• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #863663  autor: kaciuxox
 27 kwie 2016, 19:55
Witam,
Teściowej kończy się umowa w pomarańczy na mixa. Mam pytanie, czy jest możliwość dobrania w orange do oferty abonamentowej jakiegoś pakietu sms w unii? Przedłużenie na mixa raczej nie wchodzi w gre, ze względu, że oczywiście też są raty, a nie ma 15 zł rabatu na abonament z tytułu rat, więc za tego samego mixa, teściowa płaciłaby 15 zł więcej... W abo nie mogę się doszukać czy są jakieś pakiety. Ewentualnie czy duk może jakiś pakiet dorzucić.
Proszę o opinię jakiegoś eksperta :D
 #863878  autor: orson_dzi
 28 kwie 2016, 19:48
W ofercie indywidualnej nie ma żadnych pakietów na SMS-y międzynarodowe.

Lista używanych telefonów nie mieści się w tym polu tekstowym :)
 #863922  autor: kaciuxox
 28 kwie 2016, 23:33
No to grubo. Czyli w pomarańczy mam możliwość albo wzięcia abonamentu, tańszego ale sms za granicę poza abonamentem. Albo 2 razy droższego mixa, gdzie zostanie pula złotówek na smsy...
Albo, telefon z dualsimem i karta postpaid z orange i cos na sms ( muszę obliczyć opłacalność).
Zmiana opa nie wchodzi w gre. 2 stacjonarne usługi a więc orange open i pewnie rabat -20%, a takiej oferty nigdzie nie dostane...
 #863932  autor: ja.michal
 29 kwie 2016, 00:30
W Orange w abonamencie w wyższych abonamentach są jedynie minuty na połączenia międzynarodowe (100).

kaciuxox, a może prościej przejść na WhatsApp?
 #863934  autor: kaciuxox
 29 kwie 2016, 01:18
Są międzynarodowe, ale z tego co mi wiadomo to tylko na stacjonarne i tym bardziej niewymienne na sms.
@ja.michal pewnie ze prościej, ale jak pisałem w pierwszym poście to oferta dla teściowej i ciężko prawie 60letnia kobiete przestawić na "dziwne" apki, a tym bardziej teścia w anglii, który do dziś korzysta z nokii 3310 :D
 #863935  autor: Gregrin
 29 kwie 2016, 01:25
kaciuxox pisze:a tym bardziej teścia w anglii, który do dziś korzysta z nokii 3310 :D
To może teściowi w Anglii dać jakaś nokie dualsim z polskim orange i wtedy teściowa ma z pakietu do orange.
Albo lyca ma darmowe połączenia...
A z tymi sms'ami nie jest czasem tak ze je chcą "bo jest taniej" ??
Dzwonienie przez Voip tez nie jest skomplikowane bo na telefonie z androidem po wybraniu kontaktu/numeru wystarczy wybrać z czego chcemy dzwonić (jeśli doinstalowaliśmy apke do voip). Sms'y przez voip to ok 24gr.
kaciuxox pisze:Zmiana opa nie wchodzi w gre. 2 stacjonarne usługi a więc orange open i pewnie rabat -20%, a takiej oferty nigdzie nie dostane...
Czyli internet i stacjonarny ?? Ja miałem podobnie i tez myślałem ze jest dobrze dopóki netu nie zmieniłem na lokalnego dostawce a stacjonarnego nie przeniosłem do voip. Ciężko opisać mi wszystkie plusy ale z najważniejszych
-teraz jedno doładowanie za ok 50zl (10€ na konto) wystarcza na ok 10miesiecy a wcześniej płaciło się abonament za telefon a dzwoniło z nolimitu nju 20-30zl (teraz komórka praktycznie tylko do odbierania)
-na numer stacjonarny w voip można dzwonić z dowolnego miejsca na świecie za darmo (przez neta, z innego konta u tego samego operatora voip)
-są osobne konta na odbieranie i wykonywanie połączeń a użytkownik ani osoby dzwoniące nie poczuli najmniejszej różnicy i jest ten sam odwieczny numer stacjonarny.
Wszystko zależy od intensywności korzystania ale z tego co pamiętam to Orange w stacjonarnym niewiele dawało a i tak trzeba było za to płacić. Z kolei w nju "wykorzystywało się pełny pakiet" a po przejściu na voip okazuje się ze przy stawce 3/5gr stac/kom aż tyle jednak się nie dzwoni a nikt się nie ogranicza (a to i tak widzę ze stawka podskoczyła dwukrotnie za połączenie kom).
 #863985  autor: orson_dzi
 29 kwie 2016, 11:08
kaciuxox pisze:Są międzynarodowe, ale z tego co mi wiadomo to tylko na stacjonarne i tym bardziej niewymienne na sms.
O_o ? Międzynarodowe na numery krajów I strefy Eurotaryfy, nie ważne czy komórkowe czy stacjonarne.

#864013  autor: kaciuxox
 29 kwie 2016, 12:41
@orson_dzi informacja o minutach np w smart plan LTE 74,99 padła z BOKu, więc brałem ją za prawdziwą.
Chodzi głównie o sms. Z połączeniami nie ma problemu, jest skype. Teść ma w Anglii 2 numery angielskie, jeden do kontaktu tam, drugi na sms i połączenia do Polski. Do tej porty teściowa miała mixa za 49,9. po rabatach Orange open i z duku -20%, robiła się kwota 23 zl, z no limit połączenia w Orange (prawie wszyscy znajomi i rodzina są w pomarańczy), no limit sms do pozostałych sieci i zostawał pakiet złotówek na sms do Anglii. Tak sobie kalkuluję, że gdyby udało mi się utargować rabat -30% z DUK, to ten sam mix z ratą za telefon załóżmy 15zł wyjdzie jakieś 29 zł miesięcznie, a więc nie ma tragedii. Warunkiem jest rabat -30% :0
 #864055  autor: Gregrin
 29 kwie 2016, 16:11
kaciuxox pisze: robiła się kwota 23 zl, z no limit połączenia w Orange (prawie wszyscy znajomi i rodzina są w pomarańczy), no limit sms do pozostałych sieci i zostawał pakiet złotówek na sms do Anglii.
Niby tanio ale taki pakiet w orange kosztuje 10zl (bo tyle kosztuje nolimit sms do wszystkich sieci. Bez pakietu za 10zl mamy ~66sms do innych sieci. Sporo, jeśli mamy mało znajomych w innych sieciach) ale wymusza ładowania 30zl co miesiąc.
Nie wiem co daje ten mix i po co się w niego pchać.
Musiałbyś napisać więcej szczegółów (ile jest dzwonione i gdzie, ile sms itp).
 #864089  autor: orson_dzi
 29 kwie 2016, 21:06
kaciuxox pisze:@orson_dzi informacja o minutach np w smart plan LTE 74,99 padła z BOKu, więc brałem ją za prawdziwą.
Faktycznie BOK ma taki zapis w instrukcji, ale nie reguluje tego zapis w regulaminie Smart Planu LTE.

#864119  autor: ManiacGSM
 30 kwie 2016, 00:25
Z tego co się orientuję to Orange zrezygnowało z MIX-a dla klientów indywidualnych.

PLUSH na Kartę x1. Virgin Mobile x1, Orange FREE x1, PLAY MIX x1.
iP 5s, NOKIA C7, HUAWEI Y5, BB 9810, NOKIA 2610.
 #864250  autor: kaciuxox
 01 maja 2016, 01:40
@Gregrin zależy mi na sms na numer angielski. Tak, aby kwota była stała, a nie co chwilę różniące się rachunki, w zależności od wykorzystania. Jeżeli chodzi o kraj, to cała rodzina , 90% znajomych jest w orange, więc no limit orange jest wystarczający. Ten mix zawiera też nolimit sms wszędzie, a więc jeszcze lepiej. Transmisji danych nie potrzebuję wcale. Także mix jest wydaje się najlepszym wyjściem, bo będzie pakiet złotówek na sms do anglii, a w kraju zostaje nolimit w Orange i sms weszędzie. Oczywiście wolelibyśmy abonament, ze względu na lepsze aparaty, ale cóż...
Wypowiedzenie złożone, jak mi się uda uzyskać 30% rabatu, odpowiem w odpowiednim wątku.
 #864342  autor: Gregrin
 01 maja 2016, 17:20
kaciuxox pisze:Także mix jest wydaje się najlepszym wyjściem, bo będzie pakiet złotówek na sms do anglii,
Jaki pakiet ??
kaciuxox pisze:Tak, aby kwota była stała, a nie co chwilę różniące się rachunki, w zależności od wykorzystania
To doładowuj sobie stalą kwota. Przecież mix nie rożni się niczym (nie można włączyć RWK ale tak samo przy usługach "darmo do orange") od zwykłej oferty na kartę oprócz tego ze w zamian za stale zobowiązanie doładowaniem na określoną kwotę dają jakiś bardzo prosty i czasami irytujący telefon na który zostajemy skazani.

Znam temat od podszewki bo znajomy któremu odradzałem mix'a za 25zl w orange mimo tego go wziął. Niby ok, bo i tak musi doładowywać a dostał telefon. Tylko ze już po pierwszym tygodniu narzekał na ten aparat a umowa była już podpisana i nic się nie dało zrobić.

Dalej nie wiemy ile tych minut i sms (krajowych i zagranicznych) jest wykorzystywane wiec ciężko dokładnie dyskutować. W orange można to prosto sprawdzić bo na stronie jest możliwość zrobienia 3miesiecznego wyciągu z podziałem na sieci/numery itp.
 #864434  autor: kaciuxox
 02 maja 2016, 17:18
@Gregrin
90% rodziny i znajomych w orange. Wykorzystanie miesięczne: jakieś 5h miesięcznie rozmów, 100 sms krajowych, ok 50 sms właśnie do Anglii. Obecna oferta: mix 49,9 po rabacie 20% z duk i orange open -28zł brutto, nielimitowane połączenia w orange, nielimitowane sms do wszystkich sieci i zostaje do wykorzystania 49,9 jako pakiet złotówek (które są przeznaczane albo na połączenia do innych sieci, albo sms do Anglii). Przez ostatnie pół roku ani raz taryfa nie była przekroczona, abonament stały 28 zł.
Nie zgodzę się, że mix nie różni się od prepaida. Wygląda to bardziej jak oferta abonamentowa. Myślę, że miałeś na myśli Zetafona.
Oferta, którą chce uzyskać: mix za 49,9 z rabatem 30% (numer 16 lat w Orange), do tego 20 zł rabatu za stacjonarny i neostradę, co powinno dać kwotę 13,43 + 15 zł raty za telefon (nie ma znaczenia jaki-i tak pójdzie pod młotek) co zrobi kwotę praktycznie taką samą jak jest obecnie (oczywiście no-limit orange i sms wszędzie chce podtrzymać). Rozważam jeszcze tylko czy jest sens powiększać abo o 15 na telefon, który i tak sprzedam i nie zostać przy kwocie 13 zł.