• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #742022  autor: Niezgodna7
 20 sie 2014, 18:00
Power bank / bank energii / mobilna ładowarka.
Krótko mówiąc, to dodatkowa bateria, której nie da się założyć do naszego smartfona, ale umożliwi jego naładowanie /podładowanie (w zależności od pojemności i stopnia rozładowania) przez kabel usb.
*
Czy jest Mi to potrzebne?
Jeśli często zdarzają się awarie sieci elektrycznej, wyjazd w las, a do wieczora Twój smart nie wytrzyma, to zapewne tak.
**
Dobór i wybór.
Najważniejsza jest pojemność tego, co zamierzamy podładowywać. W drugiej kolejności wygląd - gabaryty, materiał (plastik, metal) no i na sam koniec - mini latarka (nie wszystkie banki takową posiadają), zestaw końcówek, jedno lub dwa wyjścia usb.
Jak wybrać właściwą pojemność mojego banku? Zacznę od złych wieści: żaden bank nie oddaje przyjętej energi w 100%. Przedział jest dość znaczny, straty stanowią 20~55%.
Przykładowo:
Bank z 4500mAh - to nic innego jak ...2800~3500mAh (im lepszy producent, tym mniej strat).
Teraz łatwo policzymy co nam potrzeba; smart z baterią 1500mAh - to takim bankiem naładuję go dwa razy.
Chcę 3x - więc bank z 6800mAh.
Pozostałe wady:
Dość szybkie samorozładowywanie się, trwałość 500 cykli.
Banki solarne - raczej mijają się z celem.

#742030  autor: dan7
 20 sie 2014, 18:40
Moim zdaniem lepiej kupić dodatkową baterię. Prostsze rozwiązanie, wygodniejsze i niekiedy tańsze. Niektóre baterie mając większe gabatyty oferują większą pojemność i to jest dla mnie lepsze rozwiązanie.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile

#742069  autor: bazooka
 20 sie 2014, 20:15
dan7, wyjazd na urlop - urządzenia:
1. smartfon
2. smartfon nr 2 (żony)
3. aparat fotograficzny
4. tablet
5. kamerka sportowa
6. nawigacja (do korzystania np na rowerze)

Nie twierdzę, że zawsze się przyda, ale nie raz tyłek powerbank może uratować - do wszystkich baterii nie kupisz, ze względów ekonomicznych jest to również mało opłacalne.
Tymczasem jeden powerbank podładuje to wszystko + jeszcze możesz poratować znajomego dodatkowym zastrzykiem prądu :)

Osobiście mam dwa, jeden mniejszy pojemnościowo, zgrabniejszy, ładniejszy, drugi większy pojemnościowo. Do tego drugiego podłączałem w upały wiatraczek pod port USB - niektórzy patrzeli jakby pierwszy raz oglądali film z lat '80: "Krótkie spięcie" :-D

#742077  autor: bazooka
 20 sie 2014, 20:50
Calm7, wiesz to jest tak jak piszesz z pojemnościami, nie wiem czy jest sens zagłębiać się w dane jednych z najtańszych powerbanków sprzed roku (noname'ów), kupionych na allegro...
Pamiętam, że większy miał niby 12000mAh - na początku załadował 3,5 x 1800mAh oczywiście przy włączonym smartfonie (to ważne! bo pobór prądu był non-stop)
Drugi ten mniejszy, taki cieniutki-zgrabniutki ma 5000mAh i załaduje 2 lub nie całe 2 x 1800mAh (włączony j.w.) - to tyle.

#742155  autor: bazooka
 21 sie 2014, 07:39
Ciekawe jakby te się sprawowały:
http://www.izigsm.pl/sklep-ladowarka-pr ... owerBank10
...ceny na pewno troszkę niższe niż ja kupowałem ponad rok temu, ale niedużo.
Uznaję ten drugi mój mniejszy za lepszy zakup, aczkolwiek był używany mniej - ten pierwszy 12tyś mAh uważałem od razu za ściemę, ale kosztował nie aż tak wiele więcej od tych mniejszych pojemności (6800mAH, pamiętam takiego) i dlatego zaryzykowałem.

Aha, co do wskazanych przez Ciebie wad to jakoś nie zauważyłem szybkiego samorozładowywania, a te 500 cykli - hmmm- po nich urządzenie niby ma przestać działać czy jak mam to rozumieć :?:

#742171  autor: Niezgodna7
 21 sie 2014, 10:03
Skoro w instrukcji napisali, aby ładować co 3 miesiące, to dla mnie stanowi szybkie samorozładowanie. A zwykła bateria - to mi na pół roku, jak nie dłużej wytrzyma.
*
500 cykli - tego nie napisali co się stanie, a jedynie, że TRWAŁOŚĆ 500 cykli.
**
Mam cienką końcówkę do Nokii - niestety; e63 i 6233 nie chce ładować. Ale e65 dało radę, więc loteria, hehe
Natomiast wszystko co ma usb - bez problemu.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#742225  autor: hdfunpack
 21 sie 2014, 12:10
Dzięki :)

#742231  autor: Niezgodna7
 21 sie 2014, 12:28
Gdybyś kupił ten, czy innej firmy power bank, to napisz jak się sprawuje
:- )
PS. Pamiętajcie, że w zestawie nie ma ładowarki sieciowej.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#744864  autor: wook
 30 sie 2014, 14:25
Ja mam (miałem bo znaleźć nie mogę jak na razie) powerbank Sony, pojemność wprawdzie tylko 2000 mAh, ale E5-00 potrafił naładować do pełna i jeszcze starczyło prądu na podładowanie HTC (ten z qwerty i klawiszem dodatkowym do fb) o 30%. W teorii ten powerbank po roku leżenia miał dalej mieć 70%, tylko on kosztował ponad 100 PLN z 2,5 roku temu.

Jestem dysortografem więc jak zrobię błąd to normalne.
"Od Samsunga, tragicznych plastików, Amoledów i TouchWiz'a Wybaw nas Stevie!

Od Androida i lagów Zachowaj nas Stephenie!

My userzy Was wielkich prosimy, wysłuchajcie nas!"
 #750541  autor: Niezgodna7
 21 wrz 2014, 17:07
Power bank 2300mAh, Forever.
W pudełku ,,walec" + przewód usb.
BRAK INSTRUKCJI OBSŁUGI.
*
Podczas ładowania PB świeci się dioda czerwona, gaśnie gdy Power Bank naładujemy do pełna. Zapala się niebieska - PB jest pełny, odłączamy ładowarkę.
Nie ma żadnego oznaczenia stopnia naładowania /rozładowania power banku.
PS. Czas naładowania pustego PB wynosi około 3 h (ładowarką 1A).
*
*
Producent na opakowaniu określa średnią wydajność na 85%.
Niestety, w praktyce ta wydajność wynosi około 62%.
Tak więc mamy ,,baterię" ponad 1400mAh.
Jak ktoś nie chce wydać majątku (20zł), a potrzebuje coś DO 1400mAh, to będzie poręcznym, małym, i dobrym rozwiązaniem.
Do wyboru: czarny, czerwony, niebieski.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 23:46 przez Niezgodna7, łącznie zmieniany 2 razy.

#750561  autor: dan7
 21 wrz 2014, 17:47
Cześć Calm7. Ostatnio obiło mi się o uszy o takim urządzeniu na akumulatorki - paluszki ale nie zagłębiałem się w to zagadnienie. Jak chcesz to możesz poszperać. :-)

#750703  autor: ChuckyCiechanow
 22 wrz 2014, 12:19
@dan7, na jedno baterie AA ?

#750712  autor: matteo
 22 wrz 2014, 13:11
Wszyscy w Chinach łażą z powerbankami :)

Mimo wszystko dużo wygodniejsze niż dodatkowa bateria, bo po prostu ładujesz co chcesz (nie tylko dany smartfon). Jest bardziej uniwersalny. No i nie musisz wyłączać telefonu.

#750767  autor: dan7
 22 wrz 2014, 18:17
ChuckyCiechanów - raczej na 4. Przecież jeden akumulatorek ma napięcie robocze na poziomie 1,2V a więc 4 dawałyby 4,8V. I wtedy zdołałyby naładować smartfona.

#750779  autor: user_delete21
 22 wrz 2014, 18:52
dan7, to, że pojedyncze ogniwo ma 1.2V nie ma znaczenia. W takich urządzeniach i tak stosuje się przetwornice impulsową (najczęściej w układzie buck-boost). To jedyny sposób o wystarczającej sprawności by zapewnić stabilne 5.0V na wyjściu, niezależnie od tego, czy energię bierzemy z ogniw(a) NiMH czy z akumulatora Li-Ion/Li-Poly jak w tradycyjnych powerbankach.

Najczęsciej w takich awaryjnych ładowarkach spotyka się zasilanie 2xAA — bo to dobry kompromis pomiędzy ciężarem i zajmowanym miejscem a ilością energii, którą można oddać na zewnątrz.

#750790  autor: dan7
 22 wrz 2014, 19:39
Ale na 4 byłoby najbardziej optymalne - nie obciążałoby za bardzo akumulatorków (szybki czas rozładowania akumulatorów) i pojemność byłaby w miarę (od 2000 do 2700mAh - w zależności od rodzaju).

#750811  autor: user_delete21
 22 wrz 2014, 20:40
Tylko 4xAA NiMH zaczyna już całkiem sporo ważyć. Ogólnie rzecz biorąc te mobilne ładowarki na baterie były popularne zanim pojawiły się pierwsze powerbanki w dzisiejszym tego słowa znaczeniu — i nazywano je ładowarkami awaryjnymi. Z założenia miały tylko trochę podładować telefon. Baterie w telefonach wówczas też miały zdecydowanie bliżej 1000mAh.

Czasami nawet nie zakładano ekspolatacji z NiMH, tylko zwykłymi jednorazowymi bateriami alkaicznymi. Idea była taka by nosić samo urządzenie, a baterie w razie potrzeby dokupić.

Takie na 4xAA zapewne również istnieją, ale najbardziej popularną opcją jest 2. Widziałem nawet na pojedynczą baterię.

#750823  autor: nemo2009
 22 wrz 2014, 21:14
Calm7 pisze:ower bank 2300mAh, Forever.
W pudełku ,,walec" + przewód usb.
BRAK INSTRUKCJI OBSŁUGI.
*
Jedynie podczas ładowania PB świeci się dioda, niestety nie gaśnie gdy Power Bank naładujemy do pełna. Trzeba samemu ,,wyczuć" kiedy power bank został naładowany do pełna.
\
Kupiłem taki w Auchan za 17 zł.W pełni naładowany oznajmia zaświeceniem niebieskiej diody.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#750843  autor: Niezgodna7
 22 wrz 2014, 22:47
Nemo.
A czy przypadkiem nie kupiłeś kanciasto-walcowatego power banka z guziczkiem?
:- )