reggie pisze: Przy pierwszej rozmowie z SUK w Comforcie za 49,99zł chcieli za Z3C -> ... uwaga ... -> 729zł...
Wg starszego cennika Z3C kosztowała w Comforcie 749zł, więc dali 19zł zniżki. Identycznie, jak wczoraj pisałeś, że oferowali ją za 480 (cena obecna 499).
reggie pisze: Nikt mi nie powie, że na Comforcie za 49,99zł (z zawartością de facto Relaxu) TM nie zarabia, bo inaczej nie byłoby takiego rabatu, a rozdają go jak widać na forum raczej bez problemu.
Skoro w Relaxie chciałbym zapłacić 59,99zł, czyli o 10zł więcej niż w Comforcie, zatem na całej umowie TM ma +240zł przychodu, to już nie jest to możliwe...
Wczoraj pokazałem podliczenie. Chcesz za +240 przychodu dostać -250 rabatu za telefon i darmowe stacjonarne. A już wczoraj udowodniłem, ze nikt nie dostał zniżki na telefon i darmowych stacjonarnych w Comforcie. Jeśli tego nie rozumiesz, to przykre. Jeśli uważasz, że ludzie na tym forum są tak nierozgarnięci, że wybieraliby Comfort (i część dopłacała za stacjonarne 6zł/mc), gdyby suma abonament + cena telefonu była identyczna w Comfort i Relax to jest jeszcze bardziej przykre.
reggie pisze: Ja mogę bez problemu zapomnieć o mojej propozycji, ale wtedy TM zapomina o mnie jako kliencie i jego przychód wynosi ... 0zł.
Jak to mówią - lepiej mieć mniej niż nie mieć wcale
Reasumując ciekawostka:
Rok temu przedłużałem inny nr w Orange i dostałem rabat -30% na abo (full no limit, 2GB netu, 400 minut roaming) i -400zł na Z3. Płacę 61,5zł abo i 299zł Z3, tj. łącznie za 24 m-ce około 1775zł.
Lepiej nie mieć klienta, niż klienta przynoszącego straty. Orange w Święta miało super ofertę. Efekt? Strata za IV kwartał 2015r i kurs akcji najniższy w jej kilkunastoletniej historii giełdowej. Osoba o prymitywnym sposobie myślenia będzie myślała prymitywnie. Osoba myśląca sięgnie głębiej: Orange obecnie nastawia się na pozyskanie klientów, kosztem zysków (patrz ostatni raport kwartalny). Ale w dłuższym terminie nie jest w stanie tego robić, inaczej zbankrutuje.
reggie pisze:Jak widać TM ma nieco inną politykę cenową, ale o tym już rzeczywiście szkoda dywagować...
Tak, prezes tej firmy wielokrotnie się wypowiadał, że nie mają zamiaru konkurować cenowo za wszelką cenę.
Podsumowując: W TM nie zostaniesz, bo 20zł rabatu na Relax nie dadzą, a mniej nie przyjmiesz. Zresztą nawet gdybyś zaakceptował 10zł lub wybrał Comfort, to Z3C nie ma podobno (a jeśli będzie, to pewnie ze zwrotów). Możesz przejść do Orange, ale to warto byłoby zdecydować wczoraj, podczas promocji walentynkowej, zakończonej o północy. Dzisiaj już Z3C kosztuje 300zł więcej. Wolałeś upierać się przy dziecinnym "ja chcę", chociaż konsultant tego dać nie może, niż przyjąć ofertę (ponegocjować wielkość internetu, to by się dało) lub pójść gdzieś indziej. Teraz nie masz nic.

Na wiosnę wchodzą nowe modele telefonów, stare są wycofywane. Dostępność Z3C zawsze zresztą była problematyczna. Możesz nie zdążyć.

Ja obserwuję to forum (TM i Orange), aby wiedzieć, co warto wybrać. Ich oferty są często podobne, zależy od aktualnej promocji. Ale wiedząc maksymalne możliwości zwyczajnie albo potarguję się z TM, albo od razu przejdę do Orange bez dzwonienia do TM. Nie ma sensu tracić czasu na oczekiwanie czegoś, czego konsultant dać nie może.