• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #862601  autor: tomeck
 20 kwie 2016, 12:05
Witam,
Może ktoś podpowie o co chodzi i co robić.
Podpisuję w salonie aneks - przedłużenie umowy. Niestety obecny standard czyli umowa z telefonem na raty.
Dzień później dzwoni pracownik, który aneks podpisywał i żąda podpisania załącznika: oświadczenie aby Orange mógł mnie sprawdzić m.in w BIKu.
Nie mam zamiaru nic dodatkowo podpisywać.
Teraz Orange grozi, że "wyłączy" telefon i umowa nie wejdzie w życie. Ale przecież:
- umowę (aneks) o świadczenie usług mam podpisaną
- to że pracownik Orange zapomniał i jakimiś oświadczeniu to nie mój problem
- gdybym dostał takie oświadczenie do podpisania razem z aneksem to bym go nie podpisał - nie chcę aby orange grzebał mi w mojej historii kredytowej i zadłużeniu

Jaka jest podstawa prawna żądania takiego oświadczenia?
Co dalej, jeżeli nie podpiszę - mogą wyłączyć mi telefon? Tylko wtedy to raczej nie będzie z mojej winy.

Może ktoś mądry coś doradzi.
 #862628  autor: Gregrin
 20 kwie 2016, 14:27
tomeck pisze:gdybym dostał takie oświadczenie do podpisania razem z aneksem to bym go nie podpisał
Moim zdaniem teraz efekt będzie taki sam, czyli aneks będzie nieważny ale wcześniejsza umowa chyba tak wiec numeru nie powinni wyłączyć.
 #862644  autor: tomeck
 20 kwie 2016, 15:36
petrydz pisze:Do aneksu nie jest potrzebny żaden załącznik aby firma sprawdziła Cię w BIK - u.
To jest potrzebne jedynie w przypadku nowej umowy.
Skoro nie jest to dlaczego wymagają aby go podpisać?