• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #814420  autor: marusieczek
 28 lip 2015, 11:25
Witam serdecznie,

.. moja umowa kończy się na początku listopada, a więc na ten moment zostało ok 3 miesięce. Chcę TERAZ wysłać pismo z informacją o nieprzedłużenia umowy po upłynięciu terminu związania umową. Czy w takim razie, po 2 miesiącach, licząc od teraz, będę mógł skontaktować się z innym operatorem i poinformować go o chęci przeniesienia numeru? Czy wtedy, potencjalnie nowy operator będzie miał problemy z tego względu, że sam chciałem umowę zakończyć z obecnym operatorem?

MAm nadzieję, że w miarę jasno zobrazowałem sytuację:)

Dziękuje za odpowiedzi!

aaaaaaa
 #814427  autor: Remington
 28 lip 2015, 11:41
Możesz w ogóle pominąć obecnego operatora i u nowego złożyć wniosek, zaznaczając, że przeniesienie ma nastąpić po zakończeniu okresu promocyjnego u obecnego operatora. Wtedy oni to między sobą załatwią.
 #814440  autor: marusieczek
 28 lip 2015, 12:52
Tak, o tym wiem. Chodzi o to, że niebawem wyjeżdzam za granicę, nie wiem dokładnie na ile dlatego chcę już złożyć pismo i ewnetualnie wziąć ofertę od operatora już na miejscu (za granicą). Może się jednak okazać, że wrócę do Polski za miesiąc i już nie pojechać za granicę przez ponad 1,5 roku. Wtedy to na pewno będę chciał przenieść numer.

aaaaaaa
 #814599  autor: iPlus
 29 lip 2015, 10:10
możesz złożyćwypowiedzenie z przeniesieniem numeru do karty i jak się skończy umowa a nie zdążysz jej przedłużyć albo przenieść numeru do innej sieci to numer wyląduje w karcie
 #814678  autor: Remington
 29 lip 2015, 14:52
Możesz też złożyć teraz wniosek o przeniesienie do jakiegoś prepaida i wtedy numer przejdzie do niego po zakończeniu obecnej umowy.
 #814792  autor: kamil1221
 30 lip 2015, 10:05
Jeśli numer jest w Orange - nie wystarczy na wypowiedzeniu umowy dopisać, że chce się przejść na kartę.
Migrację na kartę można zrealizować wyłączenie w salonie Orange, podpisując aneks migracyjny.
 #814810  autor: iPlus
 30 lip 2015, 11:01
kamil1221,

a jak zamiast wypowiedzenia złoży sam aneks migracyjny to umowa się rozwiąże bez wypowiedzenia ?
 #814830  autor: kamil1221
 30 lip 2015, 11:33
Aneks migracyjny oznacza rezygnacje z oferty abonamentowej.
 #814929  autor: szymihej
 30 lip 2015, 20:01
Macie jakiś wzór do tego wypowiedzenia jak powinno wyglądać, jestem w tmobile a na ich stronie nie widzę takiego wzoru :(
 #815172  autor: iPlus
 31 lip 2015, 23:51
oprócz wzoru w każdej sieci możesz to napisać swoimi słowami, wzór, szablon to tylko ułatwienie dla ludzi, którzy sami nie umieją napisać wypowiedzenia,

od środka kartki, wcześniej u góry dane wiadomo,

niniejszym oświadczam, że z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzenia, wypowiadam umowę dla numeru XXX XXX XXX, zawartą dnia... w Miejscowość, ze skutkiem na ostatni dzień końca umowy tj. wpisć datę

data,

odręczny podpis,

nic nie zmieniać w treści, to nie ma brzmieć poetycko tylko ma spełniać wymogi prawne
 #815198  autor: Remington
 01 sie 2015, 09:39
Niniejszym wypowiadam umowę dot. numeru XXX XXX XXX.

Nic więcej nie potrzeba. To nie klient jest od obliczania okresu wypowiedzenia, tylko operator zgodnie z regulaminem musi wyliczyć. Jak wyliczy źle, to reklamacja. Data zawarcia umowy też nie ma znaczenia.
 #815202  autor: iPlus
 01 sie 2015, 09:59
Remington,

uważasz, że sieć komórkowa sama powinna zgadnąć czy kient zrywa umowę za miesiąc czy wtedy kiedy ta umowa się skończy ? bo to co skopiowałeś daje możliwość samodzielnej interpretacji sieci i może skończyć umowę za miesiąc z karą
 #815209  autor: Remington
 01 sie 2015, 10:26
Jeżeli wypowiada umowę, to z okresem wypowiedzenia. Jeżeli chce rozwiązać umowę z końcem okresu umownego, to nie jest to wypowiedzenie lecz oświadczenie o nieprzedłużaniu umowy i powinno brzmieć nieco inaczej (np. Nie wyrażam zgody na przedłużenie umowy poza okres oznaczony.). Ćwiczyłem oba warianty wiele razy u operatorów telefonicznych i telewizjach.
 #815309  autor: iPlus
 02 sie 2015, 13:35
to wcale nie jest takie pewne, jeśli nie napisze że chodzi o koniec umowy to sieć może rozwiązać umowę w kolejnym miesiącu i przysłać karę do zapłaty za wcześniejsze zerwanie umowy