• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

Czy Orange bedzię w 2006r. liderem ?

Tak, zasługuje na to
11
24%
Tak, mimo, że na to nie zasługuje
16
35%
Możliwe, ale wątpie
5
11%
Nie, Orange nie bedzie liderem
14
30%
 #79418  autor: patyk
 12 cze 2006, 20:17
Niespełna rok temu Idea zmieniłą nazwe na Orange ... Wzbudziło to wiele emocji ... Wszyscy liczyli na SUPER ExTRA wejście niewiarygodnie niskie ceny itd. Lecz dostaliśmy lekko odgrzaną oferte IDEI i na tym się skończyło ...

Okazało się jednak, że tylko nielicznym oferta Orange nie przypadłą do gustu. Okazuje się że Orange wysuwa sie na prowadzenie i już wkrótce może zostać liderem na rynku.

Dlaczego ? Przecież ich oferta to nic szczególnego a prepaid Orange GO to kompletna klapa :/ Era przebija ich zdecydowanie a mimo wszystko nie wzbudza takiego zainteresowania.

Ja tłumacze to sobie w ten sposób:

1.Reklama Orange jako zaufanego europejskiego operatora.

2.Nowe salony i miła obsługa.

3."Przyszłość jest jasna, przyszłość to ORANGE" - to hasło wbrew pozorom działa na wyobraźnie ludzi.

4.Brak zainteresowania abonentów - uważam że to najważniejszy powód - większość użytkowników nie patrzy na nowe promocje, pakiete itd. wiem to np. na przykłądzie mojej rodziny ich to po prostu nie interesuje dzwonią ile mogą i tyle nie interesują ich nowe oferty i zniżki

5. Jeszcze raz ZAUFANIE ! Orange na prawde wzbudza wilekie zaufanie wyglądem salonów, treścią reklam, renomą europejską.

Jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

Idea - Łączy z ludźmi !

#79445  autor: tomico
 12 cze 2006, 22:26
Według mnie Orange może nie przewyższa Ery ofertą dla klientów indywidualnych ale za to bije ją na głowę ofertą dla firm i dostępu do internetu. Era jeśli chodzi o te dwie rzeczy jest tak beznadziejn a że bardziej być nie może. Tylko na kartę i abonamenty dla indywidualnych jeszcze ma w miare. Niedługo orange ją wyprzedzi i bardzo dobrze.

#79447  autor: orB
 12 cze 2006, 22:34
Ta, lider, nie powiem czego. Niech lepiej odliczą te nieużywane prepaidy. :lol:

#79582  autor: D@rio
 13 cze 2006, 20:36
tomico pisze:Według mnie Orange może nie przewyższa Ery ofertą dla klientów indywidualnych ale za to bije ją na głowę ofertą dla firm i dostępu do internetu. Era jeśli chodzi o te dwie rzeczy jest tak beznadziejn a że bardziej być nie może. Tylko na kartę i abonamenty dla indywidualnych jeszcze ma w miare. Niedługo orange ją wyprzedzi i bardzo dobrze.
Lider oferty dla firm? Przepraszam, gdzie? w jakicha taryfach? Jak mi to udowodnisz że tak jest to 6cio pak Guiness'a jest Twój.

A swój drogą. Sukces leży tak naprawdę w ciemnocie narodu polskiego i idealnych działaniach marketingu Orange oraz że tak powiem "ładnym papierku/opakowaniu"....bo pod Nim kryję się już g**no, za przeproszeniem.

Obrazek

#79585  autor: patyk
 13 cze 2006, 20:41
D@rio pisze:A swój drogą. Sukces leży tak naprawdę w ciemnocie narodu polskiego i idealnych działaniach marketingu Orange oraz że tak powiem "ładnym papierku/opakowaniu"....bo pod Nim kryję się już g**no, za przeproszeniem.
Zgadzam się z tym w 100% !!!!!

Idea - Łączy z ludźmi !

#79661  autor: martins
 14 cze 2006, 09:19
Moim zdaniem ORANGE nie bedzie liderem ani w tym roku ani w zadnym innym.
Niedlugo powinnismy miec T-Mobile i moze Vodafone a wtedy raczej nici z ambitnych planow Orange. Ja osobiscie wolalbym zostac bez tel niz korzystac z uslug tej sieci. a juz napewno kolorowe salony mnie do tej firmy nie przekonaja. Mialem kiedys Abo w Idei. Co 3cia faktura byla reklamowana. Nie, Nie i jeszcze raz Nie. Takie moje zdanie na ten temat.
A mam kilkoro znajomych, ktorzy maja Abo w Orange, nie sa zadowoleni (choc zadowolonych 'tylko nie wiem z czego' tez nie brakuje) Po skonczonej umowie maja zamiar sie stlenic z tej sieci :-) ;)

#79662  autor: jahu
 14 cze 2006, 09:36
Stara zasada - nie zaluj na marketing - po takiej obrobce przyslowiowe g$#%$ ludzie kupia ;-)
Orange to wlasnie tylko kolorowe salony, koncert stinga i nic wiecej a dla mnie liczy sie oferta,ceny,jakosc swiadczonej uslugi a nie nazwa czy reklama...

#79675  autor: kallafior
 14 cze 2006, 10:56
martins pisze:A mam kilkoro znajomych, ktorzy maja Abo w Orange, nie sa zadowoleni (choc zadowolonych 'tylko nie wiem z czego' tez nie brakuje) Po skonczonej umowie maja zamiar sie stlenic z tej sieci
a ja mam paru znajomych, którzy są od samego początku w Ideii a teraz w Orange i nic ich złego nie spotkało, więc proszę nie sprowadzać wszystkiego do ogółu. Również ja jestem bardzo zadowolony ze współpracy z tą firmą i mam nadzieję, że tak pozostanie. Fakt Orange odwala niekiedy kiche, ale bywa. A z Vodafone i z T-Mobile bym się tak nie cieszył, bo może to wyglądać tak samo. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 14 cze 2006, 11:11 przez kallafior, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Obrazek

#79677  autor: tombzd74
 14 cze 2006, 11:09
Ja kilka lat temu bylem w erze al lipa musialem zerwac umowe, warunki byly malo korzystne. moim zdaniem Era zawsze slynela z bardzo dobrych aparatow ale oferte abonamentowa zawsze miala gorsza. Jesli chodzi o plusa to chyba w niej dobrze funkcjonuje oferta biznesowa, bo mam wielu znajomych ktorzy maja firmowe fony w plusie. Jesli chodzi o Orange to ich oferta jest dość dobra, jak na polski rynek. W tej chwili brakuje mi w orange nieskończony kapital minut. Taka oferta byla kiedys w idei za 2 zł nawet moj brat do dzis ma ja uruchomiona:). Telefony w Orange sa za drogi w porownaniu z konkurencja. Stawiam teze, że jesli orange obnizyla by ceny fonów, to byla by bezkonkurencyjna na naszym rynku.

#79679  autor: PiotrG-dz
 14 cze 2006, 11:27
Ludzie ciągną do salonów Orange ze względu na ich sielankowe reklamy oraz to że każdy abonent TPSA jest atakowany reklamami tej sieci. :P
 #79685  autor: adalis
 14 cze 2006, 11:53
patyk pisze: 4.Brak zainteresowania abonentów - uważam że to najważniejszy powód - większość użytkowników nie patrzy na nowe promocje, pakiete itd. wiem to np. na przykłądzie mojej rodziny ich to po prostu nie interesuje dzwonią ile mogą i tyle nie interesują ich nowe oferty i zniżki
też uważam że to jest ten jeden z głównych powodów pozycji orange w Polsce, jest mnóstwo ludzi których nie interesują ceny... ważne że można dzwonić...
Sam ostatnio rozmawiałem ze znajomym (oczywiście klientem orange) który nawet nie wiedział jaki ma plan taryfowy :/

#79687  autor: martins
 14 cze 2006, 12:25
kallafior pisze:
martins pisze:A mam kilkoro znajomych, ktorzy maja Abo w Orange, nie sa zadowoleni (choc zadowolonych 'tylko nie wiem z czego' tez nie brakuje) Po skonczonej umowie maja zamiar sie stlenic z tej sieci
a ja mam paru znajomych, którzy są od samego początku w Ideii a teraz w Orange i nic ich złego nie spotkało, więc proszę nie sprowadzać wszystkiego do ogółu. Również ja jestem bardzo zadowolony ze współpracy z tą firmą i mam nadzieję, że tak pozostanie. Fakt Orange odwala niekiedy kiche, ale bywa. A z Vodafone i z T-Mobile bym się tak nie cieszył, bo może to wyglądać tak samo. Pozdrawiam
Prosze Pana, nie sprowadzam wszystkiego do ogolu. Napisalem przeciez ze zadowlonych tez nie brakuje. Wypowiedzialem tylko swoje zdanie kierujac sie rowniez zdaniem niezadowolonych znajomych korzystajacych z orange, ktorzy zaluja podpisania 2 letniej umowy z orange. Czyzby tez ulegli pieknym kolorowym reklamom? ;)

A ukrywac tez nie musze, ze Orange ma bardzo slaba oferte, nawet dziecko to wie.

#79692  autor: kallafior
 14 cze 2006, 13:08
martins pisze:A ukrywac tez nie musze, ze Orange ma bardzo slaba oferte, nawet dziecko to wie
Jaki ja tam pan :P A tutaj także się nie zgadzam. Widziałeś post wyżej, że kolega nie był zadowolony z oferty Ery ani Plusa a znalazł się w Orange. Każdy coś gdzieś znajdzie dobrego dla siebie. Są ludzie, którym to odpowiada i zawsze się znajdą ludzie, którzy narzekają. Jesteśmy wolnymi ludźmi, więc nikt nas nie zmusza do podpisywania. Ja na reklamy nie patrzę tylko biorę pod uwagę usługi jakie proponuje dany operator. Mam wielu znajomych (i dziewczynę co najważniejsze) w Orange i ta oferta mi najbardziej pasuje:) Rozumiem, że każdy ma swoje zdanie... ale nic nie poradzę, że po ziemi polskiej chodzi mnóstwo "pustaków" co za namową reklamy podpiszą wszystko :smt005 Pozdrawiam Cię

Obrazek
Obrazek

#79693  autor: martins
 14 cze 2006, 13:13
No tak, wiekszosc wybiera z glowa. To racja. Co nie zmeina faktu ze wielu ludzi ulega jednak reklamom. :) :)

No, ale kazdy ma swoje zdanie. Tak samo jak Ja i Pan... tzn Ty :smt006

#79698  autor: WitekT
 14 cze 2006, 13:59
Wydaje mi się, że wszystkie 5 punktów wymienionych przez patyka ma na to wpływ. My tu jesteśmy zboczeńcami komórkowymi i wszystko wiemy o telefonii i ofertach - ale takich jak my nie ma dużo. Większość klientów patrzy na telekomy z perspektywy ogólnego wizerunku kreowanego w mediach (tv, prasa), a nie faktycznej oferty. Zdziwilibyście się ile osób jeszcze korzysta ze starych ofert prepaid (np. pierwszej taryfy POP) - bo nie wiedzą, że są nowe, lepsze, tańsze. ;) Nie pytajcie mnie dokładnie ile - wiem, że całkiem sporo i to u każdego operatora.

#79699  autor: martins
 14 cze 2006, 14:08
WitekT pisze:Wydaje mi się, że wszystkie 5 punktów wymienionych przez patyka ma na to wpływ. My tu jesteśmy zboczeńcami komórkowymi i wszystko wiemy o telefonii i ofertach - ale takich jak my nie ma dużo. Większość klientów patrzy na telekomy z perspektywy ogólnego wizerunku kreowanego w mediach (tv, prasa), a nie faktycznej oferty. Zdziwilibyście się ile osób jeszcze korzysta ze starych ofert prepaid (np. pierwszej taryfy POP) - bo nie wiedzą, że są nowe, lepsze, tańsze. ;) Nie pytajcie mnie dokładnie ile - wiem, że całkiem sporo i to u każdego operatora.
Mam w pracy kolezanke, ktora korzystala do niedawna z popa i jednej z najstarszych taryf. I za nic nie chciala sie namowic na zmiane taryfy, twierdzac ze ma bardzo dobra :) hehe, w koncu udalo mi sie ja namowic na zmiane i korzysta z orange go. Przynajmniej smsow wiecej teraz pisze, bo juz nie kosztuja cos tam kolo 75 groszy. Wiec masz calkowita racje.

#79819  autor: Kaczy
 14 cze 2006, 23:49
WitekT pisze: Zdziwilibyście się ile osób jeszcze korzysta ze starych ofert prepaid (np. pierwszej taryfy POP) - bo nie wiedzą, że są nowe, lepsze, tańsze. ;)
Lol- dziś rozmawiałem z koleżanką, która chce przejść do nowego opa.
Powidziała mi, że płaci za minutę 1,72- nie zmieniła taryfy od 4 lat.

...::: Made for loneliness :::...

#79847  autor: Bobb
 15 cze 2006, 11:04
Fajnie maja tacy ludzie. Powinna sie zastanowic nad nowa taryfa, nie koniecznie musi siec zmieniac :D Alez kase na takich ludziach operatorzy kroja :D

Allways look at the bright side of life :D

Najlepsze TAPETY w sieci www.tapetki.bo.pl

#79850  autor: grobelas
 15 cze 2006, 11:39
A ja na ORANGE nie mogę nic złego powiedzieć. Jestem w tej sieci od 18 miesiecy i od 6 miesięcy korzystam z Twojego Planu. Co miesiąc płacę 70 zł. abonamentu (1 darmowy nr., wieczory i weekendy darmowe-Orange i stacjonarne, 25 zł. Wszyscy i na wszystko). Bardzo dużo rozmawiam przez telefon i to głównie z nr stacjonarnymi jak i z tym jednym w sieci Orange. Miesięcznie wychodzi średnio 5000-6000 minut. Wysyłam także zdjęcia na skrzynki mailowe, ale to tylko wieczorami i w weekendy-czyli dodatkowo nie płacę za to. Wiem, że sieć Orange zmieniła troszkę ofertę, a mianowicie wprowadziła limity, które jednak mnie nie dotyczą :-). Do tej wcześniejszej oferty, którą wybrałem, nie przekonały mnie media-reklamy, czy wizerunek całej tej firmy. Wcześniej wszystko dokładnie przeanalizowałem i stwierdziłem, że to oferta dla mnie. Nie zapominajcie, że tacy, którzy wcześniej wszystko dokładnie kalkulują, także są w gronie abonentów Orange. Nie przeszedłbym do żadnej innej sieci, gdyż nie ma tam lepszej oferty. Jeżeli chodzi o obsługę, to jestem z niej bardzo zadowolony i zawsze jak chciałem coś załatwić, czy się zapytać, to dzwoniąc pod *100 długo nigdy nie czekałem i zawsze udzielano mi prawidłowej informacji. Problemów z fakturami nigdy nie miałem. Pozdrawiam
P.S JESTEM ZA ORANGE :-) (przed wprowadzeniem limitów)

#79863  autor: Jedi
 15 cze 2006, 12:37
martins pisze: Niedlugo powinnismy miec T-Mobile i moze Vodafone a wtedy raczej nici z ambitnych planow Orange. J
Coście się uwzięli na to Vodafone? Przecież już wiadomo, że go nie będzie, bo nie będzie miał większości akcji, a akcjonariuszem większościowym niedługo staną się spólki kontrolowane przez skarb państwa.