• Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
Chińskie telefony i inne mniej lub bardziej egzotyczne marki, a także dyskusja ogólna, ponad podziałami według producentów.
 #746619  autor: maciejmacku
 06 wrz 2014, 10:34
Witam!

Ostatnio kupiłem nowy telefon - smartfona. Wcześniej byłem posiadaczem zwykłego telefonu bez panelu dotykowego. Mam pytanie co do baterii. Jest to bateria li-polimerowa (na baterii jest napisane "li-polymere"). Jak powinienem ją ładować? Czy formatowanie baterii jest niezbędne? Czy powinno się ładować do pełna, ale nie dopuszczać do pełnego rozładowania? Proszę o fachową pomoc.

#746624  autor: Niezgodna7
 06 wrz 2014, 11:08
Telefon nie rozładuje całkowicie baterii, ale w tym momencie nie wolno go odłożyć na półkę nienaładowanego.
Pisałem ostatnio, oto skrócona instrukcja (przez innych znienawidzona, a Ty zdecydujesz sam którą stronę wybrać)
*

Moja instrukcja - nowy fon:
1. Gdy fon da znać, że mało - włączasz ładowarkę. Ładuje? To czekasz do znaku ,,full". Nie obciążasz telefonu np.grami, najlepiej ładuj a'la tryb samolotowy.
2. Po naładowaniu używasz telefon - aż znów da znać (lub czekasz aż sam się wyłączy). Wtedy wyłączasz telefon i ładujesz tak do pełna, na wyłączonym telefonie. Po tych pierwszych ładowaniach -
ładujesz jak chcesz, byle z głową (starać się zawsze do pełna).
3. Nie zostawiasz pierwszych dwóch ładowań bez nadzoru.
4. Udanego korzystania z nowego sprzętu.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2014, 11:11 przez Niezgodna7, łącznie zmieniany 1 raz.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis

#746625  autor: maniek89
 06 wrz 2014, 11:08
Nie tzreba formować. Używaj telefonu normalnie - podłacz do ładowarki kkiedy zobaczysz monit o słabej baterii i naładuj do pełna i po prostu odłacz. Możesz doładowywac teefon w dowolnym momencie bo te akumulatory pozbawione sa efektu pamięci. Nie dopuszczaj jedynie do całkowitego wyczerpania akumulatora bo to skraca jego zywotnosć. Lepiej doładowac niż wyładowac do zera.

#746659  autor: KA
 06 wrz 2014, 13:15
Ładuj, doładowuj ile chcesz i kiedy chcesz, od początku użytkowania baterii - tyle w kwestii "opieki" nad obecnymi bateriami.

#746713  autor: darek638
 06 wrz 2014, 16:17
Calm7 pisze:przez innych znienawidzona, a Ty zdecydujesz sam którą stronę wybrać
Oj tam od razu znienawidzona. Ot taki lokalny folklor :mrgreen: maciejmacku na Pw Calm7 skontaktuje cie z najbliższym szamanem w celu odprawienia obrzędu ładowania :mrgreen:

Nigdy więcej Play.

#746777  autor: dan7
 06 wrz 2014, 20:07
Formować baterii (a właściwie akumulatora litowo-polimerowego) nie ma konieczności. Dla własnego spokoju można pierwsze trzy razy naładować do końca i wyładować do końca (a więc do wyłączenia ładowania przez telefon i do wyłączenia się przy rozładowaniu). Z mojego doświadczenia (mam arc‘a 2 lata i 3 miesiące a oryginalny akumulator ma się bardzo dobrze) : ładuję telefon kiedy ja chcę a nie wtedy kiedy on się wyładuje (ładuję przed pracą nawet wtedy gdy ma 70%),
od czasu do czasu wyładowuję go do końca i ładuję do końca.
Morał tej bajki jest taki: telefon ma służyć MI a nie ja jemu
Obecne akumulatory li-jon czy li-poly są na tyle dobre że wytrzymują do 1000 cykli a więc prawie 3 lata, do tego czasu na pewno będziesz miał nowy telefon.

Sok przecierowy z Orange, Play, Virgin i T-Mobile