Witam, mam problem z Play. Otóż około miesiąca temu, chciałem przenieść numer do Play. Zamówiłem ofertę abonamentową na 6 miesięcy przez stronę WWW. Umowa została podpisana przy kurierze. Potem pomyślałem, że zamówiłem słabą ofertę, ponieważ w niej był tylko internet 2 GB, a rozmowy i smsy są dodatkowo płatne. Przy umowie było już pismo rezygnacji z umowy, więc je tylko podpisałem i wysłałem do sklepu Play. W systemie poczty jest ten list oznaczony jako dostarczony. Z Play dostałem również maila, że umowa została anulowana. Teraz chciałem przenieść numer do Play tylko że na kartę, więc udałem się do salonu. Pani w salonie powiedziała, że nie można przenieść numeru ponieważ umowa została podpisana i nie można nic z tym zrobić. Kazała dzwonić na infolinię. Zadzwoniłem na infolinię i powiedziałem jaka jest sytuacja, a Konsultant mi odpowiedział, że żadnej rezygnacji nie ma w systemie. Kazał udać się do salonu Playa i powiedzieć żeby na prośbę abonenta zerwać tą dotychczasową umowę i przejść na kartę. Teraz mam pytanie czy jak jutro pójdę znowu do salonu i powiem, że chce zerwać umowę, z którą de facto zrezygnowałem w ciągu 14 dni od podpisania umowy i przejdę na kartę, to czy Play nie na liczy mi kary za zerwanie umowy? Nie rozumiem, również tej sytuacji, że jak rezygnuje z umowy i mam potwierdzenie dostarczenia przesyłki oraz email od Play o anulowaniu umowy, to czemu ta umowa dalej widnieje w systemie? Oraz czemu konsultant odsyła do salonu, a salon odsyła do konsultanta?
- Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Widocznie mają bałagan w systemie, albo ktoś czegoś nie odznaczył. Jak konsultant Ci powie, że w systemie widnieje umowa bez rezygnacji to odwołuj się od tego reklamacyjnie, dołącz do tego potwierdzenie anulowania umowy, etc. Na pewno rozpatrzą pozytywnie.
Dzięki Petrydz za odpowiedź. Reklamacja, jeżeli naliczą karę oczywiście będzie. Tylko jeśli pójdę jutro albo pojutrze do salonu Play wraz z anulowaniem umowy, to oni te błędy naprawią czy znowu mnie odeślą na infolinię? Bo jak byłem dzisiaj w salonie to powiedzieli mi, że oni nie mogą tego poprawić tylko trzeba dzwonić na infolinię, a na infolinii że oni też tego nie mogą poprawić, że tym się zajmuje salon. Normalnie ręce opadają. Umowa z obecnym operatorem kończy mi się za dwa tygodnie. Jest jakiś okres czasu do którego trzeba przenieść numer, czy można z dnia na dzień?
Witam, wygląda w ten sposób. Infolinia odsyła do salonu playa bo niby nic nie może zrobić, a salon odsyła do infolinii bo też nic nie może zrobić. Normalnie ręce opadają. Czy ktoś może mi powiedzieć czy jak przenoszę numer do play i podpisuje umowę na odległość, a potem rezygnuje z tej umowy, wysyłając pismo rezygnacji, które dostałem przy umowie w ciągu 14 dni, to oni mają również obowiązek cofnięcia rezygnacji przeniesienia numeru? Bo karta sim którą od nich dostałem została wyłączona z dniem dostania od nich maila z anulowaniem umowy. Teraz Orange wyłączyła mi kartę sim, ponieważ play nie powiedziało im o anulowaniu umowy. Najśmieszniejsze jest to że sklep playa w ogóle nie widzi problemu i odpisuje że wszystko jest w porządku.
Czy odzyskam w ogóle ten numer?
Co najlepszego mogę zrobić w tym momencie? Opisałem całą sytuację Orange, napisałem wcześniej o tym problemie sklepowi play, ale oni mówią że oni ze swojej strony zrobili wszystko co należy.
Czy odzyskam w ogóle ten numer?
Co najlepszego mogę zrobić w tym momencie? Opisałem całą sytuację Orange, napisałem wcześniej o tym problemie sklepowi play, ale oni mówią że oni ze swojej strony zrobili wszystko co należy.
Czyli jak rozumiem numer jest po stronie Play. Może przenieś go z powrotem do Orange na kartę ? I później do Play na kartę.
Pozdrawiam Arturos
Źle mnie zrozumiałeś. Play nie poinformowało Orange, że anulowałem umowę z Play i przeniesienie numeru dalej było aktywne. Do Orange nie mam pretensji, ponieważ przeniosło mój numer do Play nie wiedząc, że ja z Play anulowałem umowę. Tylko Play przy anulowaniu umowy wyłączyli mi kartę sim, który mi dali (tam był numer tymczasowy, na który miał być przeniesiony ten numer docelowy). I teraz nie wiem gdzie ten mój numer został przeniesiony ponieważ Orange dzisiaj w nocy wyłączyli mi kartę sim, a Play wyłączyło przy anulowaniu umowy. I teraz zostałem bez numeru. Play twierdzi, że to ja powinien poinformować Orange, że zrezygnowałem z umowy i żeby tego numeru nie przenosili. Myślałem, że jak anulowałem umowę, to również anulowałem przeniesienie numeru, ponieważ jak może on zostać przeniesiony do Play, jak zrezygnowałem z ich umowy. Czy w ogóle odzyskam ten numer? Nawet nie wiem gdzie jest ten numer czy po stronie Orange czy Play, bo żadna z kart sim mi nie działa.
Anulowanie przeniesienia zawsze dokonuje sie z poziomu dawcy a nie biorcy. W krotkim czasie numer wroci do puli Orange i to ich bombarduj teraz pytaniami, czy zostanie Ci oddany, czy wroci do ich puli numerów.
JCortazar Ty również mnie nie zrozumiałeś. Orange przeniosło numer do Play, bo ich nie poinformowali, że anulowałem umowę. Jak dzwonię na swój numer z innego numeru, to słyszę komunikat: "Nie ma takiego numeru". Ale jak wysyłam smsa na swój numer, to w informacjach jest że wysłałem smsa do sieci P4, a to jest właśnie Play. Problem polega na tym że ich karta została mi wyłączona przy anulowaniu umowy, ale nie anulowali w systemie przeniesienia numeru. Orange przeniosło numer do Play, ponieważ nikt ich nie poinformował, że anulowałem umowę. A Play mi wyłączyło swoją kartę ponieważ anulowałem umowę. Tak jak pisałem wcześniej do Orange nic nie mam, bo oni nie widzieli, że anulowałem umowę i traktowali to tak jakby umowa nie została anulowana. Natomiast mam pretensje do Play, że również nie anulowali przeniesienia numeru. Moim zdaniem powinni to zrobić, ponieważ jak się anuluje umowę, to także chyba automatycznie powinno się anulować przeniesienie numeru, ponieważ gdzie ten numer ma się przenieść jeżeli anulowałem umowę z Play?
Problem polega na tym, że nie można (standardowo) przerwać przeniesienia numeru po stronie operatora biorcy (Play w tym wypadku). Anulowanie zaakceptowanego wniosku nastepuje ze strony operatora dawcy (Orange w tym wypadku), czego im niestety nie zleciłes. Mialeś wyjątkowego pecha, bo Play zgodnie z nieanulowanym wnioskiem pobrał numer, nie miał umowy by go podpiąć i dlatego słyszysz komunikaty, że numer nie istnieje. W takim wypadku, Play musi oddac numer do Orange, pytanie tyko kiedy (moge sie mylic, ale termin był około 14 dni na zwrot ,,nieswojego" numeru). Pytaleś Orange, czy do nich numer nie wrocil?
Opisałem Orange jak wygląda sytuacja i czekam aż mi odpiszą. Numer chyba jeszcze nie wrócił do Orange, bo tak jak pisałem wyżej jak wysyłam smsa na swój numer to pokazuje mi, że to jest sieć P4 czyli Play. To co w tej sytuacji radzisz robić? Czy da się odzyskać numer? Nawet jak teraz jest w sieci Play, to mogę mieć ten numer nawet na kartę w sieci Play. Nie wiem teraz czy Orange odda mi ten numer, ponieważ umowa została zakończona z dniem przeniesienia numeru do Play. Teraz to chyba najwyżej mógłbym mieć ją na kartę w Orange, ale będę musiał czekać te 14 dni, jak Play odda im numer?
To akurat nic nie musi znaczyc, polaczenia są kierowane do Play, bo tam ten numer mial zostac podpiety i nie zostaly zmienione przekierowania. Czy da sie odzyskac numer? Zależy jak na takie sytuacje reaguje Orange. Numer był zarejestrowany i być może zostanie zostanie zwrocony na twoje dane w ofercie na karte (tutaj moze lepiej sie upewnij u nich na infolinii). Zostaje czekać na informacje zwrotną od Orange, ewentualnie zglos sprawe jeszcze do Play. Jak na infolinii i w salonie masz problemy, napisz do nich maila z zapytaniem, czy numer zostal juz zwrocony i czy ewentualnie bylaby mozliwosc zachowania go na twoje dane u nich w ofercie na karte. A poza tym - cierpliwosci.
Wielkie dzięki za odpowiedź JCortazar. Dostałem bardzo dokładne informacje, na które na infolinii oraz w salonie Play nie umieli mi odpowiedzieć. Zrobię tak jak mi napisałeś. Tylko mnie trochę martwi, że mogę nie odzyskać tego numeru od razu, a nie wiadomo czy w ogóle odzyskam ten numer przez co teraz jestem tak jakby pozbawiony numeru. Szkoda tylko że Play jak do nich dzwoniłem i pisałem to olała sprawę. Z ich strony jest wszystko w porządku, a mogli mnie chociaż poinformować, że muszę jeszcze o tym fakcie anulowania przeniesienia numeru poinformować Orange. Cóż będę miał nauczkę na przyszłość.
Ok, zycze powodzenia i daj znać jak poszło.
Witam, miałem dać znać jak poszło więc opisuje. W sobotę był pierwszy kontakt z Orange. Odpisali mi, że to moja wina, że nie poinformowałem ich o anulowaniu przeniesieniu umowy i wszelkie pytania w sprawie numeru mam kierować do Play. W poniedziałek odezwał się Play. Napisał mi, że jak chce to mogą mieć numer na kartę, wystarczy udać się tylko do najbliższego salonu i poprosić o duplikat karty sim. Napisali również, że jeżeli bym chciał to mogę przenieść ten numer do innej sieci. Mnie interesowało tylko to, żeby odzyskać swój numer, nie ważne w jakiej sieci, więc udałem się dzisiaj do salonu i otrzymałem duplikat ze swoim numer, także jestem zadowolony z finału sprawy, ponieważ mogło to się skończyć nie odzyskaniem w ogóle numeru. Chciałbym, również podziękować JCortazar'owi, który udzielił mi bardzo dokładnych informacji odnośnie zaistniałej sytuacji.