• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #816392  autor: madziaa87
 08 sie 2015, 20:23
Witam, od kilku dni jestem posiadaczką Idola 3. Po ustawieniu dzwonka i wybraniu najcichszego poziomu dzwonek i tak jest bardzo głośny i umarłego by obudził :? Podczas odtwarzania piosenek w aplikacjach można ściszać do niższego poziomu, a przy ustawianiu poziomu głośności dzwonka pomimo ustawienia na najcichszy poziom dzwonek jest bardzo głośny :( Jak mogę to zmienić ?
 #816425  autor: bazooka
 09 sie 2015, 07:38
Rozwinę myśl Calma :)

Wejdź w ustawienia profili audio.
Który masz wybrany - ten który można regulować :?: Bo jeśli nie to nie ściszysz ani nie zgłośnisz dźwięku dzwonka. Być może w Lolipopie, a takiego pewnie masz - wygląda to jeszcze inaczej, dlatego ciężko się mi wypowiadać (może ktoś się odezwie, kto ma czystego Lolipopa?).
W każdym bądź razie spróbuj zmienić profile i zobaczyć czy dźwięk dzwonka się zmienia, jeśli tak to nie ma żadnych problemów, wystarczy poczytać i dostosować gdzie należy :)

Akurat ja nie korzystam ze standardowych profili, całą pracę wykonuje za mnie apka, która reguluje poziomy w zależności czy jestem w domu czy poza domem oraz w zależności od pory dnia, ale to już wyższa szkoła jazdy :)

Zmiany ręczne głośności profili mogą jednak powodować nie lada irytację, bo gdy ściszyszymy dane ustawienia, po wybraniu z górnej rolety pewnego profilu nie wiemy jak mieliśmy wcześniej tam ręcznie ściszone. Ktoś kto kiedyś wymyślał te profile audio, robił to z myślą by takich sytuacji nie było więc moja rada to nie ściszać ręcznie dzwonków tylko zmieniać profile - jeśli nie ręcznie to przez aplikację np typu LLAMA, które nie są jednak takie proste w konfiguracji.
 #816438  autor: Niezgodna7
 09 sie 2015, 10:21
można i zmieniać profile.
Ja inaczej reguluję: wyhodowałem sobie skrót, klikam raz i pojawiają mi się 4 profile i 5 suwaków regulacji głośności co tam da się pokręcić w tym androidq.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #816443  autor: Niezgodna7
 09 sie 2015, 10:45
można i tak
:-)
czyli zamiast wybrać profil - gdy potrzeba, to zmieniasz w ustawieniach który plik ma grać.
Jak komu wygodnie.

#816448  autor: Niezgodna7
 09 sie 2015, 11:39
Seba.
1. Jeśli zawsze tylko po cichu ma dzwonić i nic więcej - to nie jest źle
:- )
2. Skoro tak komuś wygodnie /pasuje
3. Sebuś, kobiet nie znasz..? One tak zawsze - z Olsztyna jadą do Zakopanego przez Szczecin.

#823372  autor: davyjohn
 15 wrz 2015, 17:11
bazooka: Llama nic nie pomoże, bo pracuje na ustawieniach fabrycznych, więc ustawienie w niej głośności na minimum daje taką samą głośność jak ustawienie tego minimum bezpośrednio w ustawieniach dźwięku. Ona jest fajna do zabawy z profilami - ale nie ma wpływu na inny poziom dźwięku niż fabrycznie.
Ogólnie problem jest mega upierdliwy, bo wszystkie dźwięki (dzwonek, powiadomienia) mam ustawione na minimum a pomimo tego telefon w nocy potrafi obudzić umarlaka.
Ktoś ma jakieś konkretne solution?
 #823387  autor: bazooka
 15 wrz 2015, 18:23
Skoro tak stawiasz sprawę, czyli znacznie jaśniej niż autorka :D - to w takim razie to jest najlepsze rozwiązanie:
madziaa87 pisze:Znalazłam łatwiejszy sposób.. przerabiam dzwonek za pomocą edytora dźwięku i po prostu w tym edytorze ściszam jego głośność :) Po zgraniu na telefon cichszej wersji dzwonka jest ok :D
 #823466  autor: bazooka
 16 wrz 2015, 06:11
Jeśli używasz wyrażenia "paranoja" na to (choćby nawet z emotką :) ) to ja Ci napiszę, że ten temat co poruszasz i narzekasz na tę kwestię to straszne "widzimsie" :D - albo zadowala Ciebie najniższy poziom dźwięku, albo wybierasz inny dźwięk, który ten ton na najniższym poziomie ma najbardziej odpowiadający.
Poza tym ktoś kiedyś wymyślił w telefonach wibrację - jeśli znajdujesz się w takim miejscu, gdzie nawet najcichszy dźwięk jest dla Ciebie za głośny to należałoby by wybrać same wibrowanie fona... :)

To co powyżej weź do siebie tylko wtedy, jeśli faktycznie kwestia poziomu głośności tego najcichszego dźwięku to nie problem softwar'owy - a tego nie jestem w stanie ocenić, bo nie mam w rękach tego modelu telefonu :)
Chyba należałoby poszperać w takim układzie na bardziej zaawansowanych forach, np w xda lub jakimś innym polskim, gdzie rozmowy są na wyższym poziomie i ludzie nie teoretyzują tam jak ja :P
 #823546  autor: davyjohn
 16 wrz 2015, 15:34
"Komórki" używam od 1997 roku a smartfony od 2005 roku, miałem tego sprzętu w rękach naprawdę spore ilości, wgrywanie customowych ROMów nie było mi obce i naprawdę moje umiejętności obsługi smartfona w zakresie regulacji dźwięku czy korzystania z wibry są chyba na wystarczającym poziomie, żeby stwierdzić że "z tym telefonem jest coś nie tak". Nie jest to "widzimisie".
Poza tym to telefon ma być dostosowany do mnie a nie ja do niego :)

Jeśli chodzi o solution na tę przypadłość to jeszcze mi google nie znalazł takowej odpowiedzi - tutaj zabrałem głos, bo widziałem problem opisany przez koleżankę jako identyczny jak u mnie i zaintrygował mnie Twój wpis dotyczący Llamy, którą zainstalowałem, odpaliłem i po dwóch minutach już wiedziałem, że to nie jest niestety to, co pomoże w tej sytuacji. Jako że telefon mam dopiero od kilku dni to nie zabierałem się jeszcze za xda tylko w wolnej chwili zacząłem najpierw szperać po necie - taki nawyk mam że nie zadam pytania jeśli się nie upewnię, że nie ma już na niego odpowiedzi ;)

Tak jak mówisz - czas uderzyć na xda ;)
Jak będę miał rozwiązanie problemu to oczywiście napiszę tutaj o tym.