• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #807467  autor: Milord83
 20 cze 2015, 13:33
Szanowni Eksperci,

Ja i żona posiadamy łącznie dwa abonamenty, podpisane na osoby fizyczne w PLAY.
Umowy kończą się nam z końcem lipca. Mój ojciec prowadzi firmę i chcielibyśmy "podpiąć" się pod jego umowę z PLUSem. My mieszkamy w Małopolsce, ojciec w Kaliszu. Jak to zrobić, żeby miało ręce i nogi?
1. Jeżeli do przejścia potrzebna jest cesja to czy my możemy ją podpisać w Krakowie a ojciec w Kaliszu?
2. Czy przechodząc do "Firmy" to długość naszej umowy zostanie zachowana? Tzn. czy będziemy mogli z końcem lipca wziąć już nową umowę/telefony?
3. Czy jak już uda się przejść na "Firmę" w PLUSie to czy jako "klient firmowy" będziemy mogli przejść od razu do np. Orange i z nimi na te dwa numery podpisać nową umowę przy zachowaniu starych numerów?

Pomóżcie proszę, bo jestem totalnie w tych sprawach zielony.

Pozdrawiam,
Rafał
 #807468  autor: kamil1221
 20 cze 2015, 13:48
Milord83 pisze:1. Jeżeli do przejścia potrzebna jest cesja to czy my możemy ją podpisać w Krakowie a ojciec w Kaliszu?
Nie. Obie osoby muszą być w salonie by dokonać cesji (chyba że będzie posiadał upoważnienie notarialne).
Milord83 pisze:2. Czy przechodząc do "Firmy" to długość naszej umowy zostanie zachowana? Tzn. czy będziemy mogli z końcem lipca wziąć już nową umowę/telefony?
Dokonując cesji z osoby indywidualnej na firmę długość umowy zostaje bez zmian.
Milord83 pisze:3. Czy jak już uda się przejść na "Firmę" w PLUSie to czy jako "klient firmowy" będziemy mogli przejść od razu do np. Orange i z nimi na te dwa numery podpisać nową umowę przy zachowaniu starych numerów?
Yyyyyy??? Dokonujecie cesji w obrębie tego samego operatora w pierwszej kolejności Play-Play. Nic nie przenosicie do Plusa (no chyba że chcecie po cesji przenieść numer właśnie do Plusa z podpisaniem umowy). Jeśli o to chodzi - to nie, nie będziecie mogli dalej przenieść numer do Orange, bo będziecie mieć aktywną umowę w Plusie.
Jeśli waszym docelowym operatorem ma być Orange, dokonujecie cesji umowy w Play z indy. na firmę. Następnie po cesji przenosicie numer do Orange na firmę.
W każdym z tych wypadków po cesji wszystko trzeba będzie załatwiać z właścicielem firmy, lub na podstawie aktu notarialnego.

Opłaca wam się takie kombinowanie? Z każdą głupotą będziecie mieli problemy.
 #807492  autor: Milord83
 20 cze 2015, 16:25
Dziękuję bardzo kamil1221.
kamil1221 pisze:
Milord83 pisze:2. Czy przechodząc do "Firmy" to długość naszej umowy zostanie zachowana? Tzn. czy będziemy mogli z końcem lipca wziąć już nową umowę/telefony?
Dokonując cesji z osoby indywidualnej na firmę długość umowy zostaje bez zmian.
Czyli jak mam umowę do końca lipca to przechodząc na Firmę umowa będzie obowiązywała do końca lipca na tych samych warunkach, tak?
Jeżeli będę chciał zmienić warunki abonamentu to już będę mógł je negocjować będąc w Play dla Firm, tak?
Opłaca wam się takie kombinowanie? Z każdą głupotą będziecie mieli problemy.
Nie wiem, ale od dwóch miesięcy szukam i szukam i nic znaleźć nie mogę.
Jeżeli pasuje mi cena za abonament z minutami/smsami/internetem, który chcę to cena za telefon jest kosmiczna. Jak cena jest rozsądna za telefon to abonamenty kosmiczne:/
W Orange np. mogę wziąć Iphone 6 za 9,- przy abonamencie 129,-. Żony A3 przy dużo niższym abonamencie też kosztuje 9,-.

Masz jakieś inne propozycje? Coś przeoczyłem/robie źle?

Pozdrawiam
 #807585  autor: Milord83
 21 cze 2015, 15:08
Wiem, wiem... Jestem świadom "minusów". Z plusów jest to, że np. mój ojciec zmienia telefon co 12-16 miesięcy, bo tak często pojawiają się u niego przedstawiciele różnych operatorów. Kolejnym byłoby to, że płaciłbym fakturę netto.
Może Wy coś polecicie? Szukam dwóch abonamentów:
1. Bez limitu smsy i minuty, 0.5GB netu i telefon - Samsung A3 albo Iphone 5
2. J.w plus minimum 2GB netu i telefon - Z3 Compact albo Iphone 5/6, ze wskazaniem na Iphone 6.

Pozdrawiam
 #807590  autor: Dziedzic Pruski
 21 cze 2015, 16:05
Po co szukasz abonamentów na firmę?
Ja pozmieniałem wszystkie numery firmowe na prepaid i nie ma żadnego problemu. Za doładowania otrzymuję normalne faktury na dane firmy. Mam numery w Virgin, NJU, RBM i Klucz.

Używam: virginmobile.pl, klucz.net, nju.pl, happycall.pl, aero2.pl, RBM, alditalk.de, vipnet.hr, du.ae
Dawniej: Centertel, Era, Plus, Heyah, T-Mobile, Play
iPhone 6+128GB, iPhone 4, Nokia 6310 i 6230, HTC TD, iPad Air cellular