• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #810849  autor: Xy
 09 lip 2015, 08:59
Hej,
Kilka dni temu byłem w saloniku T-Mobile i poprosiłem o ofertę na przedłużenie umowy. Pani o aparycji legwana wydrukowała mi taryfy i cennik telefonów, coś mruknęła pod nosem i raczej mnie olała. Ale do rzeczy. Teraz płacę ~65 zł miesięcznie i w tym mam 500 minut, 60 minut do UE, 1 GB internetu i jeszcze jakieś nieistotne michałki, z których nie korzystam.
W nowej ofercie widzę, że za 60 zł (59,99) mam 600 minut tylko na komórkowce, a za nielimitowane połączenia na stacjonarne muszę dopłacić 6 zł miesięcznie. Poprzednie 60 minut do UE kosztuje teraz 18 złotych. Paczka internetowa także dużo droższa. W tabelce widzę, że mam 500 MB za free ale kolejne 500 już za 10 zł i kolejne 2 GB także za 10 zł.
Telefony: Zacząłem pisać wątek w JTW ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu bo telefony w wybranym przeze mnie abo (te 60 zł miesięcznie) są drogie, a wybór wybitnie mizerny. Np. Nokia Lumia 930 kosztuje tam 1200 zł. Obawiam się, że kupię ją taniej w zwyczajnym sklepie bez dwuletniej smyczy i śmieci od operatora w środku. Telefony za kwotę jednocyfrową lub akceptowalną przeze mnie są stare, słabe, przestarzałe i niewiele warte. Np. Samsung Solid, Xperia M2, Galaxy Xcover 3, Alcatel OT Idol 3 czy Galaxy A3. W zasadzie oko mogę zawiesić jedynie na Xperii T3, która jako tako wpada w moje wymagania (ale o tym będzie inny wątek).
I teraz powiedzcie mi cóż ja mam począć? Czy jest szansa na wyszarpanie lepszych warunków umowy? Mam tu na myśli nielimitowane rozmowy na komórki i stacjonarne, ze 2 GB Internetu i niższe ceny telefonów (przyznam, że Huawei Ascend P8 LTE wygląda na papierze fajnie, podobnie jak np. Xperia Z3 LTE). Te w nawiasie mają ceny czterocyfrowe i nie mogę sobie absolutnie pozwolić na jednorazowe wywalenie ponad 1100 zł na nową zabawkę. Kompletnie nie interesują mnie za to jakieś darmowe Deezery, Spotify, NaviExperty i inne granie na czekanie.
W sieci jestem 10 lat (wcześniej 3 lata w Tak Taku). Przygodę z abonamentem zacząłem w Erze w 2005 roku i od tamtej pory regularnie płacę im co miesiąc niemałe pieniądze. Dodatkowo nigdy nie zalegałem z płatnościami (zlecenie zapłaty). Jestem raczej niezłym klientem, który sam idzie do punktu sieci i chce z własnej woli dalej mieć u nich umowę. Przy T-M. trzyma mnie fakt, że umowa jest na firmę. No ale... Czy inna sieć da mi lepsze warunki przy przeniesieniu numeru do nich? Pod uwagę biorę Play i Orange. Interesowałaby mnie także umowa na 12 miesięcy, nie na 24.
Tyle, że ta oferta była taka pierwsza i wstępna. Może kolejna w innym punkcie będzie lepsza i atrakcyjniejsza? Bo nie ukrywam, że czuję się trochę zrobiony w konika. 10 lat i tak dramatycznie złe warunki do aneksu...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #810866  autor: Lightman
 09 lip 2015, 09:53
yyy... serio? chciałeś Lumię 930 albo P8 za złotówke przy abonamencie 60zł? Poziom absurdu na tym forum czasem mnie przeraża...
Co do abonamentu - jeśli chcesz się zatrzymać na kwocie 60zł brutto i firma jest jednoosobową działalnością gospodarczą to możesz podpisać umowę bez telefonu w ofercie Family SIMO Relax - 59,99zł brutto i masz wszystko w PL bez limitu i 3GB internetu. Ta sama opcja z telefonem kosztuje 79,99zł (ceny telefonów do sprawdzenia u legwana)
Abonamenty firmowe się nie kalkulują bo w najniższym (proFirma S z telefonem) to 73,39zł brutto i tylko 1 GB.
Telefon polecam zakupić poza siecią.

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile
 #810869  autor: Scorpion182
 09 lip 2015, 10:17
Przejdź do Orange na abonament 89,98, za przeniesienie dostaniesz 6 msc za darmo co daje średnio jakieś 67zł miesięcznie. Wszystko no limit 2gb neta i 400 min w Unii. Teraz mają chyba szalone dni więc ceny tel fajne np lg g3 za 9zł, htc m8s za 249zł itd.
 #810881  autor: Xy
 09 lip 2015, 12:01
Lightman pisze:yyy... serio? chciałeś Lumię 930 albo P8 za złotówke przy abonamencie 60zł? Poziom absurdu na tym forum czasem mnie przeraża...
Chciałbym Lumię 930 za cenę niższą niż cena w sklepie. Czy gdzieś napisałem, że "Chcę Lumię 930 za złotówkę"?

Scorpion182 pisze:Przejdź do Orange na abonament 89,98, za przeniesienie dostaniesz 6 msc za darmo co daje średnio jakieś 67zł miesięcznie. Wszystko no limit 2gb neta i 400 min w Unii. Teraz mają chyba szalone dni więc ceny tel fajne np lg g3 za 9zł, htc m8s za 249zł itd.
Łooo, niezłe. Warto się zainteresować :-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #811037  autor: Alkowski
 10 lip 2015, 00:00
Xy pisze:Hej,
Kilka dni temu byłem w saloniku T-Mobile i poprosiłem o ofertę na przedłużenie umowy. Pani o aparycji legwana wydrukowała mi taryfy i cennik telefonów, coś mruknęła pod nosem i raczej mnie olała. Ale do rzeczy. Teraz płacę ~65 zł miesięcznie i w tym mam 500 minut, 60 minut do UE, 1 GB internetu i jeszcze jakieś nieistotne michałki, z których nie korzystam.
W nowej ofercie widzę, że za 60 zł (59,99) mam 600 minut tylko na komórkowce, a za nielimitowane połączenia na stacjonarne muszę dopłacić 6 zł miesięcznie. Poprzednie 60 minut do UE kosztuje teraz 18 złotych. Paczka internetowa także dużo droższa. W tabelce widzę, że mam 500 MB za free ale kolejne 500 już za 10 zł i kolejne 2 GB także za 10 zł.
Telefony: Zacząłem pisać wątek w JTW ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu bo telefony w wybranym przeze mnie abo (te 60 zł miesięcznie) są drogie, a wybór wybitnie mizerny. Np. Nokia Lumia 930 kosztuje tam 1200 zł. Obawiam się, że kupię ją taniej w zwyczajnym sklepie bez dwuletniej smyczy i śmieci od operatora w środku. Telefony za kwotę jednocyfrową lub akceptowalną przeze mnie są stare, słabe, przestarzałe i niewiele warte. Np. Samsung Solid, Xperia M2, Galaxy Xcover 3, Alcatel OT Idol 3 czy Galaxy A3. W zasadzie oko mogę zawiesić jedynie na Xperii T3, która jako tako wpada w moje wymagania (ale o tym będzie inny wątek).
I teraz powiedzcie mi cóż ja mam począć? Czy jest szansa na wyszarpanie lepszych warunków umowy? Mam tu na myśli nielimitowane rozmowy na komórki i stacjonarne, ze 2 GB Internetu i niższe ceny telefonów (przyznam, że Huawei Ascend P8 LTE wygląda na papierze fajnie, podobnie jak np. Xperia Z3 LTE). Te w nawiasie mają ceny czterocyfrowe i nie mogę sobie absolutnie pozwolić na jednorazowe wywalenie ponad 1100 zł na nową zabawkę. Kompletnie nie interesują mnie za to jakieś darmowe Deezery, Spotify, NaviExperty i inne granie na czekanie.
W sieci jestem 10 lat (wcześniej 3 lata w Tak Taku). Przygodę z abonamentem zacząłem w Erze w 2005 roku i od tamtej pory regularnie płacę im co miesiąc niemałe pieniądze. Dodatkowo nigdy nie zalegałem z płatnościami (zlecenie zapłaty). Jestem raczej niezłym klientem, który sam idzie do punktu sieci i chce z własnej woli dalej mieć u nich umowę. Przy T-M. trzyma mnie fakt, że umowa jest na firmę. No ale... Czy inna sieć da mi lepsze warunki przy przeniesieniu numeru do nich? Pod uwagę biorę Play i Orange. Interesowałaby mnie także umowa na 12 miesięcy, nie na 24.
Tyle, że ta oferta była taka pierwsza i wstępna. Może kolejna w innym punkcie będzie lepsza i atrakcyjniejsza? Bo nie ukrywam, że czuję się trochę zrobiony w konika. 10 lat i tak dramatycznie złe warunki do aneksu...
1. Nie od wczoraj wiadomo , że salony mają najgorszą opcję na przedłużenie spośród dostępnych kanałów sprzedaży.
2. Staż w sieci też już nie ma znaczenia , poza tym trudno żeby operator miał dziękować Klientowi za to , że ten łaskawie opłaci faktury. Umowa to zwykła wymiana dóbr , płacisz tyle i tyle , a w zamian otrzymujesz to i to , zgadzasz się i podpisujesz umowę.
3. Prąd podejrzewam , że opłacasz od dłuższego czasu i elektrownia myślę , że za to promocji nie robi po kilkunastu latach stażu.
 #811053  autor: Xy
 10 lip 2015, 09:50
Alkowski pisze:1. Nie od wczoraj wiadomo , że salony mają najgorszą opcję na przedłużenie spośród dostępnych kanałów sprzedaży.
Pozostaje więc główny punkt T-Mobile w Lublinie. I zapewne tam się wybiorę...
Alkowski pisze:2. Staż w sieci też już nie ma znaczenia , poza tym trudno żeby operator miał dziękować Klientowi za to , że ten łaskawie opłaci faktury. Umowa to zwykła wymiana dóbr , płacisz tyle i tyle , a w zamian otrzymujesz to i to , zgadzasz się i podpisujesz umowę.
Jeżeli firma daje mi po 10 latach mniej niż inna firma na start to nie widzę większego sensu trzymać się kurczowo różowych ;-)
Alkowski pisze:3. Prąd podejrzewam , że opłacasz od dłuższego czasu i elektrownia myślę , że za to promocji nie robi po kilkunastu latach stażu.
Ależ oczywiście, że robi. Mogę nie zapłacić w terminie, mogę dostać przedłużenie, rozłożenie na raty, zapłacenie w kolejnym terminie dwóch rachunków na raz (bo np. przyjdzie faktura jak mnie nie będzie długo w domu). Oczywiście po informacji w energetyce. Jeżeli ktoś jest sumienny to firma idzie mu na rękę.

Ja na prawdę nie liczę na ofertę typu całkowity no-limit, 100 GB Internetu i Galaxy Note 4 za złotówkę, a to wszystko za 30 zeta miesięcznie. Chciałbym trochę więcej niż człowiek z ulicy tylko z racji przedłużenia umowy. A z tego, co widzę warunki z roku na rok są coraz podlejsze... Jak wspomniałem: Teraz mam za 65 zeta internet, minuty na komórkowce, stacjonarne i do UE jako jedno. A w nowej taryfie to wszystko jest podzielone i oddzielnie płatne co wychodzi sumarycznie o wiele drożej.

#811061  autor: Alkowski
 10 lip 2015, 10:55
O tym , że oferty dla nowych klientów są lepsze od tych standardowych na przedłużenie wiadome jest nie od wczoraj. Można to porównać do korzystania z obiektów sportowych , typu kluby fitness czy siłownia , gdzie na pierwsze kilka miesięcy otrzymuje się rabaty promocyjne , natomiast później kwota wraca do opłaty standardowej.

Zamiast marnować czas na chodzenie po punktach najlepiej napisać maila , że chce się to i to ( w oparciu o temat " T-M przedłużenie umowy " , poczekać na kontakt z suk i uzyskać satysfakcjonującą ofertę , a przy okazji mieć 14 dni na ewentualne przemyślenie sprawy.
 #811064  autor: munreiker
 10 lip 2015, 11:17
Alkowski pisze:Zamiast marnować czas na chodzenie po punktach najlepiej napisać maila , że chce się to i to ( w oparciu o temat " T-M przedłużenie umowy " , poczekać na kontakt z suk i uzyskać satysfakcjonującą ofertę , a przy okazji mieć 14 dni na ewentualne przemyślenie sprawy.
Dokładnie tak, szczególnie na dzień dzisiejszy chodzenie po salonach czy APS nie ma większego sensu dlatego że kilkaset punktów ma zostać zamkniętych do końca roku a ludzie tam pracujący olewają klienta. Tak jak napisałeś najlepsze wyjście to wysłanie e-maila i czekanie na odpowiedź.
Od siebie mogę jeszcze koledze polecić żeby zajrzał to wątku o przedłużeniu umowy w T-mobile i przestudiował go tam użytkownicy też wypowiadają się na temat przedłuzania umów na firmę.
 #811065  autor: munreiker
 10 lip 2015, 11:24
Xy pisze:

Jeżeli firma daje mi po 10 latach mniej niż inna firma na start to nie widzę większego sensu trzymać się kurczowo różowych ;-)

Ja na prawdę nie liczę na ofertę typu całkowity no-limit, 100 GB Internetu i Galaxy Note 4 za złotówkę, a to wszystko za 30 zeta miesięcznie. Chciałbym trochę więcej niż człowiek z ulicy tylko z racji przedłużenia umowy. A z tego, co widzę warunki z roku na rok są coraz podlejsze... Jak wspomniałem: Teraz mam za 65 zeta internet, minuty na komórkowce, stacjonarne i do UE jako jedno. A w nowej taryfie to wszystko jest podzielone i oddzielnie płatne co wychodzi sumarycznie o wiele drożej.
Jeżeli masz w innej firmie taniej to ja bym się nie zastanawiał i do niej przeszedł. I nie piszę tego złośliwie.

Czyli myślisz normalnie że nie chcesz nic za darmo ale oczekujesz odrobiny szacunku. Tak przynajmniej wnioskuję z Twojej wypowiedzi. Pamiętaj że oferta którą otrzymałeś w salonie jest ofertą standardową. W salonie też dostaniesz jakieś upusty lub dodatki ale nie takie jak w SUK. Zaglądnij do wątku o przedłużeniu umowy w T-Mobile a znajdziesz tam przynajmniej kilka informacji na temat ofert przedłużenia umowy na firmę.
 #811230  autor: mikkel
 11 lip 2015, 09:16
Scorpion182 pisze:Przejdź do Orange na abonament 89,98, za przeniesienie dostaniesz 6 msc za darmo co daje średnio jakieś 67zł miesięcznie. Wszystko no limit 2gb neta i 400 min w Unii. Teraz mają chyba szalone dni więc ceny tel fajne np lg g3 za 9zł, htc m8s za 249zł itd.
Podepnę się do tematu.
Jestem wstępnie zainteresowany ofertą orange, mam 2 abonamenty w TM do 9.12.
Czy te 6 miesięcy darmowe jest naliczane od momentu przeniesienia numeru czy od podpisania umowy? Jeśli skorzystam z tych darmowych miesięcy to zniżka 10zł z okazji posiadania 2 usług też będzie naliczana?
Mam ochotę na Z3compact ale on kosztuje 200zł * 2 =400zł. Jest opcja jeszcze zmniejszenia tej kwoty? Wiem absurd ale mimo wszystko. Chcę ten model TYLKO dlatego że jest stosunkowo mały i wyciska długie czasy bez ładowania. Oba te parametry są dla mnie priorytetowe. Nie chcę nosić patelni w spodniach.
 #811232  autor: Scorpion182
 11 lip 2015, 09:45
6msc jest od momentu podpisania, dostajesz numer tymczasowy i juz mozesz korzystac z oferty orange. W zaden sposob nie da rady zejsc z ceny przy nowej umowie, ewentualnie przy przedluzeniu. Przez strone nie da rady zamowic dwoch abonamentow jednoczesnie, musi byc odstep chyba 40 dni. Mozna by bylo ewentualnie sprobowac przez infolinie. I co najwazniejsze numer mozesz przeniesc najwczesniej 120dni przed koncem umowy, wiec jeszcze za wczesnie.
 #811353  autor: SACZI
 11 lip 2015, 22:08
Xy pisze: Jeżeli firma daje mi po 10 latach mniej niż inna firma na start to nie widzę większego sensu trzymać się kurczowo różowych ;-)
No i w czym problem ... ?
Uruchom excela, doprecyzuj swoje wymagania, przekalkuluj i odpowiedź masz na po kilkunastu minutach rozmyślań.

Ja też od 10 lat kurczowo się trzymałem ery/tm z 2 miesięczną przerwą na Playa, po której "wróciłem na kolanach" do ery. W maju tego roku przeniosłem się do Plusa i póki co jestem bardziej niż zadowolony.
Wystarczy sobie uświadomić, że jesteś jednym z 13 milionów klientów dowolnego operatora, czyli indywidualnie znaczysz dokładnie "nic.
Postępuj zatem egoistycznie. Wybieraj to co najlepsze jest TYLKO DLA CIEBIE.
Kryteria wyboru to już jest tylko Twoja sprawa.
 #811355  autor: goral2099
 11 lip 2015, 22:18
Xy: No co ty? Nie korzystasz z porównywarki telepolisowej? ;) A poważnie: chyba najlepiej zainteresować się ofertami bez sprzętu + 10 rat 0%, albo zapolować na pomarańczowe szalone dni.
 #811669  autor: Xy
 13 lip 2015, 20:55
Zadzwoniła do mnie pani i oznajmiła, że może mi zaoferować za 60 zł nielimitowane rozmowy na komórkowce i stacjonarne + nielimitowane smsy + 1 GB Internetu, a telefony w cenach niższych o 200 zł niż te, które dostałem w salonie.
Można wytargować coś więcej? ;-)