)
Avatar użytkownika
 
Posty: 5123
Dołączył(a): 28 cze 2014, o 20:00
Lokalizacja: Zielona Góra
Pochwały: 1
Model telefonu: LG G6
Sieć: Orange, Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kemsinenu » 26 wrz 2017, o 15:23

Coś tam się poprawiło na iP7 i prawdopodobnie nowszych, jeśli chodzi o sprawdzenie agregacji, ale nadal nie ma możliwości wymuszania pasm.
kemsinenu
Ostrożny rozmówca
Ostrożny rozmówca
 
Posty: 114
Dołączył(a): 17 sie 2017, o 22:29

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez harys » 26 wrz 2017, o 15:42

@p2225 dzięki wielkie za wszystko :)
harys
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 1843
Dołączył(a): 11 sty 2014, o 18:43

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez ja.michal » 26 wrz 2017, o 15:48

p2225 napisał(a): Kiedyś ta spójność może wyjść bokiem. Jak coś spierniczą to spierniczą od razu po całości wszystkim klientom. :P

Już tak bywało. :P
ja.michal
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2368
Dołączył(a): 25 gru 2010, o 00:10
Lokalizacja: Polska
Pochwały: 21

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 26 wrz 2017, o 19:34

Wulo napisał(a):Co do różowego VoLTE i VoWiFi to aż tak "różowo" nie jest, przynajmniej u mnie. Wczoraj przez cały dzień jak ktoś do mnie dzwonił to słyszał w słuchawce, że "nie ma takiego numeru" :oops: telefon oczywiście w LTE, ikonka VoLTE aktywna... zorientowałem się wieczorem, wyłączyłem VoLTE i wtedy elegancko zrzucało do 3G. Dzisiaj już działa normalnie po VoLTE. Co do VoWiFi to tak sobie, często jestem na Huawei B315 z mobilnym Play, stacjonarny Netia z jakimś TP-LINK, ODU-IDU 200 z Cyfrowym Polsatem, rozmowę rwie, przy SMSach kręci kółkiem i nie zawsze wyśle... Albo moja XZ Premium ma jakiegoś focha, albo nie wiem, bo Internet na każdym 10-20Mb/s...
Według mnie obie te technologie chyba nie są do końca opracowane itp...

Na jakim telefonie występował ten problem? U mnie jest identycznie na S8 w wersji XEO, natomiast na A5 2017 z brandem T-Mobile było wszystko w porządku.
Na dniach (być może nawet dziś, lub jutro) będę wgrywać na swój S8 z powrotem brand T-Mobile żeby zobaczyć, czy problem zostanie rozwiązany.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1699
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:36

Ciekaw jestem ile na nowe Iphony będzie trzeba czekać aż to wprowadzą. Czy tak jak to wygląda na androidzie tzn telefon wchodzi i od razu ma czy dłużej
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 26 wrz 2017, o 19:41

iPhone'y mają wszystko od razu, ponieważ tam to jest załatwiane przez ustawienia operatora ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1699
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:47

A korzystał ktoś z tego na starszych mdoelach Iphona? Jak to działa w porównaniu do androida? Jakość połączeń itd
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 26 wrz 2017, o 19:49

Ale z czego korzystał? Z VoLTE i VoWiFi? Jeżeli tak to ja, na przykład na 5S i SE. Działa to tak samo, jak na każdym innym telefonie, czy to z iOS'em, czy Androidem ;)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1699
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 19:58

Spoko a zdarza ci się że nie chce połączyć się jak jest w VoLTE szczególnie przy słabym zasięgu z LTE i ręcznie trzeba do 3G zrzucić? Bo na androidzie czasem tak jest
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 26 wrz 2017, o 20:02

Nie, ale ja głównie korzystam z telefonów w Warszawie. Tutaj praktycznie wszędzie jest LTE i 3G nawet na oczy nie widzę.
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1699
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez piotrzet » 26 wrz 2017, o 20:05

No własnie taki problem spotkał mnie między innymi w stolicy :D I to nie tylko ja ale i znajomi i też nei ma znaczenia czy Orange czy T-Mobile czy Sony czy Samsung czy inny
http://www.speedtest.net/result/a/3687820711.png
piotrzet
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 2825
Dołączył(a): 11 sie 2012, o 12:43
Model telefonu: Sony Xperia XZ Premium
Sieć: T-Mobile

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez f0ku5 » 26 wrz 2017, o 20:09

To nie, nigdy mi się to nie zdarzyło ;) Jeżeli już faktycznie musi spaść z LTE do 3G to spada bez problemu, a przynajmniej ja nigdy nic niepokojącego nie zauważyłem :)
f0ku5
Moderator
Moderator
 
Posty: 1699
Dołączył(a): 30 kwi 2015, o 00:26
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: iPhone X
Sieć: Orange - Nju

Re: VoLTE i VoWiFi w polskich sieciach

Postprzez kozien70 » 26 wrz 2017, o 21:12

@piotrzet - ja tak miałem wiele razy np. na Dworcu Centralnym, gdzie na odległych końcach peronu jest szczątkowe LTE. Głównie na moim Galaxy S7, ale kiedyś przez moment miałem do testu wypożyczonego iPhone 6S i działo się dokładnie to samo. Nie dało się zadzwonić przez VoLTE, były jakieś komunikaty "nie ma takiego numeru" itp dziwne rzeczy. Trzeba było wyłączyć w opcjach VoLTE i dopiero w 3G można było normalnie rozmawiać.
kozien70
Spamer ;)
Spamer ;)
 
Posty: 4612
Dołączył(a): 21 lut 2015, o 16:57
Lokalizacja: Warszawa
Model telefonu: Galaxy S9+
Sieć: W4

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Technikalia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości