• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #876655  autor: tomeck
 12 lip 2016, 12:18
Nie mogę już z tymi konsultantami... może ktoś mi powie co i jak:

Mam numer, który nie jest mi już potrzebny. Przez lata był w abonamencie, teraz od 1 czerwca jest w ofercie na kartę.
Miałem go zlikwidować ale jest chętny, który chce ten numer zatrzymać.

Orange - kontakt mailowy, raz mówi, że konieczna jest cesja, a później, że wystarczy, że nowa osoba zarejestruje go na siebie.
W punkcie sprzedaży szanowny konsultant właśnie stwierdził, że numer jest już zarejestrowany w sieci i on nic nie może z tym zrobić.

Co mam w końcu zrobić?
 #876699  autor: Leo
 12 lip 2016, 16:09
Przenieś numer do Nju Mobile na kartę a następnie możesz wrócić do Orange już bezimiennie a następnie zarejestrować numer no kogo chcesz. Numer przenosi się za pomocą jednego SMS-a. Niestety trzeba mieć numer aktywny i jakąś sumę na koncie tak w Orange jaki i potem w Nju.
 #876710  autor: tomeck
 12 lip 2016, 16:57
numer jest aktywny, jest na nim włączona usługa "no limit" do końca lipca.
jak przeniosę numer w trakcie miesiąca to pewnie usługa też przepadnie.

swoją droga prosta czynność - przepisanie numeru na inną osobę a problem gigant jest z tym w orange
 #876716  autor: kamil1221
 12 lip 2016, 17:30
Musisz udać się do salonu z osoba, która chce przejąć numer. Pamiętaj o zabraniu ze sobą karty SIM.
Na miejscu wypełnicie odpowiednie dokumenty. Termin realizacji zwykle do 7 dni max 30.
Najlepiej udać się do salonu "firmowego", który posiada dostęp do CRMa Mobile od Orange.
 #877074  autor: tomeck
 14 lip 2016, 09:03
kamil1221 pisze:Musisz udać się do salonu z osoba, która chce przejąć numer. Pamiętaj o zabraniu ze sobą karty SIM.
Na miejscu wypełnicie odpowiednie dokumenty. Termin realizacji zwykle do 7 dni max 30.
Najlepiej udać się do salonu "firmowego", który posiada dostęp do CRMa Mobile od Orange.
Gdyby to było takie proste to bym tu nikomu (_!_) nie zawracał ;)

Nie możemy pójść razem bo mieszkamy 250 km od siebie.
Mi w salonie (w Warszawie) powiedziano, że jeżeli numer jest na kartę to wystarczy, że nowa osoba zarejestruje go na siebie.
Z kolei nowy właściciel był w salonie (w punkcie sprzedaży raczej) i chcąc przerejestrować usłyszał, że nie ma takiej możliwości bo numer jest już zarejestrowany (???). Ewentualnie można zmienić właściciela, gdyby nowy właściciel chciał ten numer przenieść znowu do oferty na abonament.

Cuda, Panie, Cuda...

Chyba faktycznie trzeba zrobić przenosiny no NJU.
 #877185  autor: Leo
 14 lip 2016, 17:31
Logiczne jest to że poprzedni właściciel numeru musi złożyć oświadczenie na piśmie o zrzeczeniu się numeru na rzecz innej osoby. Z kolei osoba przejmująca numer musi oświadczyć że przejmuje ten numer. Również na piśmie. Gdyby wystarczyło tylko oświadczenie przejmującego numer to mogło by dochodzić do kradzieży numerów. W ostatnim dniu obowiązywania pakietu wyślij SMS "NJU" pod 601. Doładuj kartę za 5 zł a następnie wyślij SM np. "FREE" pod 601 i jesteś w Orange na kartę bez rejestracji.
 #877280  autor: Arturos
 15 lip 2016, 06:57
Możesz przerejestrować numer na siebie bez osoby na którą jest obecnie zarejestrowany. Poproś w salonie o formularz przerejestrowania. W drugiej części tego formularza musisz wpisać dość szczegółowe dane numeru z którego korzystasz. Wpisujesz np. stan konta czy numery na które najczęściej dzwonisz (nie pamiętam dokładnie co tam było), ale musisz w tym oświadczeniu udowodnić że to ty jesteś użytkownikiem numeru.

Pozdrawiam Arturos