• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 33 z 533
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 533
 #859635  autor: kozien70
 02 kwie 2016, 10:39
Zadupie i wszystko jasne... To właśnie pokazuje, że LTE800 jest idealne do pokrycia terenów pozamiejskich, tylko trzeba jeszcze mieć odpowiednio szeroki blok, żeby zapewnić pojemność.
Teraz, na starcie te paręnaście Mbit to piękny wynik, wręcz rekord jak na LTE800 w Play. Niestety w skupiskach ludzi już dziś, na start LTE 800 P4 normą jest transfer poniżej 10Mbit. A będzie tylko gorzej, bo transmisja danych rośnie.
 #859637  autor: zajadacz
 02 kwie 2016, 10:55
Budowa LTE 800 przez Play skończy się tak jak myślałem: Najpierw zbudują zasięg tam gdzie muszą, za mały blok spowoduje niskie transfery, zmusi ich do zagęszczenia siatki stacji i większej rozbudowy własnego zasięgu :D

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #859638  autor: Młody..
 02 kwie 2016, 10:59
kozien70 pisze:Niestety w skupiskach ludzi już dziś, na start LTE 800 P4 normą jest transfer poniżej 10Mbit. A będzie tylko gorzej, bo transmisja danych rośnie.
Niestety, nie ma się ogólnopolskiej sieci - to i prędkości wielkich nie będzie się można spodziewać.

@zajadacz - Czas pokaże na co ich stać... ale bardziej bym się spodziewał rozszerzenia roamingu LTE, niż fioletowej ogólnopolskiej sieci.
 #859645  autor: Halset
 02 kwie 2016, 11:56
Młody.. pisze:Czas pokaże na co ich stać... ale bardziej bym się spodziewał rozszerzenia roamingu LTE, niż fioletowej ogólnopolskiej sieci.
Kto będzie chciał popełnił samobójstwo?
Jedyną siecią, jeśli się zmodernizuje porządnie jest Plus, bo ma najwięcej zasobów sam.
Reszta odpada. Ruch na LTE coraz większy a pijawki z Play zaraz im wszystko pozatykają.
Play pewnie pociągnie LTE800 tam gdzie musi, czyli aby spełnić obowiązek pokrycia po aukcji terenów a później.....będzie się musiał rozbudowywać.
Witek kiedyś pisał w felietonie, że budowa sieci, jaką od początku prezentował P4 kiedyś się zemści. I mamy właśnie tego początki.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #859646  autor: p2225
 02 kwie 2016, 11:58
zajadacz pisze:Najpierw zbudują zasięg tam gdzie muszą, za mały blok spowoduje niskie transfery, zmusi ich do zagęszczenia siatki stacji i większej rozbudowy własnego zasięgu :D
Albo do każdej stacji LTE800 dołożą przynajmniej LTE1800.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #859647  autor: Halset
 02 kwie 2016, 12:01
Tak czy siak będą musieli się rozbudować.
Więc dobrze by było dogadać z Plusem, który dzisiaj też modernizuje swoją sieć. Chociażby na współdzielenie dosyłu czy stacji bazowej.

#859653  autor: kwasek66
 02 kwie 2016, 12:34
Halset pisze:
Młody.. pisze:Czas pokaże na co ich stać... ale bardziej bym się spodziewał rozszerzenia roamingu LTE, niż fioletowej ogólnopolskiej sieci.
Kto będzie chciał popełnił samobójstwo?
Jedyną siecią, jeśli się zmodernizuje porządnie jest Plus, bo ma najwięcej zasobów sam.
Reszta odpada. Ruch na LTE coraz większy a pijawki z Play zaraz im wszystko pozatykają.
Play pewnie pociągnie LTE800 tam gdzie musi, czyli aby spełnić obowiązek pokrycia po aukcji terenów a później.....będzie się musiał rozbudowywać.
Witek kiedyś pisał w felietonie, że budowa sieci, jaką od początku prezentował P4 kiedyś się zemści. I mamy właśnie tego początki.
Plus i modernizacja, 8G na 183Mb/s na 4 stacje :smt005 Przestań, od 4 lat mam w okolicy stacje Plusa, owszem dodali UMTS900/LTE800, ale mogą i LTE-A dać, tylko po co, jak dosył 183Mb/s?
Play działa tylko na 3/4G sensownie, obojętnie kto będzie dawcą zasięgu. Ich wyspowe budowanie zasięgu już się zemściło. Pod miastem, cisza spokój, spokojne życie i szał -110dBm Play czy roaming? Play tak przyjazny Klientowi, iż mu wymusi na karcie sim zasięg własny :smt008
Uważam iż powstanie Networks!2, w relacji Plus&Play jest najlepszym wyborem. Nawet jeśli każdy by nadawał na własnych pasmach.
Mniejsze miasta, obecnie przechodzą modernizacje infrastruktury telekomunikacyjnej, więc może nastąpić delikatny spadek aktywacji data. Bo po co się męczyć, skoro regionalne sieci światłowodowe zawitały na osiedla?
 #859658  autor: marcinek243
 02 kwie 2016, 13:05
kozien70 pisze: wręcz rekord jak na LTE800 w Play.
Pozwolę sobie przypomnieć post sprzed miesiąca. Tak ten test na 100% był robiony na L800.
Najwidoczniej mało urządzeń z obsługą L800 ponieważ od jakiegoś czasu pomimo dobrego sygnału 1800 w automacie prawie non stop siedzi w 800
marcinek243 pisze:LTE800 zawitało do Nowej Soli. Prędkości lepsze niż... na L1800 :lol:
Co ciekawe nadal brak 2100 i 2600.
Obrazek
Obrazek
 #859660  autor: Młody..
 02 kwie 2016, 13:32
@Halset - mam nadzieje, że nikt sobie nie strzeli po nogach.. Dogadanie się z Plusem na maszty, widząc to jakie lokalizacje ma Play, to w wielu miejscach u mnie, byłby strzał w dziesiątkę. Na obecną chwilę, to Networks rozdaje karty - modernizacje sieci zrobili, LTE stawiają. Plus ma wyschnięty szkielet, a Play najsłabszy zasięg macierzysty i najmniejszą ilość pasma do użycia.
Jeżeli Play nie dobuduje czegoś "ekstra" i to w dużych ilościach, to nawet jakby bronili się roamingiem, to nie mają najmniejszych szans.
 #859667  autor: Halset
 02 kwie 2016, 13:57
Młody.. pisze: mam nadzieje, że nikt sobie nie strzeli po nogach.
Już sobie strzelają w nogę udostępniając 3G. Zobacz jak narzeka @kwistas.
Ludzie idą za marketingiem P4, mają byle co za małą kasę (roaming, zwłaszcza poza miastami), operatorzy kasę za roaming a najbardziej cierpią użytkownicy sieci macierzystych.
Dogadanie się z Plusem na maszty, widząc to jakie lokalizacje ma Play, to w wielu miejscach u mnie, byłby strzał w dziesiątkę.

Dokładnie.
Ja na miejscu Plusa usiadłbym do czystej kartki i mając w swoich zasobach (Sferia, Midas, Aero2, Plusa i Mobylanda) tyle możliwości od nowa rozplanował sieć. Wyciąłbym z ok 2 tys masztów (bo Plus ma ich w pip ale bezsensu postawiane) i wykorzystał wspólnie wszystkie maszty wszystkich spółek. Do Mobylanda czy Sferii dokleił Plus i na odwrót itd. N! ma 10 tys stacji wspólnych, Plusowi by stykło ok 7-7,5 wszystkich na całą Polskę. A gdyby się jeszcze spyknęli z Playem - to mógłby z 1 tysiaczek jeszcze wyciąć. Play również mógłby zaoszczędzić, korzystając z nadajników Plusa i też kilka setek wywalić swoich. Dwie firmy na tym mogą dużo skorzystać, nawet na samym współdzieleniu masztów.
Play by skorzystał ze stacji poza miastami. Plus by skorzystał z dosyłu od Netii. Reszta kwestia dogadania. Play by zaoszczędził ok 100mln na roaming, ale z racji tego, że Plus ma większą infrę, pewnie musiałby coś dołożyć do tego biznesu ;), jakieś kilka, kilkanaście milionów rocznie :-)
Tylko BIG QUESTION - czy Plus jest tym zainteresowany :?: :?:
Na obecną chwilę, to Networks rozdaje karty - modernizacje sieci zrobili, LTE stawiają.

Ciekawe, czy jeden taki to zdanie chociaż przeczytał :mrgreen:
Jeżeli Play nie dobuduje czegoś "ekstra" i to w dużych ilościach, to nawet jakby bronili się roamingiem, to nie mają najmniejszych szans.
To już od dawna wiemy. Albo P4 zainwestuje co najmniej 500mln w rozbudowę albo się z kimś dogadają (tu widziałbym ze względu na konieczność rozbudowy/modernizacji sieci oraz największe zasoby tylko Plusa).
Jeszcze najmniej optymistyczna wiadomość dla NetWorks- TM kładzie lachę lub nie dogada się z UKE na 10Mhz LTE800 i za grosze kupuje P4 lub w ramach dogadania z Plusem - łyka to Solorz.

#859684  autor: Młody..
 02 kwie 2016, 16:02
@Halset - 3G ale raczej tylko w U900. Na U2100 w większości przypadków jest sytuacja, gdzie jest obecne 3G 2100 w Play, jak i w konkurencji. Ale też nie ma się co dziwić. 26034 to bardzo mały skrawek pasma i to na dwóch opów macierzystych. Aero 2 to znowu większy kawał pasma, ale za to tragiczny w większości przypadków dosył.
Ja myślę, że dla Plusa, Playowa kasa na pewno by nie śmierdziała, dlatego współpraca pod względem masztów dla Play, jest realna - podobnie jak w przypadku roamingu. Play zawsze może dokładać 3G i LTE, a 2G opierać o roaming Plusa.
 #859688  autor: Kryniczanin
 02 kwie 2016, 16:19
to Networks rozdaje karty - modernizacje sieci zrobili,
Zmodernizowali część sieci, modernizacja EDGE do EDGE czy U2100 do U2100 a tego jest najwięcej to nie modernizacja a co najwyżej rewitalizacja.
 #859694  autor: Halset
 02 kwie 2016, 16:41
Młody.. pisze:@Halset - 3G ale raczej tylko w U900. Na U2100 w większości przypadków jest sytuacja, gdzie jest obecne 3G 2100 w Play, jak i w konkurencji.
Nie do końca się z Tobą zgadzam, bo Play dzisiaj ma najmniejszą sieć o 50% od innych (od N! to nawet więcej) a ilość użytkowników podobnie. Dzisiaj na U2100 ma tylko dwa bloki, jeden wyciął na LTE. Play się ratuje roamingiem, nie tylko 2G ale również 3G czyli ucieczką do Plus czy N!. I to zarówno w U900 jak i w U2100. Gdyby był tylko roaming w 2G i U900, w wielu miastach po prostu P4 by się zapchało, bo voice nie miałby gdzie iść/uciec (N! ma więcej stacji, po 3 nośne na U2100 osobno i nie wyrabiają)
Jeszcze nie wspomnę o tym, że P4 "dba" o swoją jakość i na siłę nie trzyma na swoich antenach, tylko obciążenie przerzuca na operatorów roamingowych.
Ja myślę, że dla Plusa, Playowa kasa na pewno by nie śmierdziała, dlatego współpraca pod względem masztów dla Play, jest realna - podobnie jak w przypadku roamingu. Play zawsze może dokładać 3G i LTE, a 2G opierać o roaming Plusa.
Również dobry pomysł. Opcje są różne. Kwestia jak się dogadają, o ile w ogóle o tym myślą.

#859698  autor: Młody..
 02 kwie 2016, 17:27
@Kryniczanin - Nie do końca. W moim rejonie to również większa ilość stacji bazowych (jeden operator zyskał zasięg na danym terenie, drugi zyskał większa ilość stacji bazowych), dodatkowe U900 i we wszystkich przypadkach podniesienie U2100 do trzech nośnych.

@Halset - Owszem, ale w większości przypadków U2100 w W3 idzie po trzech nośnych i ten ruch nie jest tak gęsty (dodatkowo ruch się zwiększa w LTE, które jest rozbudowywane), jak na 2G T-Mobile (mówię o połączeniach i starszych telefonach) oraz U900, gdzie w wielu przypadkach nie ma innego 3G.
A o przerzucaniu na roaming, to wiem doskonale. Mój brat ma Samsunga Grand Prime - po wybraniu z automatu Play, po kilkunastu sekundach telefon z 3G 2100 Play, zamiast wskoczyć na U900, to melduje się w T-Mobile :mrgreen:
W starszych Sony Ericssonach znowu podobnie się dzieje w GSM. Play faluje, to od razu telefon kopnięty do T-Mobile.
Na moim telefonie jest zdecydowanie lepiej, bo miałem wymienianą antenę i ten zasięg mam podejrzanie dobry.. i trzyma się Play. Ale i tak mam ustawione na sztywno U900 Play.
 #859701  autor: habish
 02 kwie 2016, 17:38
Halset pisze:Do Mobylanda czy Sferii dokleił Plus i na odwrót itd
Tak przecież jest.
Halset pisze:Plusowi by stykło ok 7-7,5 wszystkich na całą Polskę
Aktualnie mają ok 7.
Halset pisze:Plus by skorzystał z dosyłu od Netii
Netia wcale nie jest taka fajna.
Plus testuje z RSS, aktualnie trwa duży projekt na Mazowszu z IDM.
Halset pisze:Tylko BIG QUESTION - czy Plus jest tym zainteresowany :?: :?:

Nie.
 #859709  autor: Halset
 02 kwie 2016, 18:20
Młody.. pisze: Owszem, ale w większości przypadków U2100 w W3 idzie po trzech nośnych i ten ruch nie jest tak gęsty (dodatkowo ruch się zwiększa w LTE, które jest rozbudowywane), jak na 2G T-Mobile (mówię o połączeniach i starszych telefonach) oraz U900, gdzie w wielu przypadkach nie ma innego 3G.
Ruch data to racja. Ale nie voice. Voice się nie zmniejsza i nie zmniejszy, jeśli nie pójdą w VoLTE.
Patryk7588 pisze:
Halset pisze:Do Mobylanda czy Sferii dokleił Plus i na odwrót itd
Tak przecież jest.
Nie zawsze i nie wszędzie. Znam kilkanaście stacji, gdzie np tylko Mobyland albo samo Aero.
Aktualnie mają ok 7.
Mój błąd. Pisałem z pamięci. Ale generalnie chodziło mi o to, że gdyby nawiązali współpracę z P4, to mogą korzystać również z Playa masztów. Więc Plus by wyciął z 1 tys, Play też coś koło tego i na początek ok 10 tys stacji mieli by wspólnych.
Netia wcale nie jest taka fajna.
Zawsze to lepsze niż trzy stacje bazowe pod radiolinię 183 Mb/s

Nie.
No zobaczymy. Na 100 % nie ;)? Solorz ma ciężki orzech do zgryzienia. Na dłuższą metę nie powalczy z N!, gdzie wspólnie międzynarodowe sieci z większym kapitałem współpracują razem.
Tym bardziej P4.

#859721  autor: zajadacz
 02 kwie 2016, 20:08
Halset pisze: Gdyby był tylko roaming w 2G i U900, w wielu miastach po prostu P4 by się zapchało, bo voice nie miałby gdzie iść/uciec (N! ma więcej stacji, po 3 nośne na U2100 osobno i nie wyrabiają).
Ty wiesz lepiej i nic to, że statystyki Play wyraźnie mówią, że ponad 90% ruchu jest po własnej sieci.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #859732  autor: Halset
 02 kwie 2016, 21:07
zajadacz pisze:
Halset pisze: Gdyby był tylko roaming w 2G i U900, w wielu miastach po prostu P4 by się zapchało, bo voice nie miałby gdzie iść/uciec (N! ma więcej stacji, po 3 nośne na U2100 osobno i nie wyrabiają).
Ty wiesz lepiej i nic to, że statystyki Play wyraźnie mówią, że ponad 90% ruchu jest po własnej sieci.
Nie jestem bajkopisarzem i swojego zdanie nie opieram na danych z sufitu
73% voice idzie po sieci P4 czyli oficjalnie ponad 1/4 ruchu głosowego (27%) sieci P4 lata po nadajnikach konkurencji.
http://www.telko.in/w-play-lte-jest-pra ... ym-maszcie

A patrząc, jak ściemniają w ARPU (co najmniej w prepaid) i jak co drugi znajomy (50%) ma na sztywno Plusa lub TM w Trójmieście, uważam, że nawet to będzie mniej jak 73%. Już pisałem, że wg mnie to 60-65% ruchu głosowego po sieci P4.
Trzeba też brać pod uwagę, że te wyniki były za rok 2015 a teraz mamy wyciętą jedną nośną z U2100 na LTE2100, przez co, znowu ruch voice się zmniejszy po sieci P4.
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2016, 00:04 przez Halset, łącznie zmieniany 3 razy.

#859734  autor: Młody..
 02 kwie 2016, 21:11
@Halset - Oczywiście ale zauważ, że nie każdy telefon potrafi płynnie zrobić handover 3G - 3G, lub raczej w ogóle potrafi go zrobić.. najczęściej właśnie lądujemy z Play do 2G T-Mobile i to właśnie tą technologie wyszczególniłem pod względem voice. Oczywiście, jak damy sobie na sztywno T-Mobile, to ten ruch generowany będzie większy, ale mimo to nie jest on taki jak w U900, gdzie w naprawdę wielu miejscach jest singlowy, i nie ma tam Play.
 #859735  autor: micial
 02 kwie 2016, 21:13
Natomiast ja nie znam nikogo kto miałby w play na sztywno plusa czy tm....
  • Strona 33 z 533
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 533
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33