• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #766946  autor: Maynardus
 02 gru 2014, 16:16
Dzień dobry
Chciałbym zmienić kartę na abonament. Prawdopodobnie zostanę w sieci PLAY.
Planuje wybrać abonament z telefonem ze średniej półki.
Abonament z nielimitowanymi rozmowami i smsami (na tym bardzo mi zależy) do innych sieci 60 zł w PLAY + telefon ze średniej półki LG G2 mini za 129 zł.

Czy jest to dobry wybór?
Czy istnieją lepsze warunki u konkurentów - w PLAY mam nielimitowane rozmowy i sms + transfer 1 GB za 60 zł
+ telefon ze średniej półki za 129 zł.

Czy znajdę lepszą ofertę nielimitowaną + telefon średnia półka do 200 zł w abonamencie u konkurentów?

Czy może oferta PLAY nie ma konkurencji.

Może lepiej wziąć abonament nielimitowany za 40 zł bez telefonu i dokupić w internecie. Jednakże po symulacji krótkiej wyszło mi, że lepiej abonament z telefonem. Bo zakup odzielny LG G2 wyjdzie mi drożej o 100-150 zł
 #766964  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 17:08
W T-Mobile w abonamencie za 69,99zł masz pełny nolimits stacjonarne komórki sms i mms 1GB internetu 30 min do UE i 30 min romaingowych w UE i tutaj ceny telefonówi są takie Sony Xperia T3 + smartband 149zł, Sony Xperia M2 9zł, LG G2 Mini 9zł, Samsung Galaxy S4 299zl więc oferta według mnie lepsza w T-Mobile. Jest też opcja za 59,99zł bez tych pakietów w UE i wtedy ceny tych telefonów są takie T3 579zł, M2 198zł, LG G2 Mini 198zł, S4 699zł

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #766973  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 17:22
ok tylko czy w kluczu są oferty z telefonem i nolimitsem pełnym wątpię w play również tego nie ma a ceny telefonów są podobne

#766980  autor: Maynardus
 02 gru 2014, 17:47
@ciekawy dzięki za cynk ale w Red Bull Mobile musiałbym wziąć abonament za 29 zł podstawowy i dokupić opcje za 30 zł (suma 59 zł) nielimitowanych rozmów/sms, 2 GB i wtedy LG Mini w tym abonamencie będzie za 286 zł.
więc oferta PLAy jest lepsza
@piotrzet Twoje informacje są bardzo ciekawe. Jeżeliby patrzeć w t-mobile jednak na LG G2 mini (9 zł) to płacę 10 zł więcej przez 24 miesiące niż w Play, telefon kosztuje mniej o 120 zł ale przez 24 miesiące x 10 = 240 zł daje im więcej, czyli 120 zł netto.
Jednak 120 zł na korzyść PLAY czy dużo zważywszy, że jak piszesz nolimits są na stacjonarne + 30 min do UE.
Jest to bardzo ciekawa kontrpropozycja i mam trudny orzech ddo zgryzienia
 #766987  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 18:02
ja bym wybrał Play bo wychodzi lepiej w czasie, a w T dalej drogo, dodatkowo Play ma więcej zasięgów i to dobre rozwiązanie kiedy gdzieś T ma gorszy zasięg to można korzystać z zasięgu Play albo Plus,

możesz też kupić telefon na alle + przenieść numer do Red Bull Mobile na karte i korzystać z pakietu za 20 zł w którym masz no limit komórki + no limit stacjonarne

w klucz mobile nie ma no limit ale jest to oferta na rozmowy międzynarodowe i nie tylko 30 minut tylko tyle ile się chce, dlatego trochę śmiszne jest kiedy skąpa sieć T która jest w wielu krajach daje tylko 30 minut do UE,
 #767001  autor: Maynardus
 02 gru 2014, 18:18
@ciekawy nie za bardzo mogę się połapać w tym Red Bull na kartę. Bo tam jakieś 2 są taryfy za 5 zł i za 9 zł. każda ma co innego itd.
Ale z tego co rozumiem:
20 zł musiałbym wykupić na nielimitowane rozmowy
10 zł musiałbym wykupić na nielimitowane smsy
9 zł na pakiet 1 GB
i dodatkowo muszę doładowywać co miesiąc za min 25 zł to koszty są ogromne 64 zł.

W Playu bez komórki abonament na nielimitowane wynosi 40 zł zamiast tych zł. Tylko jak sobie obliczyłem bardziej opłaca mi się brać z komórką niż kupować w internecie.
 #767006  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 18:29
@ciekawy
Drogo wychodzi na to samo w T masz dodatkowo nolimits stacjonarne i minuty do UE w play tego nie ma i stąd różnica w cenie telefonu. Zasięg to zależy od lokalizacji ja mam T-Mobile i nie narzekam miałem play i narzekałem więc wszystko zależy gdzie. Co do skompstwa w play nawet tych nolimits na stacjonarne i 30 min do i w UE nie ma więc różnica spora

#767013  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 18:39
Maynardus,

tak ale nikt nie każe wykupywać wszystkich pakietów, możesz aktywować tylko to co potrzebujesz, to tylko jedna z opcji do wyboru,

piotrzet,

różnica w cenie telefonu się wyrownuje po czasie, 30 minut jak na międzynarodową sieć to skąpstwo, a co do Play to wystartował później i mniej zarobił a na dodatek nie jest siecią międzynarodową jak T, już klucz mobile ma lepszą ofertę międzynarodową od T
 #767019  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 18:51
W play skąpstwem można nazwać brak nolimits na stacjonarne i kiepską siecią walą kasę w reklamę a nie rozbudowę sieci. T gdyby była konkurencja na takie oferty było by więcej minut tym bardziej że w T można wykupić za 49zł pełny nolimits do tmobile na świecie nigdzie czegoś takiego nie ma. Więc nie mów że T-Mobile jest skąpe. Oferta jest bardzo konkurencyjna jak i nie najlepsza na tą chwilę.

#767048  autor: Maynardus
 02 gru 2014, 19:29
Chłopaki nie kłóćcie się :) Obie oferty T-Mobile i PLAY są chyba najlepsze na rynku obecnie. Trzeba teraz indywidualnie dograć. Jednak z zasięgiem PLAY bym polemizował, często się gubi a internet w komórce żeby zaskoczył gdzieś na wsi to niemożliwość czasami. Jednak obie propozycje są bardzo ciekawe. Trzeba teraz za i przeciw spisać
 #767069  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 20:01
Maynardus,

zasięg Play się poprawił, szczególnie na wsiach, dawniej nie było w ogóle zasięgu poza roamingiem, a dziś jest zasięg Play i nie ma żadnego poblemu z korzystaniem z Play na wsiach, a w miastach zasięg Play LTE bywa lepszy od zasięgów innych dużych sieci, też było mi w to trudno uwierzyć aż przerestowałem sam,
fakt, T odpatruje się oferty od Play bo zaskoczyli, że ludzie wybierają Play bo wolą ofertę Play, na minus jak dla mnie w T jest droższy abonament który w czasie wyjdzie droższy niż droższy telefon w Play, poza tym w Play są też tańsze telefony, więc T liczy sobie za drogo i zapewnia tylko jeden zasięg, Play 4 zasięgi, wolę mieć zasięg Play + Plus + T + Orange bo zawsze jest zasięg, a nie jak w T że jak nie ma to nie ma i się nie przełączysz na zasięg Plusa i to potragi wnerwić człowieka w podróży kiedy trzeba zadzwonić, a zasięgu nie ma albo tak minimalny że nic nie słychać prawie, a Play i Plus mają zasięg na max w tych samych miejscach
Ostatnio zmieniony 02 gru 2014, 20:07 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.
 #767074  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 20:06
Wybierają play bo wszędzie pełno reklam niestety w porównaniu do jakości t wypadają słabo

#767078  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 20:10
piotrzet,

bzdura, wybrałem Play dawno temu kiedy według konsultantów innych sieci miał upadać, kiedy inne sieci dawały do kitu ofertę, a Play bardzo dobrą i bez haczyków, konkurencyjną, a nie byle jaką jak inne sieci, wtedy było no limit na całą sieć Play kiedy inne sieci były tak skąpe że oferowały połączenia tylko od jednego do paru numerów, a nie na całą sieć,

a co do reklam to inne sieci mogą się reklamować, Play nie ? dlaczego Play miałby się nie reklamować jak inne sieci ?

dawno temu to samo co dziś piszesz pisali inni zwolennicy Ery i Plusa o Idei,

ja akurat jestem zwolennikiem Play i Plus i jakoś nie bronię tylko jednej sieci T,która wskutek wątpliwych porozumień dostała za darmo więcej pasma 1800 jako Era
 #767083  autor: piotrzet
 02 gru 2014, 20:17
Ok żeby oferta play była dużo lepsza jak kiedyś może bym nie twierdził że ludzie wyłącznie idą na to że znajomy bierze czy ze względu na reklamę. Teraz w play taka prawda to samo co konkurencja albo i gorzej a i tak przenoszą. Co do reklam włącz jakąś stację reklam t, o czy plusa zobaczysz jedną albo wcale a play jednej nie zobaczyć to problem leci po kilka w jednym bloku reklamowym

#767088  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 20:22
piotrzet,

z grubsza mogę się zgodzić ale nie z tym, że Play daje takie oferty jak konkurencja bo to konkurencja daje takie oferty jak Play, to dzięki Play mamy dziś tak dobre oferty jak mamy, a T się dostosowało bo za dużo klientów uciekało z T po umowie a i tak mają drożej, gdyby ludzie dalej siedzieli w T i nie uciekali do innych sieci to dalej oferty T byłyby mniej korzystne niż dziś są,

Play ma zawsze lepsze oferty od innych, choćby karcie 100 GB netu w LTE, jakaś inna sieć ma taką ofertę ? bo nic mi o tym nie wiadomo
Ostatnio zmieniony 02 gru 2014, 20:26 przez ciekawy, łącznie zmieniany 1 raz.
 #767090  autor: Maynardus
 02 gru 2014, 20:25
@ciekawy jestem w PLAY od początku istnienia tej sieci. Jest 2014 rok i powiem tak - zasięg gubię jedynie jadąc w trasie gdzieś po lasach czy polach. Natomiast internetu w komórce często nie mogę odpalić jak jestem na wsi na wakacjach. Jedynie jak wyjdę na dwór, w domu w ogóle. Sfrustrowany tym faktem wreszcie zakupiłem sobie modem z internetem na kartę w PLUS i śmiga ostro. Niestety ten fakt który opisałeś, że ok PLAY może korzystać z nadajników T-Mobile, PLUS czy Orange równa się temu, że z internetu już nie skorzystam albo skorzystam i zapłacę olbrzymie kwoty za roaming.
 #767095  autor: ciekawy
 02 gru 2014, 20:30
Maynardus,

w ofertach głosowych korzystanie z netu w Play na innym zasięgu w obrębie kraju nie wiąże się z żadnymi dodatkowymi opłatami, sprawdzałem to sam kiedy byłem dawno temu w podróży gdzie Play nie miał swojego zasięgu a gdzie dziś ma już swój zasięg i wtedy nie naliczyło mi nic więcej ponad abonament,

piotrzet,

nie wkuwam dat na pamięć kiedy Play wprowadził oferty, a o co chodzi ? ty niby wkuwasz na pamięć kiedy promocje wprowadza Play, kiedy Plus, kiedy T, kiedy Orange, kiedy Virgin, kiedy Lebara, kiedy Klucz, kiedy Lyca ?