wendzior pisze:wojttek pisze:dokładnie - przecież bt niczego nie brakuje

a w sumie nie wiem czy bt jest wogle nastepcą IrDa - bt to fale radiowe, a irda, to podczerwień...
bt + irda w zupełności wystarcza - bt do 'dalszego' wysyłania - wygodniej, ale wolniej
IrDa - mniej wygodnie, bo trzeba 'oko w oko', ale szybciej - zwłszcza w tych szybszych standartach

BT w kazdym przypadku jakim ja sie spotkalem był szybszy

a czy wie ktos czemu bt w v360 jest taki wolny?? mozliwe ze przez orange menu?? bo piosenke wysylam do k700 nawet minuty nie idzie a do v360 to muli prawie 3
ps. bluetooth ma predkosc ok. 20 KB/s (6600-k750) czyli mniej wiecej 160kbps a z tego co mi wiadomo to max irdy ti\o 115,2 kbps
owszem, bt jest 'niby szybsze', ale jak sie uzywa bt, to telefony raczej są oddalone od siebie, a to powoduje już spadek transferu... a co do irdy, to ten max odnosi się tylko do jednego ze standartow IR - i to do jednego z najwolniejszych...
szybkości IrDa:
obowiązkowo: 9,6 kb/s, opcjonalnie: 19,2 kb/s, 38,4 kb/s, 57,6 kb/s,
115,2 kb/s (IrDA 1.0 lub 1.1) oraz 0,576 Mb/s, 1,152 Mb/s, 4 Mb/s (IrDA 1.1)
szybkosc bt
Specyfikacja Bluetooth obejmuje szybkość połączeń do 723kbps (z kompresją danych do 1.2Mb).
jak widać BT jezt wiele szybsza od IR (standart ir w komórkach). Ale jak napisałeś, szybkosc bt przy połączeniu bt-bt komórek o takim samym standarcie bt wynosi 100-200kbps. ale wysyłanie trwa i tak dłużej, bo samo zainicjowanie połączenia przez komórki zajmuje 2-4s, a przy irda jest to niecała sekunda...