Młody.. pisze: mam nadzieje, że nikt sobie nie strzeli po nogach.
Już sobie strzelają w nogę udostępniając 3G. Zobacz jak narzeka @kwistas.
Ludzie idą za marketingiem P4, mają byle co za małą kasę (roaming, zwłaszcza poza miastami), operatorzy kasę za roaming a najbardziej cierpią użytkownicy sieci macierzystych.
Dogadanie się z Plusem na maszty, widząc to jakie lokalizacje ma Play, to w wielu miejscach u mnie, byłby strzał w dziesiątkę.
Dokładnie.
Ja na miejscu Plusa usiadłbym do czystej kartki i mając w swoich zasobach (Sferia, Midas, Aero2, Plusa i Mobylanda) tyle możliwości od nowa rozplanował sieć. Wyciąłbym z ok 2 tys masztów (bo Plus ma ich w pip ale bezsensu postawiane) i wykorzystał wspólnie wszystkie maszty wszystkich spółek. Do Mobylanda czy Sferii dokleił Plus i na odwrót itd. N! ma 10 tys stacji wspólnych, Plusowi by stykło ok 7-7,5 wszystkich na całą Polskę. A gdyby się jeszcze spyknęli z Playem - to mógłby z 1 tysiaczek jeszcze wyciąć. Play również mógłby zaoszczędzić, korzystając z nadajników Plusa i też kilka setek wywalić swoich. Dwie firmy na tym mogą dużo skorzystać, nawet na samym współdzieleniu masztów.
Play by skorzystał ze stacji poza miastami. Plus by skorzystał z dosyłu od Netii. Reszta kwestia dogadania. Play by zaoszczędził ok 100mln na roaming, ale z racji tego, że Plus ma większą infrę, pewnie musiałby coś dołożyć do tego biznesu

, jakieś kilka, kilkanaście milionów rocznie
Tylko BIG QUESTION - czy Plus jest tym zainteresowany
Na obecną chwilę, to Networks rozdaje karty - modernizacje sieci zrobili, LTE stawiają.
Ciekawe, czy jeden taki to zdanie chociaż przeczytał
Jeżeli Play nie dobuduje czegoś "ekstra" i to w dużych ilościach, to nawet jakby bronili się roamingiem, to nie mają najmniejszych szans.
To już od dawna wiemy. Albo P4 zainwestuje co najmniej 500mln w rozbudowę albo się z kimś dogadają (tu widziałbym ze względu na konieczność rozbudowy/modernizacji sieci oraz największe zasoby tylko Plusa).
Jeszcze najmniej optymistyczna wiadomość dla NetWorks- TM kładzie lachę lub nie dogada się z UKE na 10Mhz LTE800 i za grosze kupuje P4 lub w ramach dogadania z Plusem - łyka to Solorz.