• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #881630  autor: Monnqer
 07 sie 2016, 18:29
Witam. Zastanawiam się do którego operatora się udać. Dotychczas miałem styczność z Plusem i Playem. W tym pierwszym LTE nie chodziło najgorzej, (znacznie) gorzej z 3G. Natomiast Play to była totalna porażka. Non-stop problemy z zasięgiem, jego brak, zrywanie rozmów, dodatkowo samo LTE (jeśli w ogóle działało) chodziło bardzo wolno, max 1-2 mb/s w centrum miasta (Kraków), 5 kresek zasięgu. Obecnie skłaniam się ku zmianie operatora tylko nie wiem co będzie lepszym wyborem. Orange teoretycznie zyskał najwięcej dzięki aukcji LTE, natomiast i tak współpracuje z T-Mo w ramach NetWorks!. Czy ktoś może się natomiast wypowiedzieć jak jest u nich ze stabilnością rozmów, internetu/optymalizacji sieci? Interesuje mnie także jak się ma sprawa 3G poza większymi miastami, czy też potrafi tak zamulać jak w Plusie? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi, pozdrawiam :)
 #881637  autor: iperyt
 07 sie 2016, 18:58
Myślę na podstawie swoich testów w wielu regionach kraju , że raczej są marne szanse aby internet w Orange jak i T-Mobile działał lepiej niż w Plusie .Gdzieś będzie lepiej , gdzieś gorzej ale uśredniając plusowe LTE najlepsze.Między Orange i T-Mobile w większości lokalizacji nie ma różnicy.
 #881640  autor: f0ku5
 07 sie 2016, 19:11
Internet zarówno w Orange, jak i T-Mobile poza miastami działa zdecydowanie lepiej, niż w Plusie czy Playu. Prędkości w 3G nie raz są lepsze niż w LTE konkurencji.
 #882036  autor: SACZI
 09 sie 2016, 19:57
Mniej więcej podzielam zdanie iperyta.
O(nju), TM działa bdb na 3G i na LTE (o ile jest).

Plus działa bdb na LTE, na 3G też nie czuć dyskomfortu.
Nie ma również problemu, żeby Plusa przyłapać na transferze w LTE na poziomie 1 MB/s.

PLUS (zasięg pełny, około -65dBm):
LTE
http://www.speedtest.net/my-result/a/2123302262

3G
http://www.speedtest.net/my-result/a/2123305604

Orange/NJU (TMobile)
LTE: 28/2,65
3G 9/1,5

Nie wiem dlaczego nie mogę udostępnić testów z karty nju.
 #882059  autor: f0ku5
 09 sie 2016, 23:01
iperyt stwierdzil, że według niego O/T-Mobile działa gorzej niz Plus, a z Twojego powyższego postu wnioskuje, ze jednak sie z nim nie zgadzasz ;)
 #882083  autor: SACZI
 10 sie 2016, 08:24
To chyba u Ciebie coś z czytaniem jest nie tak ...
Napisał wyraźnie, że O/T działają lepiej poza miastami.
Na podstawie testów, które podlinkowałem można stwierdzić, że rzeczywiście na Plusie są większe prędkości, ALE
Akurat w lokalizacji, z której robiłem testy Plus ma super siłę sygnału, czyli -60 -65 dBm, a O/T nawet -105dBm, co już jest argumentem osłabiającym N!.
Natomiast, choćby w Kościelisku (Zakopane) wolałem już kartę NJU, bo sygnał i 3G i LTE był po prostu silniejszy i internet działał lepiej.

Dla mnie wybór jest prosty, jeżeli chodzi o parametry, jeżeli mówimy o podkarpaciu:
PLUS
N!

Jeżeli jesteśmy gdzieś dalej w PL, to już N! mocno nadrabia do Plusa i tutaj pewny nie jestem,