• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #779271  autor: Veveline
 20 sty 2015, 07:53
Witam. Wczoraj otrzymałam w prezencie Prestigio 3450. Nie jestem osobą w podeszłym wieku :), mam ponad 20 lat i nie oczekuję jakiegoś super smartfona, powiem nawet, że byłam mile zaskoczona działaniem, funkcjami oraz wyglądem tego smartfona jak na taką cenę.

Jednak mam z nim kilka problemów:

1. aparat dał się ustawić jedynie na 4Mpix, mimo iż na opakowaniu i na telefonie widnieje informacja, że posiada on aparat 8Mpix

2. wyłączyłam wszystkie dźwięki oraz wibracji jeśli chodzi o dotyk a mimo to podczas pisania smsów wibracja nadal jest czynna, czy i jak można tą wibrację wyłączyć?

3. nie wiem w jaki sposób przesłać zrobione zdjęcie na kartę sd

4. czy można utworzyć ikonkę szybkiego włączania trybu cichego?

Czy ktoś ma może także taki telefon i wie, w jaki sposób rozwiązać te problemy?
Bardzo proszę o pomoc!
 #779278  autor: Niezgodna7
 20 sty 2015, 09:33
2.
Podczas pisania sms, na klawiaturce jest ikona ustawień. Wejdź w nią, odszukaj wibrację i odptaszkuj ją.
3. Znajdź aplikację File menager.
Odszukaj katalog z fotkami lub walnij bezpośrednio w ,,images" - wtedy kopiujesz, wklejasz, itp.
4.
Przejrzyj widgety. Może producent dodał taką aplikację.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #779283  autor: Xy
 20 sty 2015, 10:19
1. Zobacz w ustawieniach (dotknij na obudowie przycisku po przeciwnej stronie strzałki 'wstecz') czy są proporcje 16:9 i 4:3. Zazwyczaj panoramiczne są wykonywanie z użyciem mniejszej ilości pikseli. Ustaw na 4:3 i powinno być 8 Mpix.

2. Jak kolega wyżej: Ustawienia wiadomości. Tam to powinno być.

3. A one nie zapisują się automatycznie na MicroSD? Zainstaluj sobie jakiegoś QuickPica i po odpaleniu zdjęcia powinna być możliwość przeniesienia go na kartę.

4. Zależy od producenta. Sony i Samsung dają takie coś. Widżet pozwalający szybko wyłączyć dźwięk jednym dotknięciem.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #779384  autor: Veveline
 20 sty 2015, 16:46
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. "Odptaszkowanie" wibracji nie pomogło, nie wiem co jest :( Widgeta do cichego dźwięku też nie ma :( A aparat proporcji nie ma, tylko jakieś ISO. Nie zapisuje na microSD a niestety jak podłączam tel pod USB to nie widać ich w żadnym folderu prócz tych wrzuconych przez producenta. Może ja mam jakiś pechowy model?
 #779394  autor: Xy
 20 sty 2015, 17:20
Tak to jest jak się kupuje chińczyka ;-)
Odznacz wibracje w ustawieniach telefonu w zakładce "dźwięki" czy jakoś tak. Może tam pomoże?
Widżetu na pewno nie ma? Przytrzymaj dłużej ekran, wybierz "widgety" i poszukaj czy nie ma tam czegoś jak "przełączanie stanu" albo jakaś ikonka z głośnikiem czy coś takiego.
W aparacie jakie masz opcje? Tylko ISO? Nie ma nic pod tytułem "Format obrazu" lub podobne? Jak możesz wymień wszystkie. A tam, gdzie masz ustawianie rozdzielczości jakie są podane warianty Mpixów?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71
 #779435  autor: Niezgodna7
 20 sty 2015, 19:58
Kupienie chińczyka nie ma nic do rzeczy - widocznie jest ciut inaczej rozplanowane.
Przytrzymanie na głównej może nic nie dać, bo np. Ja mam: gallery, live wallp., i wallpapers.
I nic więcej po dotknięciu ekranu
:- D
Jeszcze kliknij power na kilka sekund - menu się pojawia?

#779528  autor: Xy
 21 sty 2015, 08:41
Veveline pisze:Nic nie pojawia się. Postanowiłam sprzedać telefon. Może po prostu jestem za stara na taki gadżet.
Oj pitolisz od rzeczy ;) Masz kolegę, koleżankę, kogokolwiek, kto może Ci pomóc na miejscu? Założę się, że to, o czym piszesz da się zrobić. Tylko po prostu dostęp do funkcji może być inny niż my piszemy. Pamiętaj, kto pyta nie błądzi. Zawsze możesz pójść nawet do jakiegoś punktu GSM typu komis, serwis i zapytać się o sprawy, które wymieniłaś wyżej. Ja swego czasu polazłem do głównej siedziby Ery w Lublinie bo nie umiałem skonfigurować poczty w SE K700i. I pan bez problemu pomógł mi wszystko ustawić.

#779536  autor: Niezgodna7
 21 sty 2015, 09:12
No tak, ale nie każdy ma dużą tolerancję nerwową do takich rzeczy...

#779548  autor: lee
 21 sty 2015, 09:55
Faktycznie w specyfikacji tego telefonu jest tylny aparat 8mpx niemniej moze to byc podana wartosc juz po interpolacji czyli rzeczywista wartosc matrycy jest mniejsza co nie zmienia faktu iz w opcji powinna byc opcja 8mpx. Wyprobuj inna aplikacje do aparatu open camera (w repozytoriach fdroid) lub camera fv5

512mb ramu coz troche malo ale musi wystarczyc ;)

Co do dzwiekow to przeciez w kk sa profile dzwieku

I na koniec moze jest jakas aktualizacja softu??
 #780112  autor: Veveline
 23 sty 2015, 20:15
Inne aplikacje też pokazywały 4M. Myślałam nad przeinstalowaniem na Jelly Bean. Znajoma ma i nie ma problemów, też na Prestigio 3450. Tel jest na aukcji, więc czekam.