Mixiorek pisze:Zaskakujący duży udział VoLTE (17%) oraz... 2G. Spodziewałem się, że VoLTE będzie mniej popularne biorąc pod uwagę ilość terminali. Może akurat na Opener jeździ taka grupa osób?
Przejrzałem artykuł i jakoś nie napisali, że po tym nieszczesnym The Weeknd zdechła im możliwość skorzystania z neta i telefony nie miały transmisji

(w sumie jak w każdej sieci)
Ale to mały szczegół.
W każdym razie - patrząc na ten artykuł zgadza się o czym pisałem. Wszystkie sieci miały zadyszki w pewnych momentach, mniejsze lub większe. Najlepiej chodził Plus, najgorzej P4.
Natomiast 2G. Hmmm, może Orange tak zarządzał ruchem, że w peakach przerzucał ludzi z 3G do 2G?
Zakładam, że wielu ludzi się nauczyło, że jeśli ktoś ma Smartfon to pewnie siedzi na 3G albo na LTE więc ustawili na 2G. Jeden ze znajomych mając dual Sima (dwa aktywne moduły), Orange ustawił na 2G a TMobile (służbowy) zostawił na LTE. Zakładał, że 2G to będzie najmniej obciążone pasmo, więc będzie szło zadzwonić czy wysłać smsa.
kozien70 pisze:Dokładnie. Publiczność Opener-a to specyficzna grupa z punktu widzenia telekomunikacji - dużo ma nowe japka, stąd dużo VoLTE.
Nie zgadzam się bo byłem i widziałem. Najlepiej to było widać w strefie Orange, gdzie były ładowarki. Jabłek było bardzo mało. Królowały Samsungi różnej maści Galaxy S od S6 poczynając do S8 (co mnie bardzo dziwiło, jak jakiś koleś czy dziewczyna około 20 roku życia miała S8 w ręku - a było tego dużo. Skąd te "gówniarze" mają kasę na takie telefony??)
Co do ładowarek - masakra. Miałem wrażenie że one mają po 0.01W. Mój Iphone przez ponad 40minut naładował się z 11% do 23%.....
Spacedust pisze:Nie mogę się nadziwić, że PLAY nie wdrożył VoLTE na iPhone'ach... Przecież samo VoWifi niewiele da.
Za małe pokrycie, za dużo dziur. I masz odpowiedź. Play nie jest gotowy na taki bajer. Jak się spełni ich baśń Andersena o 100% pokrycia ludzkości w Polsce to może ok 2020r się pojawi.
Natomiast co do tematu.
Jeśli ktoś korzysta z VoWIfi - czy zauważył. że rozmowy w tej "technologii" bardziej drenuje baterię czy po prostu mam takie tylko wrażenie?