• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #808829  autor: Sławek
 26 cze 2015, 18:46
Wiem, że za opłatą można zmienić numer w trakcie trwania abonamentu.
Rozważam to + przekazanie abonamentu komuś z rodziny z racji, że wyjeżdżam za granicę.
Problem jest jednak inny. Niespecjalnie mam ochotę teraz podawać wszędzie nowy numer telefonu (banki, znajomi, różne firmy). Dlatego ciekawi mnie czy jest możliwość zachowania tego numeru abonamentowego w formie pre-paid (jakaś taryfa z aktywnością przez rok).
Przypuszczam, że będzie ciężko (taka polityka telekomów - płacz i płać), ale zapytać nie zaszkodzi.

Przeniesienie starego numeru do innego opa z zachowaniem abonamentu na nowym numerze też byłoby ok.
 #808847  autor: Remington
 26 cze 2015, 19:54
Próbowałem u nich takiego myku 1,5 roku temu, aby numer wydostać z Playa, a umowę dokończyć na nowym numerze. I odpowiedzieli, że nie ma opcji.

Zdecydowałem się ostatecznie na zapłacenie kary umownej. Policz na ile Ci się to opłaci.
 #808891  autor: Sławek
 26 cze 2015, 23:49
Nie opłaci się.

Mniej więcej tyle samo wychodzi za abonament.

Wcześniej miałem umowę na pół roku. A ostatnio niepotrzebnie się wkopałem w dwuletnią.
 #809203  autor: Sławek
 29 cze 2015, 10:58
A gdybym zgłosił u innego operatora chęć przeniesienia numeru i wtedy w Play, że chcę zachować abonament, ale zmieniam numer? :twisted:
 #809213  autor: Remington
 29 cze 2015, 11:19
Numer przeniesiesz, a w toku negocjacji zamiast kary dadzą Ci nowy abo na nowy numer. Ale to będzie nowe zobowiązanie, z nowym abonamentem, a nie kontynuacja tego starego. Właśnie taką mi złożyli propozycję - w efekcie wychodziła dużo drożej niż kara.
 #809368  autor: Sławek
 30 cze 2015, 00:06
Kazali Ci ten abonament brać w tej samej taryfie bez telefonu czy z telefonem?
dali w ogóle jakiś wybór? Bo to też jest opcja do przyjęcia ostatecznie (w końcu chodzi o to, żeby ktoś korzystał z abonamentu, a żebym ja uniknął kary :-) ).

Mógłbym wtedy powiedzieć, że ten abonament chcę na numer, który obecnie mam w pre-paid? ;>
 #809679  autor: Remington
 01 lip 2015, 22:58
Sławek pisze:Kazali Ci ten abonament brać w tej samej taryfie bez telefonu czy z telefonem?
dali w ogóle jakiś wybór?
U mnie był abo bez telefonu, więc propozycja byla bez telefonu. Ale coś nie wydaje mi się, aby przy umowie z telefonem, tę anulującą karę dali z drugim telefonem - zobowiązanie i nadpłacenie robisz bowiem na poczet tamtej kary, którą łaskawie anulowali.

Sławek pisze:Mógłbym wtedy powiedzieć, że ten abonament chcę na numer, który obecnie mam w pre-paid? ;>
Wątpię.
 #810000  autor: Sławek
 03 lip 2015, 15:28
Myślałem, że uda mi się przejść do tej nowej formuły rodzinnej, ale okazało się, że też nie mogę, mimo że abonament byłby wyższy. Co za bezsens!
W tej sytuacji pozostaje mi zrobić wspomniane przeniesienie. Umowę mogę dostać nową, ostatecznie z noym numerem mogę ją już komuś przekazać, a sam będę miał w pre-paid.

I nigdy już dłuższej umowy niż pół roku - tak do tej pory robiłem, a teraz się wpakowałem w dwa lata... bez sensu są tak długie umowy.