Użytkownik
Ranga
Stary wyjadacz
A 5Mhz w 800 nie da rady "dokleić" aby przekroczyć 300Mb/s?kozien70 pisze:@Mixiorek: stąd też tak naprawdę jedyną siecią w Polsce, która będzie mogła osiągnąć max w Cat6 (czyli 300Mbps DL) jest Polkomtel. Mają 20MHz 1800 oraz 20MHz 2600.
A coś na naszym rynku z telefonów ma więcej niż Cat9 w Samsungu GS7? Co jeszcze jest z Cat9 lub/i w tym roku będzie? LG G5, Xperia X, coś z HTC?kozien70 pisze: W Cat11 jest ciut inaczej: tutaj również można max 3 bloki 20 MHz, ale jest inna modulacja, co pozwoliło na zwiększenie przepustowości w DL z 450Mbit (jak było w Cat9) do 600Mbit. Cat 12 ma downlink jak Cat11, ale UL zwiększony dwukrotnie.
Można. Było w wątku o Networks! W Szczecinie są co najmniej 3 stacje Orange, które agregują.Mixiorek pisze:Zresztą nie wiem czy już wyjaśniliśmy czy można agregować wspólne 15MHz 1800 i samodzielne 15MHz 2600?
To pięknie. W takim razie refarming kolejnych pasm to jedyna słuszna droga ku dobrobytowizajadacz pisze:Można. Było w wątku o Networks! W Szczecinie są co najmniej 3 stacje Orange, które agregują.
Jak na 20Mhz to moim zdaniem nie zamiatają. Kwestia pewnie jeszcze konfiguracji a potem obciążenia.Mixiorek pisze: 2600 póki co nieźle zamiata ale to pewnie zasługa mniejszej ilości klientów, którzy tam wiszą. Choć 20MHz to 20MHz i nie w kij dmuchał! Oby poszli mocno w tą inwestycję.
Nie dłubią, tylko mają inną strategię. O tym już pisaliśmy. Play idzie w agregacje i w pojemność, ponieważ jest najbardziej spuchnięty a N! w zasięg.Zarządzili w temacie LTE-A w aglomeracjach. Inni dłubią w nosie (Orange) lub od 2 lat pokazują testy tylko w labach i swoich siedzibach (TMobile, Plus - choć ten drugi wreszcie się ruszył) a Play to wprowadził dla ludożerki.
Skrót myślowy. Jak sam piszesz, popularność na najbliższe lata to Cat6, czyli dwa pasma jednocześnie. Pewnie zrobią to, że w zależności od siły sygnału, będziesz miał zawsze dwa ale.....4 pasm jednocześnie na dzień dzisiejszy nie zagregujesz. Inne sieci przy 3 pasmach mają lepszą sytuację. Przy Cat6 rządzić będzie Plus ze swoim 40Mhz o ile nadąży za tym szkielet.Co to znaczy w najgorszej sytuacji?
Wątpie w roaming na LTE, bo ruch się ciągle zwiększa. Play to "zaraza" dla innych opów. Co najwyżej współpraca z TM ale nie wydaje mi się aby to było na 15Mhz wspólnych, tylko najwyżej 10Mhz, bo Niemcy popełniliby seppuku (przy założeniu 10Mhz TM)Na prowincji pokryją pewnie co muszą a resztę i tak przerzucą na roamingchoć w pozwoleniach UKE poszli bardzo mocno po bandzie więc może i mają ambicję by te ich LTE 800MHz zgarnęło ruch roamingowy.
Dzięki. Trzeba czekać zatem na Xperia X Perfomance oraz LG G5Cat 9 ma S6 EDGE plus, S7, S7 EDGE i chyba z dwa modemy - Netgear i Asus
Również jakiś czas temu na tą plotkę trafiłem, stąd moje pytanie.kozien70 pisze: Chodziły plotki, że Galaxy S7 ma mieć modem Cat12, ale to chyba tylko niesprawdzone plotki, skoro na stronie Samsunga jest w specyfikacji modem Cat9.
.
Może i tak ale pamiętaj, że sygnał 2600 może się degradować jak się schowasz "za rogiem"Halset pisze: Jak na 20Mhz to moim zdaniem nie zamiatają. Kwestia pewnie jeszcze konfiguracji a potem obciążenia.
Nie wiem czy jest najbardziej spuchnięty ale przerzucają sporo ruchu. Wiem, że Orange za różowo w aglomeracjach też nie wygląda i LTE-A oraz np: LTE na 2100 też by im nie zaszkodziło a wręcz przeciwnie. Orange postawiło póki co na 800MHz, jasne. Każdy op ma swoje priorytety.Nie dłubią, tylko mają inną strategię. O tym już pisaliśmy. Play idzie w agregacje i w pojemność, ponieważ jest najbardziej spuchnięty a N! w zasięg.
No nie. Tak jak pisałem - Play ma LTE na 800, 1800, 2100 i 2600. Przy dostępnych tych czterech pasmach będą agregować przez najbliższy a może i dłuższy czas w większości przypadków 2 pasma może czasem 3. Także zostanie im jedno lub dwa pasma by obsłużyć pozostały ruch LTE co przełoży się na pojemność i efektywność pasm. Tylko oni mają takie opcje. Skoro chwalą się, że mają mnóstwo użytkowników z terminalami LTE to im ułatwi zarządzanie ruchem.Skrót myślowy. Jak sam piszesz, popularność na najbliższe lata to Cat6, czyli dwa pasma jednocześnie. Pewnie zrobią to, że w zależności od siły sygnału, będziesz miał zawsze dwa ale.....4 pasm jednocześnie na dzień dzisiejszy nie zagregujesz. Inne sieci przy 3 pasmach mają lepszą sytuację.
Nie napisałem, że przerzucą klientów na roaming LTE tylko na roaming ogólnie. A póki co jest to 3G i 2G a LTE jak się niedawno okazało dla klientów ze złotymi zębami.Wątpie w roaming na LTE, bo ruch się ciągle zwiększa. Play to "zaraza" dla innych opów.
Ponoć Samsungi z cat 9 wypadają bardzo dobrze w testach Playowej agregacji.Dzięki. Trzeba czekać zatem na Xperia X Perfomance oraz LG G5
Reszta flagowców z ostatnich dwóch lat to Cat6
Nie będę się spierać bo to pewnie zależy od regionu. Gdzie ja robiłem testy, Play prawie zawsze wychodził najsłabiej, ok 50% gorzej niż Orange i ponad 100% niż TMobile.Mixiorek pisze: Nie wiem czy jest najbardziej spuchnięty ale przerzucają sporo ruchu. Wiem, że Orange za różowo w aglomeracjach też nie wygląda i LTE-A oraz np: LTE na 2100 też by im nie zaszkodziło a wręcz przeciwnie. Orange postawiło póki co na 800MHz, jasne. Każdy op ma swoje priorytety.
To że Play się chwali to wieszNo nie. Tak jak pisałem - Play ma LTE na 800, 1800, 2100 i 2600. Przy dostępnych tych czterech pasmach będą agregować przez najbliższy a może i dłuższy czas w większości przypadków 2 pasma może czasem 3. Także zostanie im jedno lub dwa pasma by obsłużyć pozostały ruch LTE co przełoży się na pojemność i efektywność pasm. Tylko oni mają takie opcje.
Jak się ruch będzie zwiększał na LTE a spadał w 3G i 2G, to inne sieci będą przeznaczać pasma na LTE. Kto wie, czy czasem jak N! ruszy z VoLTE, nie będę "zabierać zabawek" powoli z 3G. A tym samym może na ruch P4 po prostu zabraknąć miejsca.Nie napisałem, że przerzucą klientów na roaming LTE tylko na roaming ogólnie. A póki co jest to 3G i 2G a LTE jak się niedawno okazało dla klientów ze złotymi zębami.
Nie wiem czym Play się chwali. Patrzenie na marketing to nie moja specjalność. Wiem jakie są fakty a są one takie jak napisałem. Mają LTE na 4 pasmach.Halset pisze: To że Play się chwali to wiesz
Jak mają najmniej MHz na LTE? W miastach bo o te głównie w ich przypadku chodzi mają 1800 na 15MHz tylko dla siebie (Networks do podziału), mają 2600 20MHz tylko dla siebie (Networks po 15MHz), mają 2100MHz tylko dla siebie (nie kojarzę na ilu MHz - 5, 10?) i mają 800 5MHz (Networks póki co nie wchodzi z tym pasmem do miast).Racja ale po części. Mają najmniej Mhz na LTE.
Ominę komentarz do marketingu, bo nie tylko oni nas trują papkąMixiorek pisze: Nie wiem czym Play się chwali. Patrzenie na marketing to nie moja specjalność. Wiem jakie są fakty a są one takie jak napisałem. Mają LTE na 4 pasmach.
I tutaj chodzi o strategię.Jak mają najmniej MHz na LTE? W miastach bo o te głównie w ich przypadku chodzi mają 1800 na 15MHz tylko dla siebie (Networks do podziału), mają 2600 20MHz tylko dla siebie (Networks po 15MHz), mają 2100MHz tylko dla siebie (nie kojarzę na ilu MHz - 5, 10?) i mają 800 5MHz (Networks póki co nie wchodzi z tym pasmem do miast).
Reszta jest ogólnopolska, co widać zwłaszcza po N!, którzy się skupili na LTE800 aby zwiększyć zasięg LTE.Moim zdaniem mają obecnie i w najbliższym czasie efektywnie więcej pasma LTE w aglomeracjach niż Networks (poszczególne sieci)
Poczekaji mają 800 5MHz (Networks póki co nie wchodzi z tym pasmem do miast).
10Mhz na 1800. 5Mhz poszło na DCSW miastach bo o te głównie w ich przypadku chodzi mają 1800 na 15MHz tylko dla siebie (Networks do podziału)
Pisałem ogólnie o Mhz na LTEJak mają najmniej MHz na LTE?
@Halset 40MHz zapominiałeś o L2100.Halset pisze:Mixiorek pisze:
Play - 10Mhz na 1800, 20Mhz na 2600 i 5Mhz na 800 - razem 35Mhz.
Masz rację. Na poprzedniej stronie napisałem dobrze, tutaj zapomniałemsilvercrest pisze:@Halset 40MHz zapominiałeś o L2100.Halset pisze:Mixiorek pisze:
Play - 10Mhz na 1800, 20Mhz na 2600 i 5Mhz na 800 - razem 35Mhz.