• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #843614  autor: keyko777
 04 sty 2016, 22:36
Witam,
jakiś czas temu kończyła mi się oferta w RBM , więc postanowiliśmy z małżonką wybrać pakiet rodzinny w PLAY. Niestety wystąpiło niemiłe zaskoczenie spowodowane niemożliwością takowej migracji z zachowaniem mojego numeru ( RBM , małżonka w Play ) . Podobno można to obejść poprzez przeniesienie do innej sieci i powrót do PLAY. Prosiłbym o prostą instrukcję jak to zrobić , w miarę bezpiecznie , w miarę szybko i bez zbędnych papierologii. Czytałem coś o szybkim przejściu przez FM ( Fakt ) tylko czy to zadziała w przejściu z abonamentu RBM => FM => PLAY rodzinny ?
Jak ewentualnie tego dokonać , aby się nie wkopać gdzieś po drodze?

Będę wdzięczny za każdą pomoc

Pozdrawiam
 #843646  autor: cyanoone
 05 sty 2016, 06:59
Nie szybciej mnp do Orange i potem do play?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #843693  autor: Gregrin
 05 sty 2016, 13:10
Chyba podobnie ale mniej wygodnie i chyba wolniej ? Sposób przez orange wymaga 2x wymiany karty sim i ryzyko pojawienia się typowych dla takich przenosin problemów/opóźnień. Jeśli numer z orange podpinają od razu pod rodzinny play to w sumie wyjdzie bardzo podobnie.
Twoja wersja I
-Do salonu (np orange) ze zleceniem przeniesienia do nich + nowa karta.
-Do salonu play ze zleceniem przeniesienia do rodzinnego +nowa karta
Moja II
-Wypowiedzenie umowy z przejściem na kartę (trzeba z tym do salonu play czy wystarczy pismo na maila ??)
- Przeniesienie z RBME przez fakt (telefonicznie) do play ok 3h do max 24h.
- Pierwsza wizyta w salonie (jeśli można złożyć wypowiedzenie mailowo) aby podpiąć pod rodzinny.
Teraz już autor postu może sobie wybrać :)
 #843824  autor: keyko777
 06 sty 2016, 11:03
Bardzo dziękuje za rzeczową , konkretną odpowiedź.
Jednak jakbym mógł zadam jeszcze parę pytań.
Po pierwsze nie za bardzo interesuje mnie zabawa z Orange. W związku z czym właśnie dlatego zwróciłem już wcześniej uwagę na przeniesienie za pomocą FM.
Co do twojej wersji przeniesienia Gregrin
Dla mnie to nie problem udać się do salonu/punktu Play i tam to załatwić.
A pytania dotyczą w sumie czasu oczekiwania, tzn czy będąc poza regularna umową , chcąc przejść na kartę muszę czekać do końca kolejnego okresu rozliczeniowego ( czyli w sumie ponad miesiąc ) , tak samo czy będąc już przeniesiony z FM do Play ( rozumiem , że też wtedy będę w ofercie na kartę ) muszę przenieść się do ab rodzinnego , ile to mniej więcej wtedy też trwa ?
 #843826  autor: KC-KARLOS
 06 sty 2016, 11:17
Jeśli z abonamentu przeniesiesz się do karty (trwa to do końca okresu wypowiedzenia, czyli końca ostatniego okresu rozliczeniowego), możesz krótkim kodem zmigrować do dowolnej oferty na kartę w Play z RBM, np. do Play na Kartę RWK (kod *163*2#), a po udanej migracji (trwa to kilkanaście minut, max do kilku godzin), można udać się do salonu Play celem przeniesienia numeru z karty do abonamentu FORMUŁA RODZINA.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #843833  autor: Gregrin
 06 sty 2016, 11:47
keyko777 pisze:tzn czy będąc poza regularna umową , chcąc przejść na kartę muszę czekać do końca kolejnego okresu rozliczeniowego
Możesz chyba wypowiedzieć ze skutkiem natychmiastowym i prawdopodobnie zapłacisz za okres uwzględniający okres wypowiedzenia (pisze o tym w linku który podałem -ostatni akapit punktu I). Najlepiej zapytać o to play, w salonie lub telefonicznie. Wtedy podają dokładną kwotę do zapłacenia.
keyko777 pisze:muszę przenieść się do ab rodzinnego , ile to mniej więcej wtedy też trwa ?
To "przeniesienie" to (jeśli dobrze rozumiem) zawarcie umowy, wiec trzeba podejść do salonu, podpisać i tam wytłumaczą kiedy umowa wejdzie w życie.

PS. po przejściu na kartę play nie wiem czy da się "od razu" podejść do salonu i podpisać umowę bo numer musi się "ułożyć" w systemie i tak jak pisze Karlos20 trwa to do kilku godzin a regulaminowo 24h.
PS2. Ile kosztuje taki abo rodzinny i co w nim jest ??
 #843966  autor: keyko777
 06 sty 2016, 23:41
Karlos20 pisze:możesz krótkim kodem zmigrować do dowolnej oferty na kartę w Play z RBM, np. do Play na Kartę RWK (kod *163*2#)
Jeżeli dobrze rozumiem, nie muszę w takim razie kombinować z FM ani inną siecią ?
Gregrin pisze:PS2. Ile kosztuje taki abo rodzinny i co w nim jest ??
130zł/msc - trzy numery - karta gsm do internetu - no limit - 50GB/msc na trzy numery
Chyba to te rzeczy mnie przekonały , do tej pory płaciłem zawsze za abo coś w granicach 70-120zł/msc ( zależnie od umowy) przeważnie brałem z telefonem , teraz mi na tym nie zależy. A ponieważ moja małżonka miała wcześniej abonament na firmę , to też koszty jej rachunku miesięcznego oscylują w granicach 100zł. Sumując mamy połowę tego i ilość przesyłu wystarczającą do korzystania dodatkowo w domu na laptopie. ( tak mi się przynajmniej wydaje)
A dlaczego pytasz? uważasz , że nie jest to wcale dobra oferta? Jest coś ciekawszego ?
 #843969  autor: Gregrin
 07 sty 2016, 01:07
Karlos20 pisze:możesz krótkim kodem zmigrować do dowolnej oferty na kartę w Play z RBM
Słyszałem ze z play można do RBME ale nie wiedziałem ze działa to tez w druga stronę. Patrze ze regulaminy przejść na oferty w playu pouaktualniane.
Nie trzeba się wiec męczyć przez fakt :)
keyko777 pisze:A dlaczego pytasz?
Zastanawiałem się czy nie będziesz przepłacał ale przy 3 kartach to raczej dobra cena :)
Ewentualnie możesz napisać w tym dziale osobny temat z twoimi potrzebami i zobaczyć czy ktoś coś wie ;) Ja się słabo znam na abonamentach ale obecnie orange ma 6m-cy gratis przy umowie 24m-ce czyli de facto 25% tańszy abonament. A pamiętam, ze spec od orange: zielony71, podawał ciekawe propozycje (tez dla rodzinnego w orange).