W regulaminie ubezpieczenia jest zapis, że w przypadku zmiany telefonu powinienieś zgłosić ten fakt pod numerem infolinii.
Radzę to zrobić jak najszybciej, bo w razie problemów ubezpieczyciel może nie uznać roszczenia. Nie sądzę, żeby Orange automatycznie informowało ubezpieczyciela. Wg wspomnianego regulaminu, robi to klient sam.
Sam miałem to ubezpieczenie, płaciłem 1,5 roku, do czasu aż zdarzyło mi się zamoczyć telefon. Firma odmówiła mi likwidacji szkody, ponieważ telefon zalałem sobie sam. A zgodnie z OWU, zalanie musi być z zewnątrz, czyli zalać telefon powinna osoba trzecia i to w takiej sytuacji, w której nie było możliwe zapobieżenie zalania. Czyli, trzymając telefon na stoliku w restauracji, wystawiasz go na ewentualną możliwość zalania go przez obsługującego Cię kelnera.
Osobiście i szczerze radzę: zrezygnuj z ubezpieczenia dającego nic. Przeznacz te 19 złotych miesięcznie ewentualnie na poczet zakupu nowego telefonu.
Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.