• Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
    :?:
Dylematy przed zakupem? Nie wiesz na jaki model się zdecydować? Tutaj znajdziesz pomoc.
:?:
Regulamin forum: PRZECZYTAJ UWAŻNIE:

1) Zanim założysz nowy wątek, przejrzyj wcześniejsze tematy i/lub skorzystaj z wyszukiwarki w celu znalezienia podobnych tematów..!
2) Nowy temat zakładaj dopiero, jeżeli nie znalazłeś(-aś) odpowiedzi lub masz bardziej precyzyjne wymagania lub wiedza zawarta w podobnych tematach nie rozwiewa Twoich wątpliwości. W przeciwnym wypadku temat może zostać przesunięty do kosza..!
3) Tematy w stylu: "Co jest lepsze? Telefon A, czy B?" - zostaną przesunięte do kosza..!
Pamiętaj, że my pomagamy, ale nie wybieramy za ciebie telefonu!
Jeżeli wybrałeś już dwa modele, to z tych dwóch sam musisz zdecydować co kupujesz.

4) Zakładając temat należy dobrze nadać tytuł tematu, tak aby innym było prościej ocenić o czym on będzie.
5) W treści posta (nie w tytule tematu) należy podać jak najdokładniej następujące informacje:
- wymagania odnośnie telefonu
- preferencje odnośnie marki
- miejsce zakupu: nowy, używany, w sklepie, aukcjach, u operatora?
- kwota przeznaczona na zakup bądź plan taryfowy operatora
- wszystkie telefony brane pod uwagę na początku przez autora
- opcjonalnie: podać jaki telefon(/telefony) użytkownik miał wcześniej i czy był z niego zadowolony.
Czy zapoznałeś(-aś) się regulaminem działu ?
 #725453  autor: motov3
 15 cze 2014, 20:22
Witam,

W ostatnim czasie, powoli rozpoczalem poszukiwania nowego smartfona. Trafilem na dosc dobra oferte cenowa - promocyjnie 279zl (MediaMarkt) w mojej okolicy.

Telefunken TE1
http://www.telefunken.pl/produkt/smartf ... joy-te1/47

Mam natomiast jedna obawe, ktora nie daje mi spokoju. Mianowicie Ekran.
Posiada tylko 65k kolorow. To juz obecny GT540 ma ich 256k, a E52 (takze w moim posiadaniu) 16mln.

Czy mozecie z praktyki ocenic - jakie moga byc roznice ? Nasycenie kolorow (fotografie) ?
Czy roznice sa mocno widoczne zwlaszcza w porownaniu z 16mln kolorow na innych wyswietlaczach ?

Ps. Wydawalo mi sie ze taki typ wyswietlaczy juz dawno wypadl z produkcji, ale jak widac - mylilem sie.

Bede wdzieczny za informacje.

pozdrawiam :)

Obrazek

#725457  autor: KA
 15 cze 2014, 20:30
Masz 2 sprawy wykluczające się: Android i 512MB RAM - i po rozmowie.

#725458  autor: Maniiiek
 15 cze 2014, 20:32
Ekran jak ekran, ale ma tylko 512MB RAM oraz nie ma podanego modelu CPU. A mam pewne obawy, że to coś pokroju S4 Play - a ten jest dużo gorszy od wielu jednordzeniowych.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#725483  autor: motov3
 15 cze 2014, 22:06
Kolego, jak nie masz nic ciekawego do napisania - to NIE PISZ. Przeczytaj dokladnie topic, ktory mi podeslales (dla twojej informacji - nawet srednio inteligentny szympans najpierw uzywa szukajki) i odpowiedz mi - CZY znalazles tam odpowiedz na moje obawy ? Czytaj jakie pytanie zadaje a nie wklejasz na pałę pierwszego linka z searcha. Bez obrazy - ale naprawde umiem korzystac z narzedzi wyszukiwania na forum i gdybym znalazl czego szukam, nie dublowalbym tematu. Proste.

---> Chodzilo o jakosc wyswietlania przy 65k kolorow i czy sa duze rozbieznosci pomiedzy tym co ma, a tym co jest popularne na rynku :?

Maniiiek, co do RAM-u to tego sie nie boje. Wystarczy dobra optymalizacja. Ja akurat dosc rozsadnie uzywam tego systemu ;-) Na 256MB da sie nawet postawic ICS-a sportowanego, i korzystac. Wiec mysle ze w moim przypadku 512, spokojnie wystarczy. Co do procesora - szukalem wszedzie - nie znalazlem. Mozesz miec racje :| Maniiiek z drugiej strony nie oszukujmy sie jaka kasa za ten telefon - 279zl w promocji :lol:

Kolego KA - nie zgodze sie ze to wykluczajace. Jest sporo na rynku sprzetow z 512, baa nawet sam mam jednego z 256 (wiadomo stary model) a mimo to nic nie laguje, dzialaja wszystkie aplikacje przeze mnie uzywane. A znam osoby ktorym i HTC ONE laguje bo nie potrafia go obsluzyc. Tak wiec - Sorry, ale to dla mnie zaden argument. Swiadomosc uzytkowania = system bez syfu, bez lagow. Wszystko w temacie.

Panowie - caly czas pytanie podstawowe lezy :-D Jaka wg was bedzie roznica przy wyswietlaniu np zdjec przy tej ilosci kolorow w stosunku do np 16mln ? (czyli tzw popularity) na rynku ?

Obrazek

#725487  autor: Precelos
 15 cze 2014, 22:29
htc hd2 mial podobna ilosc kolorow

masz tu porownanie
http://www.upsidelearning.com/blog/wp-c ... 084182.jpg

ogolnie jak miales jakiegos starego palmtopa na windowsie to masz mnije wiecej rozeznanie odnosnie kolorow

Obrazek

#725488  autor: motov3
 15 cze 2014, 22:33
Ehh. Tego sie wlasnie obawialem. Dzieki Precelos :-)

Obrazek

#725493  autor: Precelos
 15 cze 2014, 22:47
motov3, wlacz w komputerze 16bit kolor to bedziesz mial porownanie idealne :)

tragedii nie ma, a cena jest dosc atrakcyjna

Obrazek

#725500  autor: motov3
 15 cze 2014, 23:01
Tylko wlasnie sie obawiam tego wyswietlacza. 65k. Niby cena dobra 280zl. Ale z drugiej strony 30 zl drozej mozna z Allegro juz kupic LG L7 II ktory bije we wszystkim tego Telefunkena. Pytanie czy za 279 oplaca sie ten telefon z 65k ekranem :-)

Obrazek

#725531  autor: Maniiiek
 16 cze 2014, 00:13
Ja bym tam nie ryzykował, że na S4 Play trafię. Lepiej dołóż nawet 100zł i kup coś, co będzie działać. Choćby tego L7 II

#725590  autor: motov3
 16 cze 2014, 11:54
Maniiiek pisze:Ja bym tam nie ryzykował, że na S4 Play trafię. Lepiej dołóż nawet 100zł i kup coś, co będzie działać. Choćby tego L7 II
Święta racja i chyba tak zrobie :-) Dzięki Panowie :-)

Obrazek

#740278  autor: Doran
 13 sie 2014, 19:30
A jak tam mam ten telefon już od dłuższego czasu i nic złego mi sie z nim nie dzieje. Dzwięk działa tak jak powinien, robi dobre zdjęcia i kreci fajne film. Ekran ma odpowiednie kolory i obudowa też jest całkiem całkiem. Jak na telefon za taka cene to nie ma co narzekać.,

#740290  autor: Maniiiek
 13 sie 2014, 19:58
@up pan archeolog?

#746030  autor: Thogeim
 03 wrz 2014, 18:38
Mam ten telefon od kilku dni, i w sumie nie mogę uwierzyć, że za 280 zł dostałem taki sprzęt. Fakt taktem, moja opinia może być "kaleczna" bo to mój pierwszy smartfon, więc jestem całkiem zatłoczony w tych ilościach funkcji i opcji które daje ten telefon, ale pierwsze co mi się rzuciło w oczy, to ekran który bardzo mi się spodobał, lepszy niż w moim laptopie <śmiech>, przykre ale prawdziwe. Żadnych pikseli nie widać, a tak się bałem że ekran HD minimum :D Co ciekawe, telefon rzeczywiście zasuwa jak szalony, żadnych przycięć, nieporozumień z użytkownikiem, działa tak jak iPhone co jest dla mnie szokiem totalnym. Niby fakt faktem, przed zakupem dużo czytałem o tej całej firmie telefunken, że niemiecka precyzja, niemiecka maszyna to działa, ale jakoś myślałem że to "jaja" bo przecież każdy prawie pisze że 512 MB ram to za mało dla androida - niespodzianka, bo jednak telefunken bardzo poważnie podchodzi do sprawy i komentarze były prawdziwe, potwierdzam szybkość, zasięg wifi. Dopiero testuje. Na pewno fani fotografii nie będą zadowoleni z aparatu, ten jest słaby ale ujdzie. Za to mamy przednią kamerkę i dualsim, jadę na aero2 i jest epicko :) Do tego 4 cale ekranu (większego telefonu raczej bym nie chciał bo już teraz boje się go obsługiwać jedną dłonią że wypadnie), nie wiem, może cała moja wypowiedź jest taka wesoła bo to mój pierwszy smartfon w życiu, w dodatku za 280 zł :D Ale naprawdę jestem pod bardzo wielkim wrażeniem, cholernie się bałem że będzie się zacinał i te sprawy, ale jest inaczej i jakoś tak uwierzyłem w te wszystkie opinie o tym modelu że np po 3 miesiącach ani razu się nie zaciął itp, niemieckie to jednak niemieckie. Tylko wstyd trochę pokazać komuś ten telefon, tzn podać markę bo śmeisznie brzmi, w dodatku od razu zajeżdża niemcami których nasz naród niezbyt toleruje :) Ale telefon wygląda i działa zacnie. Przysięgam że słynna książka telefoniczna otwiera się w niecałe pół sekundy od naciśnięcia. Dobra, koniec wychwalania hehe. Ale naprawdę, polecam telefunken :) Bardzo tanio, i ogromne możliwości. W dodatku internet za darmo bo aero2 można wpakować (dualsim) i dwa lata za friko net :) No i według opinii i komentarzy sporo jest "autorskich" funkcji typu że budzik dzwoni nawet gdy telefon jest wyłączony. Tego nie sprawdzałem, potestuje

#746252  autor: xxjanosik
 04 wrz 2014, 16:16
Chinol i tyle.

iPhone 15 Pro Max 256 GB Tytan Black - main
Motorola ROKR E1 White + Kingston 1GB - second.
iPhone 12 128GB - rezerwa
Apple <3

#749003  autor: paker
 15 wrz 2014, 13:18
Miałem go przez jakiś czas - potrzebowałem telefonu z dual sim w określonym budżecie i padło na tego telefunken-a. Działał poprawnie, nie zawieszał się, android został tak spreparowany aby obsługiwać dwie karty sim. Internet i generalnie aplikacje typu nawigacja też działały ok. Dla kogoś kto szuka telefonu do dzwonienia - będzie ok. Do każdego telefonu można by było o coś się przyczepić - cóż taka ludzka natura.

#754910  autor: arturmachnacki
 09 paź 2014, 16:17
Bardzo fajny telefon, tylko trzeba o niego trochę zadbać - no ale tak to jest ze smartfonami. DZiała płynnie, wyświetlacz wyraźny, duży (chociaż w intensywnym świetle słonecznym jest problem z odczytaniem zawartości ekranu, trzeba szukać cienia). Wykonanie stoi na przyzwoitym poziome, dual sim też spisuje się tak jak powinien. Za takie pieniądze jest to bardzo dobra opcja.
 #773956  autor: charlotte1991
 30 gru 2014, 15:27
Oj tam zaraz chinol. Nie znasz historii tej marki więc się nie udzielaj. Poza tym co za różnica gdzie jest produkowany? Najważniejsze by działał i miał dobre parametry. Mi ostatnio wpadł w oko najnowszy smartphon Telefunkena TS1 do robienia selfie. Kosztuje bardzo mało - 199 złotych a parametry ma naprawdę świetne. Widzieliście go już może?
 #800544  autor: birkut
 07 maja 2015, 18:31
uzytkuje go już 4 miesięce.
moja opinia - jest to mój pierwszy smartfon.
-jakość rozmów dobra - wyraznie slychac, nie ma problemow
-klawiatura bardzo wyrazna i duza - balem sie ze bedzie gorzej niz na qwerty, a jest zdecydowanie lepiej
- internet , głownie korzystam z wi-fi, i wszystko chodzi jak powinno, filmiki z youtube laduja sie szybko, na tle telefonow znajomych z pracy nie odstaje, a np od alcatela zdecydowanie lepszy
- wieszanie systemu, zaledwie kilka razy musialem resetowac
- wszystko funkcje otwieraja sie szybko i bez problemow
- wada jest ze niekiedy w kieszeni wybiera mi numer i dzwoni - przez co odswiezylem kilka znajomosci :P Chyba ze to moja wina.
- aparat i filmy spoko. nie mam porownania do topowych telefonow, ale mi w zupelnosci wystarczy. zamieszczane bezposredni na yt daja rade
- dual sim dziala jak powinien
- padly mi tylko sluchawki tzn mnie nie slychac jak mowie bo ja muzyke moge sluchac
-no i moje dziecko jest szczesliwe bo tatus nie chroni telefonu tylko smigaja bajki i jest wszechstronnie testowany bo wszystko to za <250zl w saturnie :D