• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #77563  autor: tomiboss2006
 02 cze 2006, 19:46
Oto sytuacja:

Jakis ciec pisze bardzo obrazliwe smsy do mojej kolezanki, numer jest z orange i mam takie pytanie czy idzie dojsc kto to moze byc? typu jakas ksiazka numerow komorkowych (wiem ze moze miec zastrzezony ale warto sprobowac)?

Drugie pytanie w jakis sposob zablokwac ten numer? chodz wolalbym najpierw dorwac tego frajera

dzikei wielkie za odp

#77569  autor: Kaczy
 02 cze 2006, 19:55
Jeżeli jest to notoryczna sprawa najlepszym wyjściem byłoby zgłoszenie sprawy na Policję, jako np. próba zastraszania, czy targania dobrym imieniem.
Nie wiem jak to się precyzyjnie nazywa, ale jest paragraf na to.

...::: Made for loneliness :::...

#77574  autor: tomiboss2006
 02 cze 2006, 20:05
wiem wlasnie, a smsy sa hamskei strasznie i zbocznone, druga sprawa ze ta osoba zna moja kolezanke bardzo dobrze (z tych smsow to wynika)

a powiedzcie jak wyglada blokowanie numeru w orange? jak to zrobic ?

#77578  autor: pumba
 02 cze 2006, 20:16
Ja bym zrobił tak jak Kaczy napisał, ale najpierw próbował bym jakoś dojść do tego frajera, najlepiej podzwoń z numeru zastrzeżonego kilka razy na numer z którego przychodzą te SMSy może Twoja kumpela rozpozna tego frajera, a jeśli nie to zacznij go nękać telefonami w nocy co półgodziny i postrasz go żeby to on teraz czuł się nękany wkońcu frajerowi się znudzi
tomiboss2006 pisze:a powiedzcie jak wyglada blokowanie numeru w orange? jak to zrobic ?
Danego numeru jako tako nie zablokujesz chyba że masz telefon z Symbianem to są programy tego typu że odrzucają SMSy z danego numeru lub o danej treści.

#77595  autor: D@rio
 02 cze 2006, 21:26
tomiboss2006 pisze:wiem wlasnie, a smsy sa hamskei strasznie i zbocznone, druga sprawa ze ta osoba zna moja kolezanke bardzo dobrze (z tych smsow to wynika)

a powiedzcie jak wyglada blokowanie numeru w orange? jak to zrobic ?
No i co? chcesz zablokowac jemu numer? Badzmy powazni. Nikt Ci tego nie zrobi. Bo dla Orange nie ma podstaw aby blokowac mu uslugi. Dla Orange on korzysta tylko z uslug przez PTK Centertel oferowanych i tyle. Orange nie odpowiada za tresci SMSow tylko sam nadawca. Ty najrozsadniej by bylo jakbys zawiadomil Policje i masz duzo wieksze szanse na zdzialanie czegos. Poderzewam że pewnie i tak te SMSy pisze z numeru niezarejestrowanego (POP albo GO) także nawet wszelkie ustalanie danych może nie mieć sensu...

Obrazek

#77600  autor: PiotrG-dz
 02 cze 2006, 21:43
Na czym polega wykroczenie „złośliwego niepokojenia” i czym różni się od innych uregulowanych w prawie zakłóceń spokoju?
– Bardzo często, zwłaszcza w stosunkach sąsiedzkich, ale też przy konfliktach rodzinnych, występują negatywne zjawiska polegające na dokuczaniu innym przez różne wymyślane uciążliwości, wynikające ze złośliwego nastawienia do drugiej osoby. Prawo przewiduje środki służące przeciwdziałaniu takim negatywnym zjawiskom również na gruncie wykroczeń.
W rozdziale XII Kodeksu wykroczeń (k.w.), wśród wykroczeń przeciwko osobie, w art. 107 penalizowane jest zachowanie określane potocznie mianem złośliwego niepokojenia. Jest to jedno z najbardziej uciążliwych zachowań i ustawodawca zdecydował się na określenie jego znamion w formie czynu zabronionego. Dobrem chronionym przez tę normę prawną jest niewątpliwie spokój i bezpieczeństwo osoby. Spokój bowiem może naruszać również np. jednorazowe zakłócanie ciszy nocnej lub porządku publicznego, szczucie psem czy zaśmiecanie klatki schodowej. Wówczas jednak sprawca popełnia wykroczenie odpowiednio z art. 51 par. 1 k.w., art. 108 k.w. lub art. 145 k.w. W przypadku natomiast wykroczenia z art. 107 k.w., istotny jest cel działania sprawcy. Przykłady te pokazują, że w przypadku wykroczenia z art. 107 k.w. działanie jest bardziej złożone i ważna jest strona podmiotowa tego wykroczenia. Sprawca działa bowiem w celu dokuczenia innej osobie i złośliwie. Obie okoliczności muszą zaistnieć łącznie. Działanie takie może polegać na wprowadzaniu w błąd lub innym niepokojeniu. Jest to więc wykroczenie umyślne, a ponadto należy udowodnić, że sprawca działa z zamiarem bezpośrednim, czyli wprost chce popełnić czyn zabroniony, a nie tylko przewidując możliwość jego popełnienia, godzi się na to.
Osoba, w której dobro godzi działanie sprawcy, czyli pokrzywdzony, nie musi być osobą najbliższą sprawcy czy pozostawać w stosunku zależności od niego, jak jest to wymagane przy przestępstwie znęcania się z art. 207 kodeksu karnego. Działanie sprawcy musi być zatem nacechowane złą wolą, czyli wynikać z niskich pobudek. Złośliwe dokuczanie to ogólnie ujmując naprzykrzanie się, czynienie komuś przykrości, natręctwo, czynienie uciążliwości swoim zachowaniem, naruszanie stanu bezpieczeństwa. Znamiona analizowanego wykroczenia mogą realizować się w różnorodnych stanach faktycznych.
Klasycznym przykładem może być nękanie częstymi, wykonywanymi o różnych porach doby tzw. głuchymi telefonami, ale też wielokrotne dzwonienie do drzwi, wielokrotne zaczepianie na ulicy, wiązanie drzwi sznurem, wysypywanie śmieci na wycieraczkę itp. Działaniem takim jednak nie będzie składanie dużej liczby ulotek reklamowych pod drzwiami jako nienoszące znamion ani złośliwości, ani celu dokuczenia. Inaczej jednak należy już ocenić umieszczanie przy drzwiach kartek o znieważającej treści. Zatem od okoliczności konkretnego przypadku, z uwzględnieniem stosunków panujących między pokrzywdzonym a sprawcą, zależeć będzie, czy zachowanie zakwalifikowane zostanie jako wykroczenie z art. 107 k.w., inne wykroczenie, immisje z art. 144 kodeksu cywilnego w odniesieniu do stosunków sąsiedzkich, czy też będzie czynem prawnie obojętnym. Sankcją za wykroczenie z art. 107 k.w. jest kara ograniczenia wolności, grzywny do 1500 zł albo nagana. Usiłowanie tego wykroczenia nie jest karalne.

Gazeta Prawna 48/2005 [dodatek: Urząd i Obywatel] z dnia 09.03.2005 (str. 12)

Przeczytaj uważnie i postanów co zrobisz. :)

#242200  autor: Wujek141
 27 gru 2007, 16:35
No no ... widzę że nie jestem sam :P Tyle tylko że w mojej sprawie osoba ktora dzwoniła do mnie była zarejestrowana u operatora PLUS . Pisał smsy do mojej mamy , dzwonił z propozycją na sex :P ale mama była w okolicy policji i zglosiła ... ten koles płacił odszkodowanie mojej mamie :P

Nokia 3310 -> Nokia 5510 -> Siemens C65 -> SE K310i -> SE K510i ---> Obecnie Sagem my700X & SE W200i :)

#242238  autor: dechomenon
 27 gru 2007, 18:47
kolego widzisz ile ten temat ma czasu? nie odkopujemy staroci...co jedynie przyglądajmy się nim...