• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #802462  autor: KSI
 19 maja 2015, 18:30
Z uwagi na problemy w t-mobile z logowaniem do iboa oraz dodatkowe problemy z odczytaniem haseł jednorazowych niezbędnych do zalogowania (oferta na kartę taryfa free), postanowiłem poszukać czegoś innego dla dziadka. Okazuje się, że pobrano mu kasę z konta za jakieś smsy po 1 zł, niedawno doładowałem mu konto za 50 zł, jakieś dwa tygodnie temu a dziś komunikat, że konto jutro traci ważność? Bez sensu.

Ogólnie chodzi o to, żeby dziadek mógł dzwonić na komórki i czasami sporadycznie na stacjonarne. Wykorzystuje max 200 min., sporadycznie więcej. Najczęściej dzwoni do t-mobile. Nie wysyła żadnych sms/mms, nie korzysta z internetu, ma swój telefon. Ważna jest jakość rozmów/połączeń, która w t-mobile jest dobra. Warunkiem dodatkowym jest to, że w przypadku gdy przekroczy minuty z abo, mogłem podejrzeć historię połączeń bez potrzeby haseł jednorazowych przesyłanych na jego numer, skoro ma problemy z odczytaniem sms a ja nie zawsze jestem blisko.

W t-mobile jest nolimit za 29,99 umowa na 6 mies. ale myślę bardziej o nju mobile, tylko boję się, że jakoś rozmów będzie gorsza. W plusie mogą dać 200min. z umowa za 24 mies. za 19,99 zł - długa ta umowa.

Oferta na kartę - taki sam problem jak wyżej w t-mobile -problemy z kontrolą wydatków przez inna osobą.

Co poradzicie w tej sytuacji?
 #802464  autor: cyanoone
 19 maja 2015, 18:49
Ja bym proponował Nju na kartę + miesio 19. Wiem, że miało być abo, ale wyjdzie tak samo, a może nawet taniej. Doładowanie konta chyba jest prostsze niż opłacenie rachunku, prawda?
Ewentualnie jeśli sam jesteś w Nju (abo) to możesz dokupić drugi numer do swojej umowy za 9 zł. Ten drugi numer może korzystać ze wszystkiego co Ty. Jakość przetestujesz za pomocą startera z kiosku.

Jeśli jest możliwość odpalania z zewnątrz to RBM Energy będzie tańsze. Za 20 zł miesięcznie masz rozmowy komórkowe i stacjonarne bez limitu.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #802466  autor: KSI
 19 maja 2015, 18:54
cyanoone pisze:Doładowanie konta chyba jest prostsze niż opłacenie rachunku, prawda?
z banku internetowego niekoniecznie, prawie to samo. Oferta na kartę to brak podglądu wydatków, dlatego jestem za abo.
 #802471  autor: cyanoone
 19 maja 2015, 19:15
Jest podgląd wydatków. Doładowania można kupić trochę taniej. Promocje doładowań też robią swoje ;)

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #802474  autor: Sig
 19 maja 2015, 19:26
KSI pisze:
cyanoone pisze:Doładowanie konta chyba jest prostsze niż opłacenie rachunku, prawda?
z banku internetowego niekoniecznie, prawie to samo. Oferta na kartę to brak podglądu wydatków, dlatego jestem za abo.
Dlaczego brak podglądu wydatków? Przez internet można sprawdzić tak jak w abonamencie. Że nie przyjdzie na koniec okresu zestawienie? Teraz i tak za papierową fakturę chyba każdy każe sobie płacić ekstra. Ponadto mały detal... Przy abonamencie gdyby się załączyła jakaś subskrypcja Premium, czy przypadkowy internet, którego nie ma w ofercie, to są dodatkowe koszta, a w karcie nie zje więcej niż załadowane...

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #802487  autor: KSI
 19 maja 2015, 21:01
Sig pisze:Dlaczego brak podglądu wydatków?
Bo wiem jak to działa w T-mobile tj. albo nie można się zalogować do iboa albo sms z hasłem jednorazowym przychodzi smsem na nr tel., z którego korzysta dziadek i nie umie odczytać sms a mnie nie ma w pobliżu, więc nie poda mi przez telefon tego hasła, żebym mógł się zalogować i sprawdzić za to ewentualnie naliczono więcej. Faktura elektroniczna wystarczy jak najbardziej.

Dodam, że jest to największy problem w ofercie na kartę t-mobile plus to, że doliczono jakieś smsy po 1 zł i skrócono ważność konta do ok 2 tyg. po doładowaniu 50 zł (z banku).

Dzwoniłem na infolinię njumobile (rozmowa z konsultantem) i orange - jakość rozmów/połączeń jest gorsza niż w t-mobile, nie tylko ja to potwierdzam.
 #802532  autor: sucharrr
 20 maja 2015, 08:41
KSI a może T-mobile Jump Mix bez telefonu? Przy najniższej kwocie doładowania (25zł) dostajesz nielimitowane rozmowy do T-mobile i Heyah (a sam pisałeś, że dziadek dzwoni głównie do T), do tego każde zasilenie jest premiowane gratisowymi 50%. Czyli po doładowaniu mamy na koncie 37,5zł. Od tego trzeba odjąć 9,99 za no limit w sieci (u nich za wszystko trzeba dopłacać...). Pozostaje kwota, która w przybliżeniu da nam około 100min do innych sieci. No a dzięki blokadzie po wykorzystaniu środków z konta będziesz spokojny, że nic nie trzeba będzie dopłacać. Pozostaje tylko kwestia utrudnionego logowania do iBoa, ale w przypadku mixa przynajmniej dla mnie, miałoby to już mniejsze znaczenie.
 #802536  autor: Rysiob
 20 maja 2015, 09:06
Ja polecałbym nju na kartę. Konto ważne bezterminowo (pod warunkiem, że jest użytkowane), uruchamiasz usługę miesio 19 i za rozmowy do wszystkich sieci komórkowych nie wyda się więcej niż 19 zł. Podgląd billingów, konta itd. przez stronę internetową (czy aplikację) bezproblemowe.

Play MiniMax - no limit w sieci zawsze za darmo, rozmowy na stacjonarki + komórki maksymalnie 29 zł w danym miesiącu kalendarzowym. Przy doładowywaniu w promocjach (np. +70% na promocyjne konto), wychodzi dużo dużo taniej niż te wspomniane 29 zł, bo w 1. kolejności kasa schodzi z konta promo. Podgląd wszelkich informacji przez Play24 jest wzorowy i możesz generować pliki xls ze statystyką korzystania.

Ewentualnie Lycamobile - pakiet za 15 zł i masz 210 minut do wszystkich sieci (stawka za minutę wychodzi 7,2 gr), no limit w Lyca,
 #802544  autor: KSI
 20 maja 2015, 09:31
Rysiob podgląd billingów, konta itd. przez stronę internetową (czy aplikację) bezproblemowe.

Czy potrzebne są hasła jednorazowe wysyłane na numer (w tym przypadku dziadka), żeby się zalogować?
 #802591  autor: Morvius
 20 maja 2015, 12:40
Kiedy chcemy zacytować wybrany kawałek tekstu używamy opcji [quote][/quote] (ikonka żółtego dymku po prawo bez napisu "cytuj". Z napisem służy do cytowania całego wpisu użytkownika). To było po 1. Po 2 jeśli odnosimy się do wypowiedzi danego użytkownika, zamiast Re:Abo dla seniora bez tel. tylko 200 min wpiszcie po prostu imię danej osoby lub w tekście podajcie Nick oraz pogrubcie czcionkę. Można też Nick pogrubić oraz zmienić jego kolor. Piszę to abyście dalej pisali poprawnie wasze posty. Proszę to poprawić, dziękuję.
:smt006 Morvius

Klasyczny obserwator wątku.