• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #776960  autor: chucky
 10 sty 2015, 20:58
Cześć. Od 6 lat jestem abonentem w Play. Z końcem grudnia skończyła mi się umowa terminowa. O dziwo, nikt z Play'a do tej pory nawet nie raczył zadzwonić z ofertą przedłużeniową.

W każdym razie dwa lata temu podpisałem umowę na abonament LongPlay II 29 z Internetem 1GB oraz telefonem. Miesięczny rachunek to 45zł. Złotówki są wymienialne na SMSy oraz minuty do wszystkich sieci (155 minut).
To co mam obecnie w zupełności mi wystarcza i chętnie przedłużyłbym dokładnie tą umowę, jednak za niższą kwotę. W związku z tym, że Play jednak nie wyraża zainteresowania, zastanawiam się czy możecie polecić jakąś ciekawą alternatywę pośród innych operatorów?

Aha, szukam abonamentu - mam awersję do ofert pre-paid. Oferty z telefonem też niezbyt mnie interesują, chyba, że będzie jakaś niezła z Sony Z3 Compact (lub ciekawą, niewielką alternatywą).

Z góry dziękuję za pomoc.
 #776964  autor: data17
 10 sty 2015, 21:29
nju mobile 2gb neta no limi rozmowy i sms za 39zl
red bull mobile tez 39zl

chociaz nie wiem czemu odrzucac prepaid skoro w virgin za 100minut no limit sms i 2gb placisz 19zł wiec po prostu szkoda dawac wiecej kasy jak nie bedziesz wydzwaniac tyle.

ew z1c w orange abo 89.9 za 1zl i pol roku za darmo albo czekac na kod znizkowy -30% i wtedy placic 63zl.
 #776980  autor: chucky
 10 sty 2015, 22:33
data17 pisze:nju mobile 2gb neta no limi rozmowy i sms za 39zl
red bull mobile tez 39zl

chociaz nie wiem czemu odrzucac prepaid skoro w virgin za 100minut no limit sms i 2gb placisz 19zł wiec po prostu szkoda dawac wiecej kasy jak nie bedziesz wydzwaniac tyle.

ew z1c w orange abo 89.9 za 1zl i pol roku za darmo albo czekac na kod znizkowy -30% i wtedy placic 63zl.
Odnośnie NJU i RBM mam mieszane uczucia. Czytałem negatywne opinie odnośnie zasięgu oraz jakości rozmów. Dodatkowo, zależy mi na bezpłatnym krajowym roamingu danych - co akurat jest na plus w Play'u.
Jeśli chodzi o pre-paid, to tak jak pisałem, nie biorę tego pod uwagę.
Proponowany abonament w Orange jest zdecydowanie za duży. Akceptuję nie więcej niż to co płacę obecnie.
 #776994  autor: data17
 10 sty 2015, 23:42
a 63zl za telefon warty 1400zl ze niby drogo to bez komentarza zostawie.

jakos rozmow i zasieg zalezy od odleglosci rozmawiajacego od nadajnika a nie od sieci,
takie negatywne komentarze to mozna by znalesc niezaleznie od tego czy jest sie w play, t-mobile,orange plusie czy w dziewicy.
 #777023  autor: SACZI
 11 sty 2015, 09:21
chucky pisze:
data17 pisze:nju mobile 2gb neta no limi rozmowy i sms za 39zl
red bull mobile tez 39zl

Odnośnie NJU i RBM mam mieszane uczucia. Czytałem negatywne opinie odnośnie zasięgu oraz jakości rozmów. Dodatkowo, zależy mi na bezpłatnym krajowym roamingu danych - co akurat jest na plus w Play'u.
Jeśli chodzi o pre-paid, to tak jak pisałem, nie biorę tego pod uwagę.
Proponowany abonament w Orange jest zdecydowanie za duży. Akceptuję nie więcej niż to co płacę obecnie.
Odezwij się na prv.
Zaproponuję Ci rozwiązanie, gdzie operator Tobie będzie płacił za korzystanie z jego usług.
 #777026  autor: adik
 11 sty 2015, 09:39
sam jestem ciekawe który operator jest taki łaskawy ?

http://www.speedtest.net/my-result/4142279769
 #777031  autor: Niezgodna7
 11 sty 2015, 10:12
Orange jest łaskawy - ja im płacę w zł, a Oni mi płacą w minutach
;- )

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #777036  autor: chucky
 11 sty 2015, 10:28
Rozumiem ironię, nie rozumiem dlaczego.

Wniosek pierwszy: Domyślam się w takim razie, że podobnego pakietu jaki mam obecnie nie znajdę w Plusie, T-Mobile ani Orange?
Wniosek drugi: Aż tak w przeciągu dwóch lat od podpisania mojej ostatniej umowy skoczyły ceny?
data17 pisze:a 63zl za telefon warty 1400zl ze niby drogo to bez komentarza zostawie.
Z całym szacunkiem, ale nie napisałem, że suma dwuletniego abonamentu plus telefon w tym przypadku to drogo. Po prostu nie chcę stałego zobowiązania na kwotę większą niż 45 zł. Telefony po prostu kupuję poza siecią za gotówkę, nie muszę się wspierać ratami.
To jest telefon, którego używam sporadycznie prywatnie. Stąd zależy mi na niewielkim abonamencie. Mam drugi telefon służbowy bez limitów.
 #777043  autor: SACZI
 11 sty 2015, 11:26
chucky pisze:Rozumiem ironię, nie rozumiem dlaczego...
Bo Twój post odebrałem tak, że w 20PLN abo, chcesz no limit na wszystki iP za 1PLN ...

chucky pisze:Rozumiem ironię, nie rozumiem dlaczego.

Wniosek pierwszy: Domyślam się w takim razie, że podobnego pakietu jaki mam obecnie nie znajdę w Plusie, T-Mobile ani Orange?
Wniosek drugi: Aż tak w przeciągu dwóch lat od podpisania mojej ostatniej umowy skoczyły ceny?

... nie chcę stałego zobowiązania na kwotę większą niż 45 zł. Telefony po prostu kupuję poza siecią za gotówkę, nie muszę się wspierać ratami.
To jest telefon, którego używam sporadycznie prywatnie. Stąd zależy mi na niewielkim abonamencie. Mam drugi telefon służbowy bez limitów.
W cenie do 50PLN nie ma teraz ciekawych ofert typu no limit + 1-2GB na dane. Nawet bez telefonu.
Ciekawe oferty zaczynają się od około 80-100 PLN i więcej - równamy się do Europy (25-30?).
Proponowane Nju, czy RBM to najtańsze z ciekawych ofert.
NJU to marka Orange, RBM to Play.
Skoro mało gadasz, to przeżyjesz pewne braki ofert.
 #777049  autor: Ruben
 11 sty 2015, 11:54
Opiniami w internecie odnośnie zasięgu i jakości nie kieruj się. To często bardzo subiektywne odczucia osób, które nie mieszkają w tym samym co Ty regionie. Takie rzeczy testuj i oceniaj sam, ewentualnie popytaj znajomych w miejscu swojego zamieszkania.
Jeżeli zależy Ci na roamingu krajowym, czego nie do końca rozumiem, to zostaje Ci Play i jeżeli odpada też prepaid, to musisz pogodzić się z ich ofertą.
Szczegóły na temat ofert przedłużeniowych znajdziesz w wątku dotyczącym przedłużenia umowy z Play.
Jak zauważyłeś operatorzy teraz praktycznie oferują wyłącznie oferty nielimitowane (wyjątek stanowi Orange). W związku z tym nie ma już atrakcyjnych tanich abonamentów z telefonem.
Natomiast oferty bez telefonu za pełny no limit +2GB trzeba wyłożyć 39 pln. w nju i RBM.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2015, 12:05 przez Ruben, łącznie zmieniany 1 raz.
 #777050  autor: bazooka
 11 sty 2015, 11:59
chucky pisze:Wniosek drugi: Aż tak w przeciągu dwóch lat od podpisania mojej ostatniej umowy skoczyły ceny?
chucky pisze:Telefony po prostu kupuję poza siecią za gotówkę, nie muszę się wspierać ratami.
Po przeczytaniu tego sądzę jednak, że Twoja awersja do prepaid ma niewielkie podstawy :)
Ale nie bój żaby, nie będę namawiał jednak mógłbyś rzucić okiem na niektóre oferty, bo możesz się zdzwiwić, że specjalnie wiele aktywować nie trzeba, można doładować się na rok (jakby roczny abo tylko opłacony x góry), a jednak przy "sporadycznym" dzwonieniu można odłożyć na coś np dla dzieciaka lub żonki :)
W abo nie masz takiej możliwości - wiem, że to niby wygoda, ale czy aż taka, jeśli nie interesuje Cię telefon w ratach :?:
 #777054  autor: chucky
 11 sty 2015, 12:16
No właśnie ta wygoda do mnie przemawia. Akceptuję to, że ileś minut nie wykorzystam. Dostaję rachunek, opłacam i temat zamknięty. A jak będę potrzebował gdzieś zadzwonić, to się nie będę zastanawiał, czy tam coś na koncie jeszcze jest czy już nie.
Opiniami w internecie odnośnie zasięgu i jakości nie kieruj się. To często bardzo subiektywne odczucia osób, które nie mieszkają w tym samym co Ty regionie. Takie rzeczy testuj i oceniaj sam, ewentualnie popytaj znajomych w miejscu swojego zamieszkania.
Jeżeli zależy Ci na roamingu krajowym, czego nie do końca rozumiem, to zostaje Ci Play i jeżeli odpada też prepaid, to musisz pogodzić się z ich ofertą.
Szczegóły na temat ofert przedłużeniowych znajdziesz w wątku dotyczącym przedłużenia umowy z Play.
Jak zauważyłeś operatorzy teraz praktycznie oferują wyłącznie oferty nielimitowane (wyjątek stanowi Orange). W związku z tym nie ma już atrakcyjnych tanich abonamentów z telefonem.
Natomiast oferty bez telefonu za pełny no limit +2GB trzeba wyłożyć 39 pln. w nju i RBM.
Odnośnie roamingu krajowego, to zależy mi na roamingu danych. Co przydatne jest szczególnie przy mapach google w trasie - mam cały czas zasięg.
No w każdym razie, wygląda na to, że na razie albo zostanę przy tym co mam. Ale jeszcze przyjrzę się ofertom Orange.
 #777077  autor: słoneczny
 11 sty 2015, 13:59
Zdaje się, że t-Mobile ma jeszcze ofertę abonamentową za 29,99 z nielimitowanym wszystkim oprócz internetu, a internetu 500 MB - umowa na 6 miesięcy (tylko przez internet)
Ale to już radzę dokładnie przewertować regulamin oferty, bo samemu nie chce mi się wyłapywać kruczków. A gwarantuje, że w różowej sieci na pewno są.

Skoro korzystasz z sieci Play, to nie rozumiem awersji do RBM? To ten sam zasięg i ten sam operator.
Podobnie NJU to zasięg Orange.

No niestety, jak chce się mieć tanio to trzeba szukać albo w submarkach, albo w ofertach na kartę, albo wyłącznie w sprzedaży internetowej.
 #777080  autor: andrzejgolota
 11 sty 2015, 14:17
@chucky

Wypowiedz umowę w Play i czekaj na telefon z Działu Utrzymania. Nie wiem dokładnie jak korzystasz z telefonu [czy wysyłasz sms, czy dzwonisz tylko na komórki czy też na stacjo, czy pakiet 500 mb byłby ok czy potrzeba większy] ale patrząc na ostatnie oferty DUK to były całkiem ok. Coś też chodzą szumy po forum, że 15 stycznia ma być jakaś nowa oferta Play. Można złożyć wypowiedzenie i poczekać jakie będą nowe oferty i standardowe i Działu Utrzymania.
 #777092  autor: p2225
 11 sty 2015, 14:46
chucky pisze:O dziwo, nikt z Play'a do tej pory nawet nie raczył zadzwonić z ofertą przedłużeniową.
a nie masz przypadkiem wyłączonych zgód marketingowych? jeśli tak to nic dziwnego, że nikt nie zadzwonił

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #777120  autor: chucky
 11 sty 2015, 15:25
słoneczny pisze:Zdaje się, że t-Mobile ma jeszcze ofertę abonamentową za 29,99 z nielimitowanym wszystkim oprócz internetu, a internetu 500 MB - umowa na 6 miesięcy (tylko przez internet)
Ale to już radzę dokładnie przewertować regulamin oferty, bo samemu nie chce mi się wyłapywać kruczków. A gwarantuje, że w różowej sieci na pewno są.
O, coś takiego brzmi sensownie. Dzięki. Choć jeszcze rzeczywiście poczekam na kontrpropozycję z Play - wysłałem im zgłoszenie.
pawelec2225 pisze:a nie masz przypadkiem wyłączonych zgód marketingowych? jeśli tak to nic dziwnego, że nikt nie zadzwonił
A rzeczywiście - kiedyś srogo ich opie.......m za nachalną ofertę ubezpieczeń chyba.