• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #746883  autor: SACZI
 07 wrz 2014, 10:28
Taki mnie temat "filozoficzny" naszedł - na jaki okres czasu projektowane są telefony dotykowe?

Mam 1,5 rocznego SGSIII mini. Wczoraj przywróciłem system, bo mi się "ciął".
Jednak całą operacja nie przyniosła wielkiej poprawy ...
Do tego doszła sprawa mniejszej czułości ekranu dotykowego i czasem brak reakcji klawiszy sprzętowych na naciśnięcie.
Zaczęło to być widoczne po roku użytkowania.
Najśmieszniejsze jest to, że po wyciągnięciu telefonu z pudełka, wszystko działało jak w szwajcarskim zegareczku. Dziwiłem się, skąd w necie tyle narzekania na androida?

No i teraz, jak kupię np Xperię Z2 za prawie 2kPLN, to po 2 latach telefon nadawał się będzie tylko do wyrzucenia?
Baterii nie wymienię, Sony są raczej delikatniejszej budowy, więc przyciski mogą nie działać.
Po prostu szrot ...

Ech, gdzie te czasy, gdy Nokię 3310 wymieniłem po 4 latach, a SE k750i po 5 latach użytkowania...

#746900  autor: SACZI
 07 wrz 2014, 11:33
Nie rozumiem - sugerujesz, że przywrócenie oprogramowania do stanu fabrycznego nie jest tożsame z formatem pamięci telefonu i zapisie czystej kopii systemu?
To w takim razie jak to zrobić?
W rooty i cyanogenmody raczej nie chce mi się bawić.

#747012  autor: SACZI
 07 wrz 2014, 20:07
Calm7 pisze:Chyba procek nie obumiera z tranzystorów po tak krótkim czasie..?
Nie wiem co jest nie tak z Twoim smartem, może pamięć szwankuje, a nie tylko wina oprogramowania..
...
Tranzystory "nie obumierają", ale mechaniczne przyciski normalnie się zużywają.
Mogą zmieniać się własności panelu dotykowego (czułość?), ale tutaj to ja wodze fantazji puszczam, bo nie jestem elektronikiem.
Calm7 pisze:...
PS. Jesteś pewny, że jest teraz tyle samo wolnej pamięci - co go kupiłeś?
Nie wiem ile miał pamięci wolnej po wyjęciu go z pudełka.

Jeżeli przywrócenie systemu nie usuwa wszystkich danych z pamięci, to musi być jakaś metoda na format.
Doszukałem się metody przywróćenia, która polega na uruchomieniu telefonu z przyciskami home+power+volume up.
Jest coś jeszcze innego?