• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #826554  autor: Norbas
 02 paź 2015, 22:35
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy...jak będę przebywał poza granicą to za odebranie minuty polaczenia jest jak wiadomo 25 groszy... w Virgin pobierze się to ze środków na koncie. Z kolei w Nju doliczą mi to do rachunku... tylko ten rachunek...przychodzi w koncu do zaplaty czy robie zwykle zasilenia konta przelewem?
 #826610  autor: Gregrin
 03 paź 2015, 12:07
Norbas pisze:tylko ten rachunek...przychodzi w koncu do zaplaty czy robie zwykle zasilenia konta przelewem?
Rachunek wystawiają elektronicznie (jeśli chcesz tradycyjny to chyba dalej jest oplata 200zl przy podpisaniu umowy) i płacisz. Nic nie zasilasz (chociaż jak nadpłacisz to skorygują to przy wystawianiu kolejnej faktury) tylko dostajesz miesięczne podliczenie i wtedy płacisz. Postpaid nie prepaid.
Norbas pisze:jak będę przebywał poza granicą to za odebranie minuty polaczenia jest jak wiadomo 25 groszy...
Nju ma tez pakiety na EU zobacz sobie zakładkę "usługi dodatkowe" http://www.njumobile.pl/oferta/nju-z-rachunkiem

Nju nie ma opłaty aktywacyjnej. Nju to jest "prawie" normalny abonament (taki jak ma twoja zona) i w nim masz prawie wszystko nielimitowane z tym ze nie ma żadnych okresów wypowiedzenia (jak w zwykłych abonamentach). Chcesz to kończysz umowę na następny dzień i tyle. To co nie jest w "abonamencie" jest normalnie naliczane i doliczane do rachunku. Poza nolimitami są sms premium, rozmowy i sms'y za granice itp (tak samo jak w virgin). Net nie będzie doliczany bo po prostu zwolni jak wykorzystacie 5GB.

Widzę ze miałeś problem z tymi stacjonarnymi bo patrzyłeś na złą ofertę. W tandemie jest doplata 10zl za stacjonarne (tylko dla jednego numeru) i mniej netu. My polecamy ci co innego od razu ze stacjonarnymi i 5GB.
Musisz zrozumieć ze w nju jeśli jest jeden numer i ma jakieś opcje np nielimitowane na komórki i 5GB netu to jeśli podepniesz drugi numer i zapłacisz 9zl to ten 2 numer korzysta z wszystkiego co ma pierwszy. Nic się do tego 9zl nie dokłada nic nie płacicie podwójnie. Jest jedna pula (w tym przypadku 39zl) z której korzystają 2 numery.

Nju o którym mówimy to nju z rachunkiem opcja "jeden wszystko" w zakładce "usługi obniżające koszty" http://www.njumobile.pl/oferta/nju-z-rachunkiem +9zl za dodatkowy numer (zakładka "oferta z rachunkiem" pole "nju dodatkowy"). Przejedz na dol strony kliknij na kalkulator zaznacz sobie opcje "jeden na wszystko" i będziesz widział "jak to działa". Generalnie to "prawie" abonament bo nie masz z góry określonej kwoty jaka zapłacisz tylko masz maxymalny próg (te 39zl) i minimalna oplate 9zl + 9zl za nju dodatkowy (jeśli w danym miesiącu z niczego nie skorzystasz).

Generalnie nju z nju dodatkowy będzie lepsze, tańsze i wygodniejsze niz 2 x virgin ale jeśli jest dla ciebie zagmatwane to może jednak weź to virgin... Dla mnie nju jest fajnym rozwiązaniem (kiedyś miałem dla matki) ale jeśli jest się nieświadomym użytkownikiem to można nabić sobie rachunek dzwoniąc np za granice... W virgin wydzwonisz tylko to co doładujesz (co masz aktualnie na koncie) a w nju możesz dzwonić za granice, na audiotele a później dostajesz ogromny rachunek.

Jeśli dalej tego nie ogarniasz, to weź virgin i nie będzie strachu ;)
 #826625  autor: Norbas
 03 paź 2015, 13:20
Chyba już ogarnąłem co i jak ale że dociekliwa ze mnie bestia to wolę jeszcze rozwiać wątpliwości.
Do dzwonienia za granicę mam kartę z innego kraju. Na żadne audiotele nie dzwonimy.
Czyli te 39zł+9 za drugi numer = 48zł. I jest to maksymalna kwota jaką zapłacę. A jeśli bym powiedzmy wydzwonił tylko 20 minut, wysłał 5 smsów i tylko odbierał rozmowy to rachunek może przyjść mniejszy , dobrze rozumiem?
Czy rachunek wystawiany jest co 30 dni, czy co 31dni, czy też powiedzmy 7 dnia każdego miesiąca niezależnie czy ma on 28 czy 31 dni?

Sieć działa na nadajnikach Orange - jak ich zasięg ma się względem Play i Tmobile? Jaka jakość rozmów i internetu?

Umowe jakąś tam podpisuje ale jest na czas nieokreślony i mogę z dnia na dzień zmienić operatora bez żadnych miesięcznych okresów wypowiedzeń itp i rachunek przychodzi mi na email - dobrze rozumiem?

Czy obydwie osoby mogą korzystać z aplikacji na androida i śledzić nasze konto na bieżąco czy tylko główna karta?
Czy właściciel karty dodatkowej może dokonywać jakichś zmian na koncie w usługach czy tylko właściciel głównej karty?

Pozdrawiam i dziękuje za cierpliwosć
 #826636  autor: Norbas
 03 paź 2015, 14:23
Problem może nie ale czasowo się wydłuży.
Najpierw małżonka musiałaby złożyć rezygnacje z abonamentu , chęć przejścia na prepaid i po 30 dniach wypowiedzenia ( lub jeden pełen okres rozliczeniowy) kiedy jej karta stała by się prepaidem zrobić cesję na mnie.
Płaci się coś za taki myk?
 #826640  autor: Gregrin
 03 paź 2015, 14:30
Norbas pisze:A jeśli bym powiedzmy wydzwonił tylko 20 minut, wysłał 5 smsów i tylko odbierał rozmowy to rachunek może przyjść mniejszy , dobrze rozumiem?
Tak. Ladnie to sobie sprawdzisz na suwakach :) Minimalny rachunek to 9zl +9zl za numer dodatkowy. W tym 9zl może być zawarte te przykładowe 20min i 5sms.
Norbas pisze:Umowe jakąś tam podpisuje ale jest na czas nieokreślony i mogę z dnia na dzień zmienić operatora bez żadnych miesięcznych okresów wypowiedzeń itp i rachunek przychodzi mi na email - dobrze rozumiem?
Tak, rachunek na email i na koncie nju.W teorii jest 30dniowy okres wypowiedzenia jak w większości umów bezterminowych. Kazda umowę możesz tez zerwać bez zachowania tego okresu ale wiąże się to z jakąś karą. W nju tej kary nie ma. Wiec po wypowiedzeniu umowy na następny dzień, dostaniesz ostatnia fakture za to co wykorzystałeś. Na przykładzie 20min i 5sms to będzie 4,25 +9zl numer dodatkowy ;) Sprawdzane osobiście (nie miałem tego numeru dodatkowego ale pewnie będzie te +9zl) i potwierdzone przez innych ludzi na forum (w temacie o nju w dziale abonamentów).
Norbas pisze:1.Czy obydwie osoby mogą korzystać z aplikacji na androida i śledzić nasze konto na bieżąco czy tylko główna karta?
2.Czy właściciel karty dodatkowej może dokonywać jakichś zmian na koncie w usługach czy tylko właściciel głównej karty?
Na te pytania nie znam dokładnej odpowiedzi ale z 99% pewnością mogę stwierdzić
1.tak
2.Tak bo to "jedna usługa" na 2 numery wiec i obsługa będzie z 2 numerów.
Norbas pisze:Właśnie rozmawiałem z Nju...
Okazuje się że wszystko zgodnie z tym co było tutaj napisane jednak drugi numer który chciałbym dołączyć MUSI być też zarejestrowany na mnie a nie na małżonke...
Mozna ale trzeba się przenieść do orange http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 44#p822544. W sumie to nawet nie tak źle bo można załatwić w salonie dyspozycje przeniesienia do orange z zachowaniem okresu wypowiedzenia. Zona dostanie nowa kartę sim na którą po zakończeniu umowy numer od razu zostanie przeniesiony i możemy go podpinać do nju dodatkowy.

PS czytałem tez twojego posta o programie START w virgin. Tez bardzo fajny pomysł jeśli się sporo doładujecie ;)