• Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert prepaid i mix operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale omawiamy oferty:
- PREPAID,
- MIX,
- SUBSKRYPCJE.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #785363  autor: ChuckyCiechanow
 17 lut 2015, 20:39
Zgodnie z Ustawa która weszła w życie 16 listopada 2012 r. o zmianie ustawy ? Prawo telekomunikacyjne oraz niektórych innych ustaw.

oraz (art. 1 pkt 50) ważnym od 22 czerwca 2013r.

?Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych świadczący usługę dostępu do sieci Internet w ruchomej publicznej sieci telekomunikacyjnej jest obowiązany do oferowania pakietów transmisji danych oraz do natychmiastowego nieodpłatnego informowania abonenta o przekroczeniu przez abonenta limitu transmisji danych w ramach wybranego przez abonenta pakietu?

Play podobno te prawo nie obowiązuje:
Odnosząc się do przesłanej korespondencji, wyjaśniam, że firma Play nie ma obowiązku informowania o wykorzystaniu transferu. Niestety nie napisał Pan źródła wysłanego przepisu, jednak po konsultacji z ekspertem ustaliłem, że nie mamy obowiązku prawnego informowania klientów o wykorzystaniu pakietu. Jest obowiązkiem abonentów pilnowaniem użycia transferu.
 #785374  autor: bazooka
 17 lut 2015, 21:05
Moim zdaniem wystarczyło by postraszyć UKE oraz nagłośnieniem sprawy w mediach...
"mam znajomego dziennikarza, chętnie zainteresuje się sprawą..." :D

Aha i grzecznie poproś o dane osobowe "eksperta"...wymaga tego biegły w UKE :)
 #785381  autor: ChuckyCiechanow
 17 lut 2015, 21:27
druga odpowiedź potwierdza pierwszą
Z racji braku możliwości kontaktu z Panem informuję, że zgodnie z przesłaną wcześniej odpowiedzią informuję, że firma Play nie ma obowiązku informowania o wykorzystanym transferze danych. Jednakże w ramach pro-klienckiej współpracy w dniu dzisiejszym doładowuję Pana konto promocyjne kwota 5 złotych które może Pan wykorzystać na połączenia i SMS do wszystkich krajowych operatorów.
W przeszłości dwukrotnie zgłaszałem i uznawali pozytywnie.
 #785393  autor: Blank
 17 lut 2015, 22:45
DoDupni są (byli dowcipni, ale przeszli na nowy poziom).
Tak, jak ci się chce, to moim zdaniem, zgłoś do UKE.

Ten ekspert mnie rozbroił. Ciekawe, czy konsultant sie w ogóle z kims konsultował (jeśli tak, to współczuję, że trafil na jeszcze głupszego od siebie).
Choć przypuszczam, że ten ekspert to jego przyjaciel. Wyimaginowany oczywiscie.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #785400  autor: manyaky
 17 lut 2015, 23:23
Jeśli Cię 5zł zadowala i pokrywa ewentualne straty, to ok. Inaczej zacytuj i poproś o więcej w odwołaniu od zgłoszenia, a najlepiej drogą reklamacyjną.

Nie znoszę tego tekstu o postawie proklienckiej. Tak jakby robili łaskę z obowiązku. Już nieraz go słyszałem, po czym jednak okazywało się (po odwołaniu/info z backoffice po interwencji UKE), że trzeba było od razu przyznać rekompensatę, a nie się droczyć. Niestety teraz brak mi czasu na to łapu-capu z nimi. ;(
 #785422  autor: bazooka
 18 lut 2015, 07:00
Tak mnie naszło jeszcze na myśl czy w podanym tematycznym przykładzie o braku powiadomienia o zakończonym pakiecie internetowym nie było tak, że sesja nie została jeszcze zakończona, podsumowana :?: Jeśli chciałeś otrzymać info przed tym stanem to moim zdaniem może wszystko wyglądać zupełnie inaczej.
 #785428  autor: LOOPO
 18 lut 2015, 08:17
Ja w Orange (taryfa OFnK) otrzymałem smsa o skończonym pakiecie mimo że cały czas był pobierany duży plik. Niewiele mi to pomogło ale zachowali się właściwie.
Myślę, że Playowi w tym przypadku należy się skarga do UKE a chociażby tak pro publico bono.
 #785468  autor: luk47
 18 lut 2015, 12:33
W regulaminie MiniMax jest zapis, że informują na 5 MB przed skończonym pakietem. Tutaj też powstaje ciekawa sytuacja, bo wg. zacytowanego prawa powinni informować także po przekroczeniu limitu :wink:
 #787109  autor: mkkot
 24 lut 2015, 22:35
Kiedyś był taki monit USSD, pojawiał się kilkakrotnie. Mam wrażenie, że to nadal działa, ale dawno nie przekroczyłem pakietu. Jesteś pewien, że nie masz niczego poblokowane?
 #787111  autor: bazooka
 24 lut 2015, 22:41
@up - a nie uważasz, że wystarczy odpowiedź konsultanta (cytowane wcześniej) by móc uznać, że Play się do takiej konieczności informowania, zwyczajnie nie poczuwa :?:
 #793039  autor: Blank
 28 mar 2015, 20:41
No to zrobiłeś "biednemu" konsultantowi psikus :D

ciekawe jak by z tego wybrnęło Orange, które wysyła takie wiadomości w ciągu 15 minut od rozłączenia sesji ;)

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #793060  autor: bazooka
 29 mar 2015, 07:29
@up - no ciekawe, nawiązała się już taka dyskusja, zechciej się podzielić info, którego ja nie znam - czy w obliczu zbliżającego się końca pakietu wysyłane jest wcześniej jakieś info - ja się do tych granic końcowych nie zbliżam :)
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... 59#p793059